Index mizérie: Češi jsou v nejhorší situaci za posledních sedm let

Tomáš Volf | rubrika: Aktuality | 27. 9. 2021 | 14 komentářů
Index mizérie: Češi jsou v nejhorší situaci za posledních sedm let

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitele nejvíce zajímá otázka příjmů a výdajů rodiny. Tedy nízká nezaměstnanost a když zdražování, tak jen mírné. Součet míry nezaměstnanosti a inflace dá dohromady takzvaný index mizérie. Ten v letos srpnu dosáhl 7,7 bodů, což je nejhorší hodnota od října 2014.

Konstrukce indexu tehdy a dnes je však zcela odlišná. Zatímco v roce 2014 se ceny téměř nezvedaly (inflace dosahovala 0,7 %), zato nezaměstnanost byla mnohem vyšší (7,1 %) – součet tedy dělal 7,8 %. Vysoká nezaměstnanost a nízké tempo růstu cen je klasickým doprovodným jevem slabého tempa ekonomické aktivity. Dnes jsme však v situaci, kdy máme robustní inflaci a k tomu průměrnou nezaměstnanost.

Česká národní banka se snaží zvyšováním úrokových sazeb udržet inflaci na uzdě. Naráží však na „importovanou“ inflaci. Tu ČNB zvyšováním sazeb nezmění, takže efekt bude nanejvýš ten, že stoupnou ceny úvěrů a přiškrtí se velmi křehký ekonomický růst.

V tomto přístupu zvedání sazeb je ČNB prakticky zcela osamocena. Ostatní banky světa (snad až na maďarskou centrální banku) nechávají sazby prakticky na nule, aby podpořily ekonomický růst.

Vývoj indexu mizérie v Česku. Zdroj: Citfin

Index mizérie se bude nejspíš ještě mírně zhoršovat. Inflace možná lehce ustoupí, ale stále se budeme pohybovat v těsné blízkosti 4% hranice. Nezaměstnanost se bude naopak vzhledem k ukončení sezónních prací a příchodem podzimních a zimních měsíců zvedat, takže je zde velká pravděpodobnost, že se situace českých spotřebitelů ještě zhorší.

Vůbec nejhorší byla situace v únoru 2012, kdy index mizérie dosahoval 10,9 bodu. Tehdy se inflace vyhoupla na 3,7 % a podíl nezaměstnaných dosáhl 7,2 %. Kombinace vysoké nezaměstnanosti a rychle rostoucích cen zboží na pultech obchodů prakticky znamenala, že i když člověk pracoval, ve svých výdajích musel být velmi obezřetný, protože riziko ztráty zaměstnání bylo vysoké. Tlak na růst mezd prakticky neexistoval.

Naopak nejlepší čísla přinesl v tomto směru listopad roku 2018, kdy index mizérie neměl hodnotu ani pěti bodů. Inflace se držela přesně na 2% cíli ČNB a nezaměstnanost dosáhla jen 2,8 %, což byl v Evropské unii naprostý unikát. Od roku 2011 se index mizérie prakticky kontinuálně zlepšoval, konec dalšímu snižování udělal až rok 2019. Začátek pandemie covidu v roce 2020 přinesl definitivní otočení trendu a nárůst indexu.

Teoreticky je sice možné, abychom se drželi poblíž nuly, ale v praktické ekonomice to možné není. Co víc: není to ani žádoucí, protože inflace je motorem ekonomiky a déle trvající pokles cenové hladiny (deflace) je z mnoha důvodů problematický. Pro českou ekonomiku je úspěch, když se cenová hladina bude zvedat ročně o 2 % a nezaměstnanost se udrží v blízkosti 3,5 %. Z toho vyplývá, že ideální hodnota indexu mizérie pro Česko by se měla pohybovat kolem 5,5 bodu.

Tomáš Volf působí jako Project & Communication Specialist ve finanční skupině Citfin.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2021 19:20, Tomáš Smolík

Dnes se mále lépe, než zítra...

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 9. 2021 12:59, pablb

ale prosim vas, dneska kazdej normalni clovek prece vydelava aspon 80 tisic....

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services