Otevřeme obchody i kadeřnictví. Vláda má plán uvolnění

Koronavirová omezení mají skončit v šesti krocích. Takhle vypadá jízdní řád pro návrat k normálnímu životu.
Otevřeme obchody i kadeřnictví. Vláda má plán uvolnění

Zdroj: Shutterstock

Od pondělí 3. května by mohly otevřít dosud zavřené obchody a některé služby, například kadeřnictví. Takzvané balíčky postupného rozvolňování protiepidemických opatření dnes projednala vláda.

„Pokud bude pokračovat příznivý trend vývoje epidemie, uvolňujeme 3. května zbytek obchodů, venkovních trhů a v přísném hygienickém režimu vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí,“ říká vicepremiér Karel Havlíček. Od 3. května se mají otevřít také galerie, muzea a památky.

Šest balíčků ukazuje potřebné podmínky pro postupné uvolnění, neslibuje však konkrétní termíny. Klíčovým faktorem je podle Havlíčka takzvaná incidence, tedy počet infikovaných za posledních sedm dnů na sto tisíc obyvatel.

Zrušení dalších omezení má vláda v následujících týdnech vyhlašovat dvoufázově: týden předem – v pondělí – schválí jakýsi předběžný návrh (upřesnění podmínek pro nejbližší uvolnění), ve čtvrtek je pak bude potvrzovat. Pro otevření obchodů je potřeba dostat se na 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Teď jsme podle Havlíčka na 177, ještě před týdnem na 400. Klíčový ukazatel „sto na sto tisíc“ znamená zhruba 10 tisíc nakažených za týden, tedy kolem 1500 za den.

Zmíněné služby jako kadeřnictví, pedikúra, masáže a podobně se podle Havlíčka otevřou v každém případě – bez ohledu na počet nakažených. Podmínkou však budou přísná hygienická opatření, především negativní test – PCR nebo antigenní. Až v dalších týdnech přijdou na řadu zahrádky restaurací, vnitřní prostory pak mezi posledními.

Balíčky pro postupné uvolňování. Klikněte pro zvětšení, nebo si přečtěte ve zbytku článku pod obrázky. Zdroj: Vláda ČR

Balíčky pro postupné uvolňování. Klikněte pro zvětšení, nebo si přečtěte ve zbytku článku pod obrázky. Zdroj: Vláda ČR

Při uvolňování mají přednost školy, školky či vzdělávací systém obecně, zdůraznila vláda. Už od pondělí 26. dubna mohou otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji. Děti tam budou moci chodit bez roušek a bez testů, říká ministr školství Robert Plaga. V ostatních regionech mají školky dál navštěvovat pouze předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. Od pondělí 26. dubna s obnoví také praktická výuka na středních školách a posledních ročnících vysokých škol. 

Ve stejných krajích se zřejmě vrátí do lavic i školáci na druhých stupních základních škol, a to o týden později, tedy od 3. května. Má jít o rotační výuku, tedy stejný systém jako u školáků na prvním stupni, kteří takto fungují od 12. dubna. O otevření druhých stupňů ve zmíněných krajích má vláda definitivně rozhodnout v pondělí.

BALÍČEK 1: Realizace od 12. dubna, další fáze od 26.dubna

Obnovené činnosti:

  • Výuka na prvním stupni základních škol v rotačním systému.
  • Výuka předškolních dětí v mateřských školách.
  • Maloobchod s oblečením a obuví pro děti, papírnictví.
  • Provoz zoologických a botanických zahrad v omezeném režimu.
  • Venkovní trhy (pouze potraviny).
  • Praktická výuka na středních školách (všechny ročníky, ve střídavém režimu).
  • Praktická výuka na vysokých školách (pouze poslední ročníky, částečně ve střídavém režimu).
  • Přístup do venkovních prostor muzeí a expozic.
  • Zprovoznění mateřských škol + dětských skupin + lesních školek a podobných zařízení pouze v krajích, kde bude incidence do 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel týdně. Od 26. dubna to budou kraje Karlovarský, Královéhradecký a Plzeňský. Seznam krajů bude aktualizován 1x týdně. 
  • Organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku po dvojicích, celkem maximálně 12 osob (šest dvojic) na sportovišti o výměře minimálně 15 metrů čtverečních na osobu s podmínkou testování.

