Globus zkouší menší prodejny blíž lidem. E-shop dál testuje

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2020 | 2 komentáře
Globus zkouší menší prodejny blíž lidem. E-shop dál testuje

Obchodní řetězec Globus otevřel první pražskou provozovnu s názvem Globus Fresh. Na ploše kolem 2000 metrů čtverečních obsahuje restauraci, kavárnu, řeznictví, pekárnu, cukrárnu i prodejnu potravin včetně obsluhovaného pultového prodeje.

Prodejna poblíž stanice metra Pankrác cílí na obyvatele této městské části i na zaměstnance okolních firem. Zatímco do hypermarketu na kraji měst jezdí lidé obvykle pro velký nákup jednou týdně, nový koncept Fresh je chce přilákat na menší nákupy třeba i několikrát denně.

„Přibližujeme se více do rezidenčních oblastí,“ říká Hans-Jörg Bauer, jednatel společnosti Globus ČR. Kromě dosavadních zákazníků chce firma zaujmout i nové. Sází na své silné stránky, především vlastní pekařství, cukrářství a řeznictví.

Globus Fresh na Pankráci.

Základem pankrácké prodejny Fresh je obsluhovaná restaurace, která nabídne snídaně, obědy i večeře. Vedle ní tu jsou i bufet, kavárna, samoobslužný obchod nebo pultový prodej.

Celý prostor tvoří jednu platební zónu. Při vstupu návštěvník dostane speciální Fresh kartu, pak se volně pohybuje mezi jednotlivými částmi a všechno najednou pak zaplatí až na konci při odchodu (může i stravenkami).

Globus Fresh na Pankráci.

První prodejnu Fresh o rozloze 165 metrů otevřel Globus už na jaře 2018 na pardubickém sídlišti Dubina. Na rozdíl od nově otevřeného prostoru na Pankráci jde především o pultovou prodejnu.

Pardubickou i pražskou provozovnu bere Globus jako pilotní projekty, každý s trochu jiným zaměřením. Jednotlivé provozovny Fresh se můžou navzájem výrazně lišit jak velikostí, tak sortimentem. Vždycky ale půjde o menší prostor než hypermarkety.

Globus má v Česku patnáct hypermarketů. Právě v jejich relativní blízkosti by mohly vzniknout další podniky Fresh. Všechno je ale zatím ve fázi testování.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Menší nebo speciální formáty v centrech měst zkoušejí i některé další řetězce – v Česku hlavně Tesco (jehož součástí je i síť prodejen Žabka) nebo Lidl, v zahraničí třeba Ahold Delhaize (Albert To Go).

Už od října 2018 testuje Globus na pražském Zličíně e-shop pod názvem Click&Go. Pro zboží objednané online si však lidé musí dojet k hypermarketu. Firma chtěla pilotní provoz vyhodnotit na začátku loňského roku, definitivní rozhodnutí o rozšíření do dalších regionů ale zatím pořád nepadlo.

„Náš e-shop je stále v pilotní fázi a na tom se letos mnoho nezmění. Ani rozvoz potravin domů zatím neplánujeme,“ říká mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Z velkých řetězců tak provozuje vlastní e-shop s čerstvými potravinami v Česku jenom Tesco (už od roku 2012). V roce 2017 se přidal Lidl, čerstvé potraviny ale přes internet neprodává. Velkou část trhu díky tomu získaly Rohlík.cz a Košík.cz – „online supermarkety“ bez zázemí klasického řetězce.

Další články se slevou!

Řetězce Pepco a Kik dostanou novou konkurenci.

Do Česka vstoupí dva nové diskontní řetězce


Obchodníci na krátkou dobu skokově zdraží, aby pak mohli lákat na větší slevu. EU chce, aby se k zákazníkům chovali férověji.

Triky Mountfieldu mají skončit. Pravidla pro slevy zpřísní


Nizozemská společnost Albert Heijn, patřící do skupiny Ahold Delhaize stejně jako řetězec supermarketů a hypermarketů Albert v Česku, zkouší další inovaci.

Albert testuje robota, který přiveze nákup až ke dveřím


První banky spouštějí novinku, díky níž budou platby kartou na internetu ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, může to mít naopak složitější.

Platbu v e-shopu potvrdíte nově. Přepisování SMS končí

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services