Nákupy z Číny zdraží. Pozor na daň a clo

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 9. 2021 | 10 komentářů
Nákupy z Číny zdraží. Pozor na daň a clo

Zdroj: Shutterstock

Drobné zásilky z Číny a dalších zemí mimo Evropskou unii brzy zdraží. Poslanci definitivně schválili zákon, který ruší jejich osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Změny měly původně platit už od začátku července, ale politici zákon nestihli schválit včas.

Dosud platí, že se DPH musí platit u zásilek v hodnotě nad 22 eur, schválená novela tento limit ruší. Pro uplatnění nových pravidel bude rozhodující, kdy balíček dorazí do EU, nikoliv datum odeslání z Číny nebo jiné země mimo EU. Novelu teď ještě musí podepsat prezident a krátce poté budou nová pravidla účinná.

ČD promoZdroj: České dráhy

Na výlety můžete jezdit i ekologičteji. Vlak je ohleduplnější k přírodě a má spoustu dalších předností. Tady se dozvíte, jaké to jsou.

Poté začne platit i druhá ze změn týkajících se dovozu zásilek. Ta rozšiřuje povinnost podávat celní prohlášení i na zásilky do 22 eur – a to přesto, že zůstává hranice 150 eur pro osvobození od cla stejná jako doteď, ve výsledku se z nich tedy clo platit nebude. Elektronické celní prohlášení půjde vyřešit buď přes Českou poštu za poplatek 100 až 150 korun, případně individuálně. Stejná povinnost dosud platí pro zásilky od 22 eur.

Až novela začne být účinná, bude se daň z přidané hodnoty počítat jako 21 procent z ceny zboží, dopravného, cla a případně i pojistného. „Například balíček za 1000 korun pak vyjde ve výsledku na 1452 korun (1000 korun zboží + 200 korun poplatky poště za plné celní odbavení + 252 korun DPH). Nejvíc se prodraží drobné zásilky za pár korun, kde přirážka za celní služby bude znatelnější,“ upřesňuje Michal Jelínek, partner poradenské skupiny V4 Group.

Ani po schválení novely se DPH dál nebude muset platit u darů mezi soukromými osobami, a to v případě, že hodnota zásilky nepřekročí 45 eur. Celní prohlášení však bude povinné i v tomto případě.

Proč vlastně dosavadní výhody skončí? Daňové osvobození podle politiků narušuje hospodářskou soutěž a znevýhodňuje dodavatele zboží v Evropské unii. „Praxe také ukazuje, že osvobození od daně při dovozu je jedním z faktorů, které vedou k výraznému podhodnocování hodnoty dovážených malých zásilek, a tím se otevírá prostor pro obcházení daňových povinností,“ napsalo ministerstvo financí ve zdůvodnění novely.

Zdroj: Shutterstock

Na kolik vyjdou nová pravidla? Počítá Lukáš Kovanda, ekonom Trinity Bank

Pokud si člověk v Česku objedná ochranný kryt na mobil z čínského e-shopu za 2,50 amerického dolaru, vyjde jej dnes, při kursu zhruba 21,50 koruny za dolar, na necelých 54 korun. Poštovné v takovém případě činí 45 korun. Celkem tak člověk platí necelou stovku.

Po definitivním schválení zmíněné legislativy a jejím vstupu v platnost, pokud předpokládáme, že kurs setrvá na úrovni 21,50 koruny za dolar a neměnná zůstane i cena krytu – už ale zaplatí více. Zásilka totiž bude podléhat nově nejen 21procentní DPH, ale také se na ni po vstupu dané legislativy v platnost bude vztahovat povinnost celní deklarace.

Vyřídit si celní deklaraci bude moci objednávatel zásilky sám, prostřednictvím webu Celní správy, bude s tím však spojena nemalá administrativa. Pokud se nechá zastupovat v procesu celní deklarace Českou poštou a poskytne jí zmocnění a všechna potřebná data, zaplatí necelou stokorunu. Pokud potřebná data neposkytne, Česká pošta od něj za celní deklaraci inkasuje 150 korun. Teprve z výsledné částky se pak počítá DPH.

Takže pokud se člověk nechá zastupovat Českou poštou a potřebná data a zmocnění jí poskytne, zaplatí za zásilku dvakrát necelou stokorunu, přičemž ze součtu těchto dvou čísel, zhruba 200 korun, se počítá DPH, jež se k součtu přičte. DPH ze 200 korun činí 42 korun, takže zákazník ve finále zaplatí 242 korun. Tedy o zhruba 140 korun více než nyní. Těchto 140 korun zaplatí při převzetí zásilky.

Pokud se člověk nechá zastupovat Českou poštou, avšak data jí neposkytne, zaplatí za zásilku necelou stokorunu jako doposud a navíc ještě 150 korun, přičemž ze součtu těchto dvou čísel, zhruba 250 korun, se počítá DPH, jež se k součtu přičte. DPH ze 250 korun činí 53 korun, takže zákazník ve finále zaplatí přes tři sta korun. Tedy o více než dvě stě korun více než nyní. Těchto zhruba 202 korun zaplatí při převzetí zásilky.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2021 13:28, Karel

Pane Kovando z Trinity. Tvrdíte, že vyřídit si celní deklaraci bude moci objednávatel zásilky sám, prostřednictvím webu Celní správy, bude s tím však spojena nemalá administrativa.
Už jste viděl připravovaný portál? Žádná velká administrativa, takže si všichni budeme objednávat jako doposud, jen připlatíme DPH a zapíšeme řádek pro proclení.
Konečně nebudu muset řešit, co mám dělat s balíčkem do 22€, co mezi 22-150€ a co nad 150€. Pokaždé udělám to samé a jenom v případě nad 150€ mi nabídne portál rovnou clo uhradit.
Za mě by byl lepší článek Nákupy z Číny se zjednoduší, pane Hovorko. Ale to by samozřejmě neznělo tak úderně a nešokovalo tolik čtenářů.

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.