Bohdalová na bankovce. Bude hitem jako Gott?

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 9. 2021 | 16 komentářů
Bohdalová na bankovce. Bude hitem jako Gott?
Vladislav Klajban (držitel licence Euro Souvenir bankovek pro ČR), Jiřina Bohdalová a expert na bankovky Radim Václavík
Zdroj: Nunofi.sk

Herečka Jiřina Bohdalová se objeví na pamětní bankovce, která bude k prodeji 10. září na veletrhu Sběratel PVA Expo v pražských Letňanech. Bankovka s nominální hodnotou nula eur se začne prodávat za 80 korun. Vychází v omezeném nákladu 5000 kusů.

Vladislav Klajban, který jako držitel licence Euro Souvenir pro Česko bankovku vydává, samozřejmě věří v rychlé zhodnocení takové investice. „Na aukčních portálech může její vyvolávací cena přesáhnout 5000 korun. I proto si bude moci každý zájemce odnést pouze omezené množství kusů,“ říká.

Klajban připomíná, že herečka si v roce 2013 u Úřadu průmyslového vlastnictví zažádala o registraci svého jména jako ochranné známky, zapsaná je od ledna 2014. Její jméno či podobizna tak může být pro komerční účely zveřejňována pouze s jejím výslovným souhlasem.

Série pamětních eurobankovek s nulovou nominální hodnotou spadá pod projekt Euro Souvenir, který vznikl v roce 2015 ve Francii. V Česku na nich najdeme i motivy měst, památek nebo dalších osobností. Jak ukazuje nulová nominální hodnota, nejde o oficiální (a to ani pamětní) bankovku vydávanou Českou nebo Evropskou centrální bankou.

Zatím nejznámějším počinem této firmy je vydání pamětní eurobankovky s motivem Karla Gotta v červenci 2019 – také v omezeném počtu 5000 kusů. Zájemci je za cenu 50 korun vykoupili hned po čtyřech hodinách, pak se její nabídková cena vyšplhala až na 15 tisíc. Majitelé ji dnes na aukčních webech zkoušejí prodat zhruba od šesti tisíc korun.

„Z našich statistik vyplývá, že průměrná cena bankovky s Karlem Gottem byla roce 2019 na Aukru 8549 Kč. V roce 2020 jsme zaznamenali při prodejích pokles průměrné ceny na 4338 Kč. Nicméně letos se její průměrná hodnota zatím dostala na 5237 Kč. Dlužno dodat, že jde o nejcennější českou 0 Euro Souvenir bankovku. A stejně jako u ostatních platí, že čím nižší či zajímavější má sériové číslo, tím vyšší je i její cena,“ upřesňuje Pavel Krejčíř, expert na oblasti starožitnictví, sběratelství a umění ve společnosti Aukro.

Prodej bankovky s Gottem předloni zajišťovala společnost Nunofia, která stojí i za numismatickým webem Nunofi.sk. „Skutečná hodnota bankovky s Jiřinou Bohdalovou půjde brzy do tisíců,“ píše teď web.

Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se nedávno vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2021 13:30, DRSG

80 Kč za "bezcenný papírek" s Bohdalkou. No, nekup to! :-D

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2021 7:13

proboha ne 60 procent cechu je rado ze prezije mesic v teto drahote abi se uzivily to uz je pres caru

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB stahuje z oběhu starší bankovky, přestanou platit

1. 7. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

ČNB stahuje z oběhu starší bankovky, přestanou platit

S bankovkami vydanými v letech 1995 až 1999 nepůjde už za rok platit. Česká národní banka je postupně stahuje z oběhu a oznámila, že od 1. července 2022 plánuje ukončit platnost starších... celý článek

Na nové pamětní minci je hologram parní lokomotivy

8. 6. 2021 | Petr Kučera

Na nové pamětní minci je hologram parní lokomotivy

Česká národní banka ve středu vydává pamětní stříbrnou pětisetkorunu s hologramem Parní lokomotiva Škoda 498 Albatros z nové řady Slavné dopravní prostředky. Mince je prvním počinem... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Nepoužívejte slovo mince. Paralelní Polis narazila u ČNB

4. 11. 2019 | Petr Kučera | 3 komentáře

Nepoužívejte slovo mince. Paralelní Polis narazila u ČNB

Česká národní banka vyzvala organizaci Paralelní Polis, aby pro svůj projekt stříbrných pamětních mincí nepoužívala slovo mince. A to přesto, že projekt nemá nic společného s korunou... celý článek

Po Gottovi Karlův most. Do prodeje jdou nová suvenýrová „eura“

3. 9. 2019 | Jiří Hovorka

Po Gottovi Karlův most. Do prodeje jdou nová suvenýrová „eura“

V Praze se bude na konci týdne prodávat další pamětní eurobankovka s nulovou hodnotou. Tentokrát na ní je Karlův most. Jde v pořadí o čtvrtou českou eurobankovku po motivech s Hradčany,... celý článek