Výrazně levnější SMS možná už od léta

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 17. 6. 2008 | 3 komentáře
Výrazně levnější SMS možná už od léta
Dvě koruny. Tolik by se už brzy mohlo platit za SMS zprávu odeslanou z některé ze zemí Evropské unie do Česka. Zatím si mobilní operátoři účtují v roamingových tarifech osm korun bez daně z přidané hodnoty.

Posílání SMS zpráv z evropských států do Česka bude nejspíš už brzy výrazně levnější. Češi by už nemuseli platit mobilním operátorům za každou takovou zprávu kolem osmi korun bez daně z přidané hodnoty (DPH), ale pouze dvě koruny. Takové zlevnění chce už od letošního léta prosadit Evropská komise. Naváže tím na loňskou iniciativu, kdy mobilním operátorům nařídila snížit cenu za roamingové hovory v rámci zemí Evropské unie na dnešních zhruba 14 korun za minutu odchozího hovoru a zhruba osm korun za minutu příchozího hovoru.

Komisařka pro informační společnost Viviane Redingová loni v únoru vyzvala operátory, aby do letošního 1. července výrazně zlevnili i SMS zprávy posílané ze zahraničí. Zároveň dodala, že za férovou cenu považuje cenu za domácí SMS zvýšenou maximálně o dva až tři eurocenty, tedy maximálně o 70 haléřů. To by například pro Čechy znamenalo, že jim budou tuzemští operátoři účtovat za zahraniční SMS právě kolem dvou korun. Nynější rozdíl v cenách není podle Redingové ospravedlnitelný skutečnými náklady, které operátoři na přeshraniční SMS vynakládají.

Minulý týden Redingová oznámila, že mobilní operátoři její výzvu nesplnili. Jedna zahraniční SMS vyjde stále v průměru na 29 eurocentů (zhruba 7 korun). Proto hodlá prosadit nařízení, kterým maximální přípustnou cenu stanoví, stejně jako loni u hlasových služeb. Komisařka tvrdí, že už teď má pro toto opatření podporu Belgie, Nizozemska a Dánska.

Zástupci operátorů se proti takovému postupu bouří. „Stanovovat strop na ceny SMS je absurdní,“ prohlásil Michael Bartholomew, ředitel evropské asociace telekomunikačních firem ETNO. Podle Davida Pringlea, mluvčího Asociace GSM, která sdružuje provozovatele mobilních sítí z celého světa, klesly ceny SMS ze zahraničí za poslední rok o 18 procent. Navíc si prý musí Komise uvědomit, že zákazníci v zahraničí neplatí za příchozí SMS zprávy, i když to operátory něco stojí. Stejný systém ovšem funguje i u domácích SMS zpráv, které jsou přesto podstatně levnější.

Asociace GSM rovněž přišla s argumentem, že ceny za zahraniční SMS jsou v pořádku, protože v celé Evropě jejich poměr k cenám tuzemských SMS je stejný jako poměr regulované ceny za hovory ze zahraničí vůči ceně za domácí hovory. Jenže minimálně v Česku to není pravda. Zatímco roamingové odchozí hovory ze zemí EU jsou nyní v průměru 3,5krát dražší než minuta hovoru v tuzemských tarifech, jsou zahraniční SMS až sedmkrát dražší než tuzemské (Vodafone). U společnosti T-Mobile jsou zahraniční SMS 4,7krát dražší a u O2 5,6krát dražší.

Pokud Redingová nařízení skutečně navrhne a prosadí ho v Evropském parlamentu a Radě EU tak hladce jako loňskou regulaci cen za hovory, mohou SMS zprávy výrazně zlevnit už v srpnu či v září.

Jsou ceny za hovory a SMS ze zahraničí příliš vysoké? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

Pomocí mobilu se dá v Česku zaplatit jízdenka na metro či poplatky u lékaře. Uvažuje se i o platbách za parkování. Oproti Japonsku je zatím pořád jen pravěk. Láká vás představa, že... celý článek

Za kolik mouhou volat Češi ze zemí EU

5. 10. 2007 | Jan Stuchlík

Zákazníci českých mobilních operátorů mají na výběr z různých roamingových programů. Standardní tarif by měl obsahovat takzvanou eurosazbu. Ostatní balíčky lákají nejen na nižší hovorné. celý článek

Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům

5. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům

Čeští operátoři nabízejí levnější volání v rámci Evropské unie za takzvaný eurotarif od léta. Ve srovnání s Nizozemci ovšem zaplatí Češi v rámci této sazby za volání z EU stále třikrát... celý článek

Partners Financial Services