Zboží z čínských e-shopů zdraží i víc než na dvojnásobek

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 5. 2020 | 44 komentářů
Zboží z čínských e-shopů zdraží i víc než na dvojnásobek
Ilustrační foto.
Zdroj: Shutterstock

Vláda schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty z dílny ministerstva financí. V jejím důsledku zdraží drobné zboží, jež si Češi objednávají z e-shopů v Číně a dalších zemích mimo Evropskou unii.

Díky dosavadní výjimce jsou malé zásilky v hodnotě do 22 eur jsou osvobozeny od daně z přidané hodnoty (DPH). Od 1. ledna 2021 však už takto osvobozeny nebudou. Ke zrušení výjimky dojde v celé Evropské unii. Novela, kterou teď ještě musí schválit Parlament, reaguje právě na dřívější unijní rozhodnutí.

„Novela odstraňuje nerovné daňové zacházení u dodání zásilek v rámci přeshraničního elektronického obchodování. V současné době podléhají DPH všechny zásilky ze zemí EU, naopak malé zásilky v hodnotě méně než 22 eur pocházející ze zemí mimo EU jsou od DPH osvobozeny. Novela tuto výjimku ruší a narovnává tak konkurenci mezi dodavateli z EU i ze třetích zemí,“ upřesňuje ministryně financí Alena Schillerová.

Dovoz malých zásilek do EU v posledních letech výrazně narůstá. „Současná situace přitom přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky,“ říká Schillerová.

Náklad novinek

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelská organizace dTest sestavila přehled pěti nejproblémovějších e-shopů začátku letošního roku.

Pět e-shopů, na které si dejte pozor. Lákají i na roušky


Chcete koupit úplně stejné zboží na stejném e-shopu ve stejnou dobu, přesto vám obchod ukáže pokaždé jinou cenu. Nejste přitom registrovaný zákazník, který by měl nárok třeba na věrnostní slevu.

Máte víc peněz, připlatíte si. E-shopy zvyšují ceny, přijde zpřísnění


Pravidla pro uživatelské recenze i hodnocení zboží a služeb na internetu se zpřísní. Různá tržiště, srovnávače nebo třeba portály nabízející ubytování či recenze různých podniků budou muset vysvětlit, jak ověřují, že je píší skuteční zákazníci.

Konec falešných hodnocení. E-shopy musí ukázat, proč jim věřit

„Češi takto objednávají například kabely nebo kryty, nabíječky, ochranná sklíčka, sluchátka či další příslušenství mobilních telefonů,“ připomíná ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund. 

„Pokud si teď objednáte v čínském e-shopu určitý druh příslušenství k mobilu, řekněme za 10 eur, tedy v přepočtu podle aktuálního kursu za zhruba 270 korun, žádnou DPH neplatíte. Od příštího roku už má i takové zboží podléhat DPH, v našem případě činí zhruba 57 korun. Nově byste platili celkem 327 korun místo dosavadních 270,“ vysvětluje Kovanda.

To však ještě není ten největší problém. Konec osvobození od DPH totiž znamená, že na všechny zásilky – včetně těch drobných – se bude vztahovat celní deklarace včetně příslušného poplatku.

Když se ve zmíněném případě – objednávka zboží z čínského e-shopu v přepočtu 270 korun – necháte v celním řízení zastupovat Českou poštou, což bude nejčastější případ, musíte k ceně zboží připočítat poplatek za službu celní deklarace. Ten činí 200 korun a navíc se započítává do základu pro výpočet DPH.

To znamená, že po 1. lednu 2021 místo dosavadních 270 korun zaplatíte za stejné zboží 569 korun. Nově vás totiž čeká poplatek za celní deklaraci ve výši 200 korun. Ze vzniklého základu 470 korun (270+200) se pak vypočítá 21procentní DPH, což odpovídá zhruba 99 korunám. Ze den na den tak cena příslušenství k mobilu z čínského e-shopu vzroste o 111 procent.

Dodejme, že do výpočtu DPH se může započítávat:

  • vlastní hodnota zboží, v našem případě tedy zhruba oněch 270 korun,
  • služba celní deklarace,
  • clo, pokud je vyměřeno (i po 1. lednu 2021 bude vyměřeno pouze u zboží v hodnotě nad 150 eur),
  • poštovné, které však v případě čínských e-shopů zpravidla plně dotuje čínská vláda.

Článek z 9. května jsme zaktualizovali po schválení novely vládou.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2020 19:40, Honza

To by tak hrálo, aby si plebs mohl dovolit koupit něco levně.

Žádné takové, holoto. Cálovat budete! Clo, DPH, poštovné, poplatečky za vyclení, ať se vrchnost má dobře!

+270
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 5. 2020 6:12, Michal

No jistě,pokud socky nemají na dražší zboží,tak mají-smůlu !! Nakoupí veteš a pak budou ječet cosi o nekvalitním zboží !!

Zobrazit celé vlákno

-123
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek