Musím doplácet cenu zájezdu? Jak správně zrušit dovolenou

Veronika Hejná | rubrika: Jak na to | 24. 4. 2020 | 73 komentářů
Spotřebitelé nemusí doplácet ceny za zájezdy, pokud je jisté, že se neuskuteční. Zdůrazňují to ministerstvo pro místní rozvoj s Českou obchodní inspekcí. Zastávají se také lidí, kteří zrušili cestu do severní Itálie ještě před uzavřením hranic.
Musím doplácet cenu zájezdu? Jak správně zrušit dovolenou

Zdroj: Shutterstock

Cestovní kanceláře mohou místo vrácení peněz za neuskutečněné zájezdy nabízet poukazy. Zákon, který to umožňuje, už schválil Parlament. Některé cestovky ale chtějí, aby zákazník nejdřív doplatil celou cenu zájezdu – a teprve za ni mu pak dají voucher. Zaplacená záloha prý nestačí.

Ministerstvo pro místní rozvoj a Česká obchodní inspekce však zdůrazňují, že pokud už je jasné, že se zájezd neuskuteční, není potřeba doplácet plnou cenu. A zároveň radí, jak by měl spotřebitel při rušení objednaného zájezdu správně postupovat.

„V momentě, kdy je ze všech okolností zjevné, že zájezd nebude moci být uskutečněn kvůli pandemii, měla by cestovní kancelář bezodkladně zájezd zrušit,“ upozorňuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Dodává, že pokud tento krok neučiní cestovka, může od smlouvy odstoupit zákazník, a to podle § 2535 občanského zákoníku.

Odstoupení nesmí být předčasné

Zmíněný paragraf umožňuje zákazníkům odstoupit od smlouvy ještě před zahájením zájezdu, aniž by museli platit stornopoplatek.

Podmínkou je, že v místě zájezdu nebo jeho bezprostředním okolí „nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu“. Podle evropské směrnice je jednou z těchto situací i výskyt ohniska závažné nemoci.

Řežeme náklady!

Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ministerstvo i ČOI se domnívají, že vedle zcela zavřených hranic vzniká zákazníkovi právo na odstoupení bez stornopoplatku i v případě, že ministerstvo zahraničí oficiálně doporučilo do daného regionu (nebo celého státu) necestovat. Dodávají nicméně, že jejich výklad není právně závazný. O případném sporu by nakonec musel rozhodnout až soud.

Ministerstvo pro místní rozvoj výslovně nedoporučuje odstoupit od smlouvy s předstihem (v řádu týdnů či měsíců před plánovaným odjezdem), pokud se ještě neví, jaká bude situace ohledně koronaviru v době odjezdu. Jestliže totiž zákazník od smlouvy odstoupí předčasně, musí počítat s naúčtováním stornopoplatků (odstupného).

Součástí rozsáhlého informačního materiálu, který ministerstvo a ČOI připravily, je i vzor odstoupení od smlouvy v obou případech – jak z důvodu vyšší moci, tedy bez povinnosti platit storno, tak z jiných důvodů (se zaplacením stornopoplatků).

Kdy nelze účtovat stornopoplatek

Zmíněný materiál uvádí i konkrétní situace, kdy cestovka nemůže zákazníkovi stornopoplatek vyúčtovat. Jde o následující případy:

  • zákazník odstoupí z důvodu karanténních opatření v místě pobytu či jiných nevyhnutelných okolností (tedy podle § 2535 občanského zákoníku), v okamžiku odstoupení už ale musí být zjevné, že tato situace nastane,
  • cestovní kancelář navrhla zvýšení ceny o více než osm procent a zákazník s navýšením ceny nesouhlasí (tedy při odstoupení podle § 2530 občanského zákoníku),
  • cestovní kancelář porušila smlouvu o zájezdu a nezjednala nápravu v dodatečné době, anebo porušila smlouvu podstatným způsobem,
  • cestovní kancelář odstoupila od smlouvy sama (například z důvodu karanténních opatření kvůli koronaviru).

