Balík do ruky zůstává na poště. E-shopům došla trpělivost

pk | rubrika: Aktuality | 8. 8. 2019 13:30 aktualizováno 8. 8. 2019 14:40 | 29 komentářů

Služba Balík do ruky od České pošty sice slibuje dodání zásilky až k adresátovi, v posledních měsících ale čím dál častěji zamíří rovnou na nejbližší pobočku. Cena za dodání přitom zůstává stejná a nespokojenost zákazníků dopadá i na internetové obchody.

Počet stížností od zákazníků e-shopů v poslední době přibývá. Alespoň s jednou takovou stížností se v uplynulých třech měsících setkala víc než polovina dotázaných obchodníků, ukázal průzkum mezi členy Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Přístup státního podniku se e-shopům nelíbí, protože oslabuje jednu z hlavních výhod nakupování na internetu: možnost nechat si doručit zboží na konkrétní adresu a ušetřit tak cestování či fronty.

„Na adresáty místo objednaného Balíku do ruky čeká pouze lístek ve schránce s informací, že zásilka je uložena na provozovně České pošty. Dříve jsme se setkávali s liknavostí jednotlivých doručovatelů, kteří nechávali adresátům výzvy i v případě, kdy tito byli doma. V současné době vše spíše působí jako systémová záležitost,“ říká Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

Už to víte?

Dosud mohly Zásilkovnu využívat hlavně e-shopy, od jara se otevřela každému. Poslání balíku má být jednodušší i levnější než s Českou poštou.

Pošta má novou konkurenci. Balík přes Zásilkovnu už pošle kdokoliv

„Se situací, kdy mi byl balík uložen na pobočce České pošty bez snahy jej doručit, mám dokonce nedávnou osobní zkušenost. Na přepážce jsem byl informován, že pobočka dostala přímo pokyn, které zásilky se ani nemá snažit doručovat, a to údajně z kapacitních důvodů,“ dodává Vetyška. Řada zákazníků si přitom nestěžuje, přestože zaplatila vyšší cenu.

Asociace, sdružující přes 550 firem, podnikatelů a expertů, žádá vedení České pošty o urychlené řešení tohoto stavu, který považuje za nepřijatelný. 

S asociací je podnik připravený jednat. „Česká pošta za letošní první půlrok přepravila celkem 15 656 127 Balíků do ruky. Pokud je zásilka uložena na poště a není dodána adresátovi do ruky, je to způsobeno tím, že nebyl v době doručování k zastižení. Ve výjimečných případech může být balík uložen bez pokusu o doručení. V obou případech si adresát může nechat zdarma balík znovu doručit na uvedenou adresu,“ reaguje mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. 

„Pokud by k nedoručování v určitých lokalitách docházelo pravidelně, Česká pošta takovou situaci řeší a sjednává nápravu. Ať náborem nových doručovatelů, brigádníků, zástupem z jiných provozoven, nebo opakovaným proškolením stávajících zaměstnanců, jak mají balíky doručovat. Nedoručování není standard, ani systémové opatření České pošty. Jedná o individuální případy, které vždy řešíme. Vzhledem k množství přepravovaných zásilek k nim bohužel může dojít. Za to bychom se jak adresátům, tak odesilatelům chtěli omluvit,“ dodává mluvčí.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka, do jehož resortu pošta spadá, by situaci mělo zlepšit zvýšení příspěvku od státu. Pošta prý v předchozích letech doplácela na to, že si od ní stát objednával základní služby (běžné doručování), aniž by jí za to dostatečně zaplatil. Hamáček je členem ČSSD, která je ve vládě už od začátku roku 2014.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2019 7:49, Radim

Na druhou stranu nechápu, proč e-shopy málokdy dávají na výběr jestli chci balík Do ruky nebo Na poštu a posílají přednostně Do ruky. Podle mne většina lidí je, coby pracující, v době dodávek v zaměstnání, takže zaslání Do ruky nedává smysl.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services