Zavřeme obchody a služby, rozhodla vláda. Kromě základního zboží

Oblečení, hračky nebo elektroniku si po Vánocích koupíte jedině online. Kadeřnické a podobné služby nepůjde poskytovat ani mimo provozovnu.
Zavřeme obchody a služby, rozhodla vláda. Kromě základního zboží

Zdroj: Shutterstock

Česko se od neděle 27. prosince přesune do pátého stupně protiepidemického systému PES. Kromě jiného to znamená uzavření obchodů, služeb nebo škol.

Vláda tím reaguje na zhoršení situace. Například počet potvrzených nakažených koronavirem se jen za včerejšek znovu dostal nad hranici 10 tisíc.

„Kdybychom nezasáhli, dostali bychom se koncem roku na 15 tisíc nakažených za den. Chceme do konce roku udržet počet hospitalizovaných mezi čtyřmi až pěti tisíci a doufáme, že pak budou klesat,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Na Štědrý den mohou mít obchody i služby ještě do 12 hodin otevřeno. Řada z nich však už předem oznámila, že bude mít celý den zavřeno.

Po Vánocích mohou otevřít jen obchody, které prodávají základní potřeby, a to i v neděli. Tentokrát už nebudou zvýhodněny hypermarkety či supermarkety. Ani velké řetězce tak nemohou prodávat například oblečení, boty, hračky nebo elektroniku. Tím se zrovnoprávní podmínky pro malé a velké prodejny. 

Dál je možný pouze prodej základních potřeb a poskytování některých služeb. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka má jít konkrétně o:

  • potraviny,
  • pohonné hmoty,
  • hygienické a kosmetické zboží, drogerie,
  • léky, zdravotnické potřeby,
  • prodej malých domácích zvířat a krmiv pro něj,
  • prodej brýlí,
  • prodej novin a časopisů včetně tabákových výrobků,
  • prádelny a čistírny,
  • servis aut, myčky
  • vyzvedávání zboží z e-shopů,
  • květinářství,
  • textilní materiál a galanterie,
  • zámečnictví,
  • opravy strojů pro domácnost (bílá elektronika)
  • domácí potřeby a železárství (ne však nábytek, koberce a podobně).

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

V obchodech, které zůstanou otevřené, samozřejmě trvají všechna dosavadní omezení, tedy především jeden zákazník na 15 metrů čtverečních nebo dodržování minimálně dvoumetrových rozestupů.

V pátém stupni musí zavřít i podnikatelé ve službách jako třeba kadeřnice, maséři či kosmetičky. Od neděle nemohou až do zlepšení situace poskytovat služby ani individuálně mimo svou provozovnu. Zastavit provoz musí od neděle 27. prosince také třeba vleky a lyžařské areály. Restaurace mohou prodávat přes výdejové okénko nebo nabízet rozvozy.

Ohledně podpory podnikatelů Havlíček připomněl především stávající programy: Pro osoby samostatně výdělečně činné je k dispozici kompenzační bonus, nově ho mohou kombinovat i s dalšími podporami, třeba s ošetřovným nebo dotací na nájem. Zaměstnavatelé mají k dispozici prodloužený program Antivirus, který zavřeným provozovnám proplácí sto procent nákladů na zaměstnance. Prodlouží se také program Covid Nájemné. I nově uzavřené provozovny mohou žádat o poloviční příspěvek na nájemné za celé období od října do prosince nezávisle na tom, jak dlouho musely mít podle vládních nařízení zavřeno.

Vláda také chystá novou podporu pro všechny zavřené provozovny, konkrétně třeba pro kina, fitness centra, bazény nebo i provozovatele sjezdovek. Sloučí se s nedávno představeným programem Covid gastro, z něhož má vycházet. Detaily vláda představí po svém dalším zasedání. Podnikatelům vadí, že na podpora má oproti první vlně mnohem víc omezení, řada postižených na ni nedosáhne a netýká se například dnů, kdy jinak otevřené restaurace musely zavřít už ve 22 nebo 20 hodin.

Pátý stupeň systému PES znamená také to, že většina žáků a studentů začne nový rok s distanční výukou. Výjimka platí jen pro mateřské a speciální školy a pro 1. a 2. třídu na prvním stupni základních škol. S omezením se zatím počítá do 10. ledna.

V pátém stupni se také posouvá zákaz nočního vycházení z 23. na 21. hodinu. Omezuje se setkávání na maximálně dvě osoby, stejně tak sportovat venku lze nejvýše v počtu dvou lidí. Svateb, pohřbů a vstupu do registrovaného partnerství se bude moci účastnit nanejvýš patnáct osob.

Pro církevní a náboženská shromáždění byla snížena povolená kapacita v kostelech a modlitebnách na maximálně deset procent míst k sezení. Nově bude povolen hromadný zpěv za podmínky, že zpěváci nebo sbor jsou oddělení od ostatních účastníků shromáždění tak, aby se zabránilo šíření kapének.

Výjimka nebude ani pro Silvestra. To by mělo podle Blatného kromě jiného pomoci nemocnicím, které nebudou muset řešit tradičně zvýšený počet úrazů spojený s používáním zábavní pyrotechniky.

PES podrobně:

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Základní tabulka s opatřeními podle stupně PES.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Tabulka s opatřeními pro obchod, služby nebo průmysl podle stupně PES. První část.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Tabulka s opatřeními pro obchod, služby nebo průmysl podle stupně PES. Druhá část.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Tabulka s opatřeními pro kulturu nebo bohoslužby.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Tabulka s opatřeními pro sport.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 12. 2020 13:01

proc bude otevrenej prodej novin a casopisu? aha, babis vlastni medialni skupinu mafra s tretinovym podilem na trhu. proc se budou moct prodavat kytky?? jasneee, babis vlastni sit kvetinarstvi flamengo ...

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 12. 2020 9:08, Petr

chtel bych vas videt co by jste ted delali bez pomoci statu i kdz jdou do takovych schodku vsichni si dokazete jen stezovat, ale nevidite tu druhou stranu kdyby stat nesel do toho schodku uz by nikdo nic neotevrel a ty velke korporace by vyhrali na plne care

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.