Výše případného stornopoplatku musí být přiměřená. Podle ministerstva se odvíjí hlavně od doby mezi datem odstoupení od smlouvy a datem zahájení zájezdu. V zásadě jde o náklady, které cestovce vzniknou. Tedy hlavně o to, co už nevratně zaplatila svým „dodavatelům“ – za rezervaci hotelu, letenky, předem zaplacené výlety a podobně.

Schváleno!

Zdroj: Shutterstock

Zákon, který má ochránit cestovky před krachem, schválili po poslancích i senátoři. Současně aspoň trochu pomůže i některým klientům. Jak to má fungovat? Prozkoumali jsme, co zákon přináší.

Zrušení zájezdu kvůli koronaviru. Co přináší lex voucher


Poslanci schválili zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.

Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky


Zvýšení bude zpětně od 1. dubna, a to nejenom při zavřené škole. Nově na něj dosáhnou i někteří lidé pracující na DPP a DPČ. Vládní koalice po měsíci podpořila původně opoziční návrhy.

Ošetřovné stoupne a bude i pro dohody. Spočítejte si, kolik dostanete


Nový jízdní řád pro otevírání obchodů a služeb: Kadeřnictví už od 11. května, poslední fáze má přijít 25. května.

Obchody otevřou dřív. Vláda má nový plán, ruší i omezení pohybu

Na žádost zákazníka má sice cestovka výpočet stornopoplatku odůvodnit, nemusí mu ho ale prokázat. Pokud by však spor došel až k soudu, u něj by už jeho výši prokázat musela.

Voucher nemusí být na plnou cenu

Schválený zákon se týká zájezdů, které se měly uskutečnit mezi letošním 20. únorem a 31. srpnem, pokud je zrušila buď sama cestovka, nebo zákazník odstoupil z důvodu pandemie koronaviru (v době, kdy bylo jisté, že jí bude zájezd zasažen). V takovém případě může cestovní kancelář nabídnout voucher místo vrácení peněz.

Co ale dělat, když už je jisté, že se zájezd nebude moci uskutečnit, a cestovní kancelář přesto požaduje doplatek s tím, že za plnou cenu zájezdu následně vystaví voucher?

„V takových případech samozřejmě zákazník zbytek ceny zájezdu doplácet nemusí. Cestovní kancelář může vydat poukaz na zájezd i na částku, která odpovídá hodnotě veškerých plateb uhrazených zákazníkem za zájezd – nikoliv hodnotě celé ceny zájezdu,“ potvrzuje ministryně Dostálová.

Zároveň upozorňuje na to, že cestovky jakožto podnikatelé musí ke spotřebiteli přistupovat s odbornou péčí. Nesmí tak otálet s rušením zájezdů proto, aby tím zlepšovaly svou vlastní finanční situaci.

U zájezdů plánovaných na prázdniny a dalších, u nichž dosud nelze říci, zda se (ne)uskuteční, však musí zákazníci dál plnit svou část smlouvy a platit splátky smluvní ceny. „V případě těchto zájezdů bychom zákazníkům doporučili, aby se obrátili na svou cestovní kancelář a s ohledem na současnou krizovou situaci ji požádali o možnost změny termínu doplacení ceny zájezdů do doby, kdy bude jisté, zda zájezd bude možno realizovat, či nikoliv,“ říká ministryně.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Veronika Hejná

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+254
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 73 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2020 12:42, srutic

c.k. Blue style, smlouva vypovezena a autorizovana 5.4. Zajezd na konci srpna, z ceny 65 000kč, zaplaceno 38 000kč už v lednu , storno vycisleno na 28000kč, s tím jsem souhlasil,mají mi vrátit 10 000 kč , v podmínkách mají, že po autorizaci vrátí preplatek obratem, už měsíc se vymlouvají, že byly Velikonoce atd. do teď peníze nevrátili, tak aby jste si udělali představu které c.k. se obloukem vyhnout, jsou to zloději a lháři.

+178
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2020 10:50, Michal

No,zájezdy od cestovek jsou pouze pro socky,co nemají prachy a neumějí kváknout pořádně ani česky,natož anglicky,francouzsky,německy či španělsky ! Tak ať jedou s odboráři na Mácháč a tam se socialisticky společně "vyžívat" !!!

-604
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (73 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek