Nemusíte měnit banku, abyste mohli platit s Apple Pay

Finexpo | rubrika: FINEXPO | 10. 4. 2019
Ještě před pár lety by to vypadalo jako výjev ze sci-fi filmu: oběd, kávu nebo kus nábytku zaplatí zákazník skenem obličeje. Od poloviny února je tenhle způsob platby dostupný i v Česku.
Nemusíte měnit banku, abyste mohli platit s Apple Pay

Komerční spolupráce

Na Apple Pay se v Česku čekalo dlouho: čtyři a půl roku od spuštění v USA. Svým zákazníkům ji nenabídly všechny banky na trhu, do první vlny se jich dostalo šest. A vedle nich i fintechová služba Twisto, která o tuto platební metodu zaznamenala velký zájem.

„Těší nás enormní nárůst počtu nově registrovaných uživatelů, jejichž banka Apple Pay nepodporuje. Už první den spuštění Apple Pay jsme získali zhruba 1500 nových zákazníků,“ komentoval Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista.

Bezpečně

Platit mobilem nebo hodinkami je pohodlné a jednoduché. A o to Applu jde: chce, aby jeho zákazníci měli nejlepší uživatelskou zkušenost. Velká výhoda ale leží i v samotném způsobu, jakým digitální platby probíhají.

Komentátoři přirovnávali vstup Apple Pay do prostředí mobilních plateb ke vstupu iPhonů na trh se smartphony. Prostě je zjednodušil. Vydavatelé karet Visa a Mastercard dokonce při uvedení služby v roce 2014 mluvili o novém standardu. Díky Apple Pay je totiž platební transakce zabezpečena hned dvakrát – a díky Twisto kartě vlastně třikrát.

V první řadě jde o takzvanou tokenizaci. Když si zákazník uloží kartu do zařízení, vzniká unikátní kód neboli token, kterým iPhone, Apple Watch nebo MacBook komunikuje s platebními terminály a bránami. Obchodníci už nepřicházejí do kontaktu s číslem karty, které zůstává v zařízení, nikdo jiný ho nepřečte, a nemůže tedy zneužít.

Všechny platby je potřeba navíc potvrdit Touch ID nebo Face ID, takže ztráta mobilu nebo hodinek nemusí být tak nebezpečná jako ztráta karty. A když má zákazník Apple Pay aktivovanou Twisto kartu, jsou transakce pojištěny i tím, že vzhledem ke kreditní podstatě Twista nikdy neplatí vlastními penězi, ale financemi startupu.

Jednoduše

Apple Pay je možné použít ve všech obchodech, kde lze platit bezkontaktně. Samotná platba probíhá velmi intuitivně. Mobil a hodinky se aktivují hlavním nebo postranním tlačítkem, přiloží se k terminálu podobně jako platební karta a transakce se potvrdí Touch ID nebo Face ID. Po každé transakci přijde zákazníkovi na mobil potvrzení a v Twisto appce se okamžitě připíše do přehledu plateb. Za tři týdny zaplatili zákazníci Twista tímto způsobem už téměř třicettisíckrát, přičemž průměrná hodnota nákupu mírně přesahuje 300 korun.

Zájem o Apple Pay předznamenává budoucnost, ve které se s plastovými kartami nepočítá. Platba mobilem nebo hodinkami šetří zákazníkům nutnost s sebou nosit peněženku. A kdo ví, kdy odhodíme i tahle zařízení. „Karta je z mého pohledu mrtvá, je to přežitek z osmdesátých let. Budoucnost vidím v biometrice,“ říká Michal Šmída, CEO a zakladatel Twista. Vzhledem k tomu, jak se Twisto staví k nejnovějším technologiím ve světě financí, dá se očekávat, že český fintech bude zase u toho.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services