Inflace je těsně pod 3 %. Benzin stojí o čtvrtinu víc

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 6. 2021 | 3 komentáře
Inflace je těsně pod 3 %. Benzin stojí o čtvrtinu víc

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny v květnu stouply o 2,9 % oproti stejnému měsíci předchozího roku. V porovnání s letošním dubnem jsou vyšší o 0,2 %. Čerstvá čísla o inflaci zveřejnil Český statistický úřad.

Meziroční inflace je o 0,2 procentního bodu nižší než v dubnu, kdy dosáhla 3,1 %. Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu největší vliv ceny v oblasti dopravy: ceny pohonných hmot a olejů stouply o 22 %, ceny automobilů o 6,9 %. Před rokem po nástupu epidemie klesly průměrné ceny benzinu a nafty pod 26 korun za litr, letos v květnu benzin zdražil nad 32 korun a nafta těsně pod 30.

Ceny tabákových výrobků stouply o 15,4 %, finančních služeb o 8,8 %, vodného a stočného o 5,5 %, piva o 4,1 %, lihovin o 2,2 %, nájemného z bytu o 1,8 %.

Naopak meziroční pokles zaznamenaly hlavně ceny potravin a nealkoholických nápojů (o 1,3 %). Například ceny vepřového masa byly v květnu nižší o 10 %, vajec o 8,9 %, zeleniny o 7,4 %, ovoce o 4 %, cukru o 1,9 %. Ceny zemního plynu klesly o 4,7 % a elektřiny o 3,4 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,8 %.

Průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední dva roky. Zdroj: CCS

„Jen doprava se na inflaci podílí zhruba třetinou, druhou třetinu obstarávají stejně jako v předchozích měsících alkohol a cigarety. Rostou sice i náklady na bydlení, avšak díky levnější elektřině a plynu není jejich dopad na spotřebitele tak výrazný jako například v západní Evropě, kde již tyto ceny kopírují zdražování energií na trzích,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Je pravděpodobné, že v blízkostí tří procent se bude pohybovat i v létě, nicméně od podzimu by se inflace mohla dostat pod 2,5 %. V každém případě Česká národní banka by mohla být s vývojem inflace vcelku spokojená, a proto by nemusela až tak pospíchat se zvyšováním sazeb. Nakonec kus práce za ni už udělala posilující koruna,“ očekává Dufek.

„Rychlé tempo zdražování bude nutit centrální bankéře, aby zvýšili úrokové sazby v ekonomice. Tím skončí éra uvolněné měnové politiky v České republice, která k rychlému zdražování vede. V důsledku tohoto vývoje se zvýší úroky na hypotékách a kurz koruny bude posilovat vůči euru i dolaru,“ myslí si Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS.

„Celková i jádrová inflace se drží poblíž tří procent, horní hranice tolerančního pásma inflačního cíle ČNB. Nicméně inflace ve výrobních cenách v průmyslu už zrychlila na 4,6 procenta a pod tlakem rychle rostoucích cen komodit v zahraničí bude nejspíše dále stoupat. Na růst cen bude také tlačit rychlejší růst mezd v souvislosti s rostoucí poptávkou po práci. Rizika dalšího vývoje inflace jsou poměrně výrazně vychýlena směrem nahoru,“ říká David Marek, ekonom společnosti Deloitte. 

ČNB na to podle něj může zareagovat obratem kurzu měnové politiky a zahájením série zvyšování úrokových sazeb, a to už za dva týdny. „Celkem by letos mohla zvýšit své úrokové sazby třikrát, tj. o 75 bazických bodů,“ odhaduje Marek.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services