BALÍČEK 2: Plánovaná realizace od 3. května 

plánované předložení ke schválení vládou 26. dubna, nebudou-li k 26. dubnu známky zhoršování epidemiologické situace

Obnovené činnosti:

  • Druhý stupeň základních škol (a nižších stupňů víceletých gymnázií a osmileté konzervatoře) v rotačním systému po celých třídách a týdnech, s testováním, ochranou dýchacích cest a hyg. epid. režimem, pouze v regionech s incidencí do 100 naažených na 100 tisíc lidí týdně. V krajích, kde je už incidence pod 100 nyní, dojde k obnovení od 3. května. V ostatních krajích, ve kterých incidence klesne pod 100 k pondělí příslušného týdne, dojde k obnovení od následujícího pondělí (společně s MŠ). Ve všech zbývajících krajích dojde k obnovení v okamžiku celoplošného poklesu pod 100 (společně s MŠ) s výjimkou silně postižených okresů.
  • Služby péče o tělo v režimu jeden poskytující na jednoho zákazníka – s přísným hyg. epid. režimem, oba musí mít negativní test (antigenní nebo PCR) a ochranu dýchacích cest. S vyloučením činností, při kterých dochází k narušení integrity kůže.
  • Maloobchod dosud uzavřený – s přísným hyg. epid. režimem, pouze bude-li celostátní incidence pod 100 na 100 tisíc týdně.
  • Venkovní trhy (veškerý sortiment) s přísným hyg. epid. režimem, pouze bude-li celostátní incidence pod 100 na 100 tisíc týdně.
  • Lázně – zdravotní péče samoplátci – pouze post-covid (nástup do 90 dnů po infekci) s vyloučením krátkodobých pobytů a omezením zahraničních hostů s přísným hyg. epid. režimem a s podmínkou předložení výsledku testu na covid.
  • Galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek, pouze v regionech s incidencí pod 100 s přísným hyg. epid. režimem.
  • Organizovaný amatérský sport dětí a mládeže venku, pouze v regionech s incidencí pod 100, ve skupinách maximálně 20 osob (na jednom odděleném sportovišti o ploše minimálně 15 metrů čtverečních na jednu osobu) bez ochrany dýchacích cest s podmínkou testování, kontroly dodržování hyg. epid. režimu a sledování výskytu nákaz v oddílech. Uvedené se vztahuje i na tělesnou výchovu a sportovní činnosti ve školách ve venkovním prostředí.
  • Provozovny péče o zvířata.

BALÍČEK 3: Až dojde k setrvalému poklesu na hodnotu pod 100 nakažených na 100 tisíc lidí týdně, předpoklad mezi 10. a 17. květnem

Obnovené činnosti:

  • Ostatní služby – s ochranou dýchacích cest a s omezením.
  • Praktická výuka na vysokých školách – s testem a ochranou dýchacích cest.
  • Svatby a pohřby – navýšení počtu účastníků venku na max. 30 osob.

BALÍČEK 4: Až dojde k setrvalému poklesu na hodnotu pod 75 nakažených na 100 tisíc lidí týdně, předpoklad ve druhé polovině května, nejméně týden po balíčku 3.

Obnovené činnosti:

  • Divadla, koncerty venku – s hyg. epid. režimem.
  • Hrady a zámky – s hyg. epid. režimem.
  • Zahrádky restaurací – s hyg. epid. režimem.
  • Hotely a penziony na maximálně 25 % kapacity – s testem, s hyg. epid. režimem, s vyloučením nočních akcí.
  • Sport venku ve skupinách max. 20 osob s vyloučením vnitřních prostor.
  • Sport uvnitř v režimu 1:1 s testem.
  • Sport s diváky s omezením a hyg. epid. režimem.
  • Svatby a pohřby – navýšení počtu účastníků uvnitř na maximálně 30 osob, venku na maximálně 50 osob.

BALÍČEK 5: Až dojde k setrvalému poklesu na hodnotu pod 50 nakažených na 100 tisíc lidí týdně, předpoklad je velice nejistý, snad červen až červenec, nejméně jeden týden po balíčku 4.

