Obchody a služby otevřou ve čtvrtek, zmírní i další omezení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 11. 2020 10:20 aktualizováno 29. 11. 2020 10:40 | 9 komentářů
Obchody a služby otevřou ve čtvrtek, zmírní i další omezení

Zdroj: Shutterstock

Do třetího stupně protiepidemického systému PES se Česko přesune od čtvrtka 3. prosince. Rozhodla o tom vláda na nedělním jednání. Otevřou se všechny obchody a služby včetně restaurací. Od pondělí do středy platí ještě dosavadní omezení.

Obchody mohou od čtvrtka otevřít nezávisle na sortimentu i na tom, jestli jsou v obchodním centru nebo s vchodem z ulice. Na jednoho zákazníka musí připadat 15 metrů čtverečních prodejní plochy, zároveň mají dodržovat dvoumetrové odstupy mezi sebou. Stejná omezení se týkají i provozoven služeb, a to včetně čekáren. K omezení při zkoušení oblečení nakonec nedojde, prodejci ho tedy nebudou muset dávat do 24hodinové „karantény“.

Provozovny stravovacích služeb mohou mít od 3. prosince otevřeno od 6 do 22 hodin. U stolu mohou být maximálně čtyři osoby. Obsazená může být nejvýš polovina z celkové kapacity, všichni musí sedět. Stravovací zóny v nákupních centrech však mohou dál vydávat jenom jídlo s sebou přes okénko. Dětské koutky zůstanou zavřené.

Od 3. prosince skončí také zákazy nočního vycházení a zákaz nedělního prodeje. Ve třetím stupni už neplatí ani zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

Zmírní také omezení pro shromažďování: místo dosavadních maximálně šesti osob se bude moct sejít až padesát lidí venku a deset lidí uvnitř. Svateb, pohřbů a bohuslužeb se může nově zúčastnit třicet lidí i uvnitř místo dosavadních dvaceti.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Kulturní i sportovní akce se dál mohou uskutečnit jenom bez diváků. Otevřou se však galerie, muzea (obojí na čtvrtinu kapacity) nebo knihovny. Pro herny a kasina přitom patří stejná omezení jako pro restaurace, tedy mírnější než pro kulturní akce.

Skončí také omezení pro ubytovací zařízení.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dává rozhodnutí podnikatelům jistotu a zároveň i čas na přípravu. 

„Čert s Mikulášem budou muset dodržovat stejná opatření jako jiné pozemské bytosti,“ říká Blatný. Vláda sice nedoporučuje konání vánočních trhů, ale ani je nezakazuje – rozhodnutí tak nechává na jednotlivých obcích. 

Otevřít se mají i vnitřní sportovní prostory, podmínkou ale budou roušky (stejně jako všude jinde uvnitř a na vybraných veřejných místech).

Blatný nepředpokládá, že by se situace do konce roku natolik zlepšila, aby se Česko mohlo posunout ze třetího do druhého stupně PES.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Protiepidemický systém PES. Klikněte pro zvětšení.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2020 11:13, Martina

Citace - vera / 29.11.2020 11:03

urcite by se nemnel rusit zakaz vychazeni lide jsou nepoucitelny cesko nato doplati do 14 dnu a pak to bude bolet strasne moc


Myslíte, že se lidi uprostřed zimy hromadně vyhrnou ven mezi 23. a 5. hodinou v noci? Když restaurace musí zavírat ve 22? :)

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2020 11:03, vera

urcite by se nemnel rusit zakaz vychazeni lide jsou nepoucitelny cesko nato doplati do 14 dnu a pak to bude bolet strasne moc

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

20. 12. 2020 | Renata Lichtenegerová | 15 komentářů

Kde berou stravenky. Za nákup je teď utratíte snadněji

Stravenky vydané před začátkem října je potřeba využít do konce letošního roku. Kvůli zavřeným restauracím a dalším koronavirovým omezením s nimi nejspíš častěji zamíříte do obchodů.... celý článek

Triky se slevami skončí. Snadno zjistíte skutečnou

24. 11. 2020 | Petr Kučera | 47 komentářů

Triky se slevami skončí. Snadno zjistíte skutečnou

Některé e-shopy během Black Friday nabízejí na první pohled nižší slevy než v předchozích letech. Může za to služba Hlídač shopů, která ukazuje, o kolik je akční cena skutečně nižší... celý článek

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

24. 11. 2020 | Petr Kučera | 8 komentářů

Kdo nedá dítě do školy, přijde o ošetřovné. I když má vážný důvod

Chcete chránit zdraví dítěte nebo jiných členů rodiny, ale máte smůlu. Stát vám – na rozdíl od jara – nepomůže. A když pak dítě skutečně onemocní covidem, dá vám místo takzvaného krizového... celý článek

Partners Financial Services