Řetězce dostanou kvóty na české potraviny, rozhodli poslanci

Řetězce dostanou kvóty na české potraviny, rozhodli poslanci

Zdroj: Shutterstock

Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby tuzemské obchodní řetězce musely od příštího roku prodávat určitý minimální podíl potravin vyprodukovaných v Česku. Návrh teď míří do Senátu.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent a postupně pak stoupnout až na 73 procent v roce 2028. Týkat se bude obchodů s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních, tedy hlavně supermarketů a hypermarketů.

S kvótami se počítá u potravin, které se dají v Česku vyprodukovat. Jde o zhruba sto druhů potravin. Konkrétně jde třeba o vejce, mléko, sýry, med, rajčata, okurky, česnek nebo v tuzemsku nejrozšířenější druhy masa. Ale třeba taky o zmrzliny, broskve, jogurty nebo snídaňové cereálie.

Zákon přitom nehovoří o nabídce na pultech, ale o výsledném prodeji. Jak má obchodník zajistit, aby lidé takové zboží skutečně kupovali a pomohli mu tak splnit zmíněný podíl prodaných potravin z Česka, autoři zákona neřeší.

Pro zákon hlasovalo 66 ze 103 přítomných poslanců. Vedle SPD to byly všechny tři strany spojené s vládní koalicí (ANO, ČSSD a KSČM) a tři nezařazení poslanci, mimo jiné i dřívější zastánce volného trhu Václav Klaus mladší.

Podle SPD je zákon potřeba, aby řetězce do Česka nedovážely ze zemí Evropské unie místo potravin biologický odpad. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vyzval poslance před hlasováním, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Toman podniká v zemědělství, vedl Agrární i Potravinářskou komoru.

Kritici schváleného návrhu upozorňují, že jde proti pravidlům Evropské unie a může zdražit potraviny v obchodech, aniž by zaručil jejich vyšší kvalitu. Nedořešená je podle nich také spousta praktických otázek.

Podle ekonoma Davida Navrátila z České spořitelny s podobným ochranářstvím riskujeme. Když ne s pověstí, tak určitě s možným růstem cen. „Zemědělská výroba je u nás hodně koncentrovaná: 70 % půdy obhospodařuje 10 % subjektů, což jsou velké agrokomplexy. Máme oligopolní strukturu a snížení zahraniční konkurence povede ke zvýšení cen potravin,“ vysvětluje.

Upozorňuje také, že s potravinovou soběstačností, kterou podle zastánců schváleného návrhu Česko potřebuje, to už dnes není tak špatné. „S výjimkou prasat (50 %), drůbeže (72 %), vajec (90 %), ovoce (jablka 63 %), zeleniny (32 %), kukuřice (95 %) a brambor (70 %) u ostatních hlavních komodit míra potravinové soběstačnosti převyšovala 100 %. Například obilí, hovězího, mléka nebo cukru vyrobíme více, než spotřebujeme,“ říká Navrátil.

Podle Petra Bartoně, ekonoma společnosti Natland, jsou potravinové kvóty jen zbytečnou hrou o čas. „Je nabíledni, že je evropské soudy sestřelí coby porušení pravidel jednotného trhu. Jde jen o to, do kdy to stihnou. Mezitím však všichni prodejci budou zbytečně utrácet za změny systémů nákupu, kontroly. A stát za další kontroly,“ kritizuje poslance.

Už osm zemí EU už Česko upozornilo, aby kvóty nezavádělo, napsaly Hospodářské noviny. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků.

Zdroj: Shutterstock

Jak zhodnotili návrh na kvóty experti? Ptali jsme se v červnu, kdy ještě na stole ležel dokonce ambicóznější návrh s finálním 85% podílem českých potravin.

Na český talíř český brambor!

„Ti, co hlasovali pro, hlasovali proti zájmům občanů této země, protože dojde ke zdražení potravin, klesne jejich kvalita a dojde k omezení základní svobody občana si vybrat. Tohle je návrat před rok 1989," říká ekonomka Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně. „Už se moc těším, až recipročně zavede Německo či Francie kvóty na domácí automobily a součástky. Na tento nesmysl doplatí všichni občané ČR a hlavně ho všichni občané ČR zaplatí. A hádejte komu...,“ napsala na Twitteru. Naráží tím na předsedu vlády Andreje Babiše, který v praxi ovládá mnoho potravinářských podniků v Česku.

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, jehož členy jsou velké obchodní řetězce, považuje návrh za zcela absurdní a zcestný. „V situaci, kdy je Česká republika v řadě klíčových potravin soběstačná jen na 30 až 40 procent, je navíc velmi nebezpečný. Povede k tomu, že spoustu produktů na pultech českých obchodů spotřebitel už nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc. Shánění ovoce a zeleniny se stane novým druhem sportu," varuje.

Podle Agrární komory, která návrh naopak podporuje, k žádnému snížení sortimentu nebo k navýšení ceny pro konečného zákazníka nedojde.

Poslanci schválená novela zákona o potravinách také předpokládá, že za prodej potravin dvojí kvality bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Má jít o výrobek, který se prodává v Česku a má přitom podstatně odlišné složení nebo vlastnosti, než zaměnitelný výrobek prodávaný v jiné zemi Evropské unie. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich musí být informován.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2021 17:57, pelvis

Spd, Ano, Ksč, Čssd - chce mi z Vas zvracet!!! Co jsme si to proboha zvolili za zmetky.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2021 17:00, Pag

Copak poslanci nevědí, že takovéto kroky mohou uskutečňovat pouze vyvolené státy? Francie, Španělsko, Itálie, Německo a další. Nikolivěk státy druhé a třetí kategorie.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services