Na nové pamětní minci je hologram parní lokomotivy

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 8. 6. 2021
Na nové pamětní minci je hologram parní lokomotivy

Zdroj: ČNB

Česká národní banka ve středu vydává pamětní stříbrnou pětisetkorunu s hologramem Parní lokomotiva Škoda 498 Albatros z nové řady Slavné dopravní prostředky. Mince je prvním počinem této série a zároveň jedinou mincí tohoto pětiletého emisního období, kterou ozvláštní hologram.

Nominální hodnota mince 500 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Mince lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB, tedy v numismatických obchodech. Podle informací od internetových prodejců už jsou rezervované a například na Aukru ji jeden z budoucích majitelů draží momentálně za skoro dva tisíce korun.

„Na hologramu je použito šest speciálních efektů – od jednodušších holografických motivů až po pokročilé a ve světě unikátní optické efekty. Jedním z nich je například takzvaný Full 3D efekt, použitý na minci v prostoru tunelu, z nějž vyjíždí lokomotiva. Díky tomuto efektu vytváří obraz na minci iluzi jisker odlétajících od lokomotivy. Takzvaná nepravá animace pak zase pomocí kinetického efektu vytváří dojem pohybu kol,“ říká Robert Dvořák, jednatel společnosti IQ Structures, která hologram vyvinula a vyrobila. Na vývoji hologramu spolupracovala s Českou mincovnou od dubna 2020.

Lokomotiva přezdívaná Albatros patří k nejkrásnějším parním lokomotivám na světě. Příznačný je pro ni nátěr v barvách trikolóry s dominantní modrou, od které se odvíjí přezdívka Albatros. Poprvé ji v roce 1946 vyrobila Škoda Plzeň pod řadovým označením 498.0. Do současnosti se zachovaly pouze dva stroje, které jsou majetkem Českých drah a Národního technického muzea.

Minci představí guvernér ČNB Jiří Rusnok v sobotu 12. června v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka. Na tamní akci bude k vidění i lokomotiva v reálné podobě. „Ve stanu ČNB se zájemci mohou seznámit s vybranými nástroji potřebnými pro výrobu mince a zapojí se i do dalších aktivit na podporu finanční a ekonomické gramotnosti,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Mince je vyražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Hmotnost mince je 25 g, průměr 40 mm a síla 2,6 mm. Vydána je ve dvojím provedení – v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou v počtu 5 700 kusů a ve špičkové (proof) kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem v počtu 12 000 kusů.

První českou minci s hologramem, a zároveň jednu z prvních na světě, vydala ČNB v roce 2000. Šlo o pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 2000 Kč s hologramem v podobě státního znaku na zlaté inleji.

Další stříbrnou pamětní minci z řady Slavné dopravní prostředky plánuje ČNB vydat v červnu 2022. Půjde o minci s nominální hodnotou 500 korun a motivem motocyklu Jawa 25.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services