Zdražování je nejvyšší za poslední rok

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 8. 2021 | 11 komentářů
Zdražování je nejvyšší za poslední rok

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny stouply v červenci meziročně o 3,4 %, což bylo o 0,6 procentního bodu víc než v červnu a nejvíc od července 2020. Oproti letošnímu červnu stouply ceny o 1 %. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na meziroční růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly o 18,5 %, ceny automobilů o 5,4 %. Například benzin Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Inflace překonala očekávání analytiků. „Dnešní číslo doslova vyrazilo dech,“ potvrzuje například Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin. „Masivní růst cen, kterého jsme svědky, je největší riziko a zdroj obav pro spotřebitele. Ještě koncem loňského roku to byla ztráta zaměstnání. Nezaměstnanost však stagnuje na 3,7 % a zatímco počet volných pracovních míst roste, počet uchazečů o zaměstnání klesá. To znamená, že ztráta pracovního místa nyní příliš nehrozí. O to více je na zřeteli růst cen zboží na pultech obchodů,“ říká.

Jak porazit inflaci?

Zdroj: Shutterstock

Inflace se drží kolem tří procent. Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme vám další možnosti.

Jak porazit inflaci. Spořicí účet už nestačí

Tabákové výrobky jsou oproti loňskému červenci dražší o 8,4 %, zelenina o 6,9 %, pivo o 6,4 %. Ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu jsou meziročně vyšší o 5,5 %, stejně jako ceny vodného a stočného. V restauracích a kavárnách jsme v červenci platili o 4,4 % víc než loni ve stejnou dobu.

Nájemné z bytu stouplo o 2,5 %. Takzvané imputované nájemné (náklady vlastnického bydlení) bylo vyšší o 6 %, zejména v důsledku zdražování nových bytů a stavebních materiálů.

Naopak meziročně nižší jsou například ceny ovoce (o 4,8 %) nebo masa (o 2,6 %). Ceny elektřiny klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,8 %.

„Česká národní banka letos už dvakrát zvedla klíčovou sazbu na 0,75 % a zdá se, že jestřábí rétorika nebude ke zkrocení spotřebitelské inflace stačit, takže třetí utažení měnových podmínek na sebe nenechá dlouho čekat. Pokud si centrální bankéři udrží protiinflační komentáře a zároveň se třetím zvýšením sazeb projeví připravenost k dalšímu podobného zásahu, spotřebitelská inflace poleví a postupně zamíří pod 2,5 %,“ očekává Volf.

Problém podle něj zůstává v konstrukci inflace. Její podstatná část je totiž „importovaná“ a jde na vrub zdražování vstupů do výroby na světových trzích a zpožďování dodávek, takže zahraniční dovozci jdou s cenou nahoru. „S tímto vlivem ČNB mnoho nenadělá, přesto půjdou domácí sazby v dohledné době nejspíš nahoru a hranice 1 % do konce roku padne,“ dodává Volf.

„Celková i jádrová inflace se nyní nachází nad horní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle a v nejbližších měsících se nejspíše nevrátí pod tři procenta. To by se mělo stát až v příštím roce a přispět by k tomu měla měnová politika, která by vyššími úrokovými sazbami měla alespoň částečně snížit domácí inflační tlaky. S růstem cen dováženým materiálů a dílů si neporadí a nezbývá než doufat, že jde jen o dočasný problém,“ říká ekonom David Marek z Deloitte.

„Délka a intenzita dalšího zdražování bude také do určité míry ovlivněna trváním napětí v dodavatelských řetězcích, a tedy silou růstu cen v průmyslu,“ říká ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. „Očekáváme, že inflační tlaky v ekonomice budou vrcholit na přelomu letošního a příštího roku s meziroční hodnotou okolo čtyř procent. Během příštího roku by inflace měla polevit a v průměru se blížit hodnotě lehce nad třemi procenty,“ dodává.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2021 9:45, Martin

Ekonomové byly v šoku. My ostatní, kteří chodíme nakupovat taky, jen z takhle nízkých hodnot uváděných procent, protože dobře víme, že v reálu jsou to desítky procent.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 8. 2021 11:43, jana

pani podnikatele uz byste se mneli chovat normalne a prestat krast zdrazovat a zacit prechod ke zlevnovani to je prosperita a ne okradat umislne nase obcany knicemu to nevede

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bydlení, inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services