Obnovené činnosti:

  • Divadla a koncerty uvnitř – s omezeními, hyg. epid. režimem a ochranou dýchacích cest.
  • Kina – s omezením a testem.
  • Interiéry restaurací – s testem, omezením, hyg. epid. režimem.
  • Bazény, sauny, wellness – s testem, omezením, hyg. epid. režimem.
  • Sport uvnitř – s testem, omezením, hyg. epid. režimem.
  • Svatby a pohřby – navýšení účastníků uvnitř max. 100 osob, venku max. 250 osob s ochranou dýchacích cest.

BALÍČEK 6: Až dojde k setrvalému poklesu na hodnotu pod 25 nakažených na 100 tisíc lidí týdně.

  • Ochrana dýchacích cest a další opatření budou upřesněna.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Incidence podle krajů, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Klikněte pro zvětšení. Stav k 21. dubnu 2021.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Incidence podle okresů, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Klikněte pro zvětšení. Stav k 21. dubnu 2021.

Ozveme se, kdyby něco!

Zdroj: Shutterstock

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a pravidelně vám budeme přinášet další důležité aktuality a praktické rady z osobních financí. Můžete si objednat i náš newsletter.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2021 23:30, MUDr.Libor Panoš

ani jsem to nechtěl čít, ale stalo se a tedy to, co tam ti magoři vymýšlejí, to je naprosto v rozporu se zbytky zdravého rozumu, který oni už dávno ztratili. Je to totální šílenost, co nemá nic společného s normálním životem, kruté je, že se to bude muset vydržet do voleb nebo do té doby, než to zruší nejvyšší soud. Ale ten úplně nejvyšší soud bude doufám čekat ty, kdo tyhle neskutečné paskvily, co nemají vůbec nic společného s realitou, vymýšlí. Toho bych se moc rád chtěl dožít, až budou sedět na lavici obžalovaných a bude se to na ně hrnout ze všech stran. To co bych s nima udělal já, to se napsat nedá a ani představit. Myslím, že žádný člověk v ČR není tak nasranej na tyhle kretény, jako já. A to vše píšu jako nemocniřní lékař akutní péče, který je již dávno očkovaný a pracoval jsem se stovkami pozitivních pacientů

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2021 10:35, deprese

Jako nemocniční lékař se raději věnuj pacientům.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

28. 4. 2021 | Petr Kučera | 9 komentářů

Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

Zaměstnanci, kteří v březnu a dubnu čerpali ošetřovné, se mohou těšit na zpětný doplatek. Ošetřovné budou moci pobírat také příbuzní, kteří nežijí ve společné domácnosti. Změny definitivně... celý článek

Pošta ručí za špatné rady zaměstnanců. Musí zaplatit škodu

22. 4. 2021 | Petr Kučera | 21 komentářů

Pošta ručí za špatné rady zaměstnanců. Musí zaplatit škodu

Česká pošta ztratila vzácný prsten, reklamaci neuznala. Zákazníka se zastal až Český telekomunikační úřad: Podnik odpovídá i za špatné rady svých zaměstnanců nebo za to, že při sjednání... celý článek

Tohle jsou nejlepší bankovky světa. Kterou byste vybrali vy?

20. 4. 2021 | Petr Kučera | 1 komentář

Tohle jsou nejlepší bankovky světa. Kterou byste vybrali vy?

Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži o titul Bankovka roku 2020. Každoročně ji pořádá International Bank Note Society.

Příspěvek ke karanténě bude do konce června

19. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Příspěvek ke karanténě bude do konce června

Mimořádný příspěvek za karanténu ve výši až 370 korun k nemocenské budou lidé dostávat i za květen a červen. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí na prodloužení podpory dnes schválili... celý článek

Zkontrolujte si podklady pro důchod. Nově i přes banku

13. 4. 2021 | Jiří Hovorka | 15 komentářů

Zkontrolujte si podklady pro důchod. Nově i přes banku

Kontrolujte si, jaké údaje o vás máme, vzkazuje lidem Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Úřad má na starosti třeba výplatu důchodů nebo nemocenské – právě pro jejich správné... celý článek

Partners Financial Services