Inflace se vrátila nad tři procenta. Jen dočasně, uklidňují analytici

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 7. 2020 | 3 komentáře
Inflace se vrátila nad tři procenta. Jen dočasně, uklidňují analytici

Ilustrační foto: Shutterstock

Inflace se v červnu vrátila zpět nad tříprocentní hranici, spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 3,3 %, o měsíc dříve to bylo o 2,9 %. Meziměsíčně ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,6 %. Nová data zveřejnil Český statistický úřad.

Hlavní vliv na zvýšení inflace v červnu měl růst cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly meziročně o 12,2 % (v květnu o 7,1 %), piva o 5,2 % (v květnu o 3,5 %) a vína o 5,4 % (v květnu pokles o 1,2 %).

„Pod vyšší ceny těchto položek se podepsalo zvýšení spotřebních daní, které se sice uskutečnilo již na začátku letošního roku, avšak do koncových cen alkoholu a tabáku se výraznější propsalo v květnu a nyní i v červnu,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Bez započtení alkoholických nápojů a tabáku by červnová meziroční inflace dělala 2,7 procenta, dodávají statistici. „Ve druhé polovině roku již inflační tlaky výrazně zeslábnou. Zafunguje i vysoký srovnávací základ z loňského roku, a tak se inflace už na podzim může velmi rychle vrátit pod úroveň 2,5 %,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

„I přes rychlejší růst cen v první polovině letošního roku nadále čekáme, že by inflace měla mírně v druhé polovině roku začít zpomalovat k 2,5 %. Za celý letošní rok však bude nakonec patrně mírně vyšší, než jsme očekávali, a velmi podobná úrovni z roku 2019, tj. kolem 2,8 %. Jak výrazně dopadne současná koronavirová krize na inflaci v následujících čtvrtletích je stále poměrně nejisté,“ dodává Jakub Seidler, ekonom ING Bank.

Potraviny v červnu zpomalily tempo meziročního cenového růstu. Například ceny masa byly vyšší o 8,8 % (v květnu o 10,8 %), uzenin o 11,6 % (v květnu o 13,6 %), nealkoholických nápojů o 0,5 % (v květnu o 3,5 %), ceny jogurtů přešly z růstu o 0,4 % v květnu v pokles o 5,4 % v červnu a ceny olejů a tuků prohloubily svůj pokles na 5,2 % (v květnu pokles o 1,1 %).

I tak stále platí, že potraviny jsou hlavním tahounem zvyšování cenové hladiny v letošním roce. Ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v červnu meziročně vzrostly o 5,4 % a rostou tak o více jak dva procentní body než celková inflace.

V oddíle bydlení se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,1 %, vodného o 1,7 %, stočného o 1,5 %, elektřiny o 7,6 % a zemního plynu o 0,4 %. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde vzrostly ceny stravovacích služeb o 5,5 %.

Na meziroční snižování celkové cenové hladiny naopak v červnu působily ceny v oddíle doprava (pokles o 2,6 %). Pohonné hmoty jsou stále výrazně levnější než před rokem, i když meziměsíčně již rostou. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny telefonních a faxových služeb meziročně o 4 %.

Ceny zboží v červnu úhrnem vzrostly o 3,4 % a ceny služeb o 3,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 3,1 %.

Inflace v Česku patří k nejvyšším v Evropské unii. Podle květnových dat Eurostatu rostly ceny nejvíce v Polsku (o 3,4 %), pak hned bylo Česko (3,1 %). Na Slovensku byly ceny v květnu vyšší o 2,1 %, v Německu o 0,5 %. Naopak pokles cen nastal ve 14 zemích EU, z toho nejvíce v Estonsku (o 1,8 %) a v Lucembursku (o 1,6 %). Průměr za celou EU v květnu dělal 05 %.


Čtěte také:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek