V oběhu je rekordní množství peněz, hlásí ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 11. 2020 | 6 komentářů
V oběhu je rekordní množství peněz, hlásí ČNB

Zdroj: Shutterstock

Lidé i firmy stále častěji platí kartou, přesto ještě nikdy nebylo v Česku tolik hotovosti jako teď.

Celková hodnota všech bankovek a mincí, které jsou v současné době v oběhu, překonala 19. listopadu 2020 poprvé hranici 700 miliard korun, oznámila Česká národní banka (ČNB).

„Tato částka představuje více než 2,6 miliardy kusů bankovek a mincí v oběhu. Nejpočetnější zastoupení mezi českými penězi mají dvoutisícikorunová bankovka a korunová mince,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Upozornila také na to, že ještě nikdy nepřibylo v oběhu nových 100 miliard korun tak rychle jako nyní. Na 600 miliard jsme se dostali v červenci roku 2018, dalších 100 miliard tak přibylo za 28 měsíců. Předtím – z 500 na 600 miliard - to bylo 32 měsíců a například ještě na začátku nového milénia to mezi roky 2000 a 2006 trvalo 71 měsíců, než hodnota oběživa vzrostla z 200 na 300 miliard korun.

Srovnejte si to s námi

Za letošním výrazným nárůstem oběživa jsou podle ČNB dva hlavní důvody. „Někteří obyvatelé si na začátku jarní karantény vytvořili finanční rezervu v hotovosti pro případ neočekávaných událostí, ale uzavření většiny obchodů a provozoven služeb jim neumožnilo tuto hotovost plně využít k placení. Někteří podnikatelé, zřejmě jako v každém složitém období, také drželi více hotovosti v porovnání s běžným obdobím,“ říká Fišerová.

Po skončení první vlny pandemie na jaře tak zůstalo v oběhu o zhruba 30 miliard korun hotovosti více, než by odpovídalo standardnímu „nekrizovému“ vývoji. „S druhou vlnou pandemie a částečným uzavřením ekonomiky objem hotovosti v oběhu opět vzrostl, ale už ne tak výrazně jako na jaře,“ dodává Fišerová.

Od prvního dne, kdy začala platit česká měna (8. února 1993), došlo k nárůstu oběživa o 673,1 miliardy korun z původních 28,1 miliardy.

Pokud bychom všechny bankovky evidované v oběhu položili podélně jednu za druhou, vznikl by pás o délce 80 200 kilometrů, což se rovná vzdálenosti dvakrát kolem rovníku.

Součet hmotnosti všech mincí, které jsou aktuálně v oběhu, je přes 11 100 tun. Tímto materiálem by se naplnilo 555 vagónů po 20 tunách.

Podíl hotovosti na hrubém domácím produktu (HDP) se v Česku pohybuje nad deseti procenty. Ve Švédsku a Norsku, kde se výrazně rozšířila bezhotovostní ekonomika, už to jsou méně než dvě procenta.


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se nedávno vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Pojďme to zkusit.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2020 5:21, Michal

Nemůžou být v oběhu,když je mám v matracích,na půdě,ve sklepě a v Bank of England !!

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2020 12:45

To je povedená provokace. Redakce čeká na prvního hejla, který skočí po argumentu inflace a znehodnocování peněz :))).

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.