Benzin a nafta dál zdražují. Brzo se to zastaví, věří analytik

pk | rubrika: Aktuality | 16. 5. 2019

Průměrná cena benzinu Natural 95 v Česku stoupla za poslední týden o dvanáct haléřů na 33,28 koruny za litr, nafta zdražila o šest haléřů na 32,49 koruny za litr. Ukazují to data společnosti CCS.

Nejdražší benzin tankují řidiči na Vysočině, kde litr vyjde v průměru na 33,72 koruny. Nejdražší nafta je v Praze – 33,07 koruny za litr. Naopak nejlevnější benzin i naftu lze koupit v Jihočeském kraji.

Benzin se teď prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu, od poloviny února zdražil už skoro o desetinu. V posledních dnech ale zdražování oproti předchozímu týdnu zmírnilo.

„V růstu cen pohonných hmot v Česku se zrcadlí letošní zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent letos zdražila o více než 34 procent. Aktuálně tlak na růst cen ropy vyvolává zejména napětí v americko-íránských vztazích. Proíránské síly například v uplynulých dnech prostřednictvím dronů zaútočily na ropovod v Saúdské Arábii, terčem útoku se rovněž stávají ropné tankery v oblasti Zálivu.,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

„Naopak eskalace obchodní války mezi USA a Čínou vyvolává tlak protichůdný – na pokles cen. Do cen ropy také promluví víkendové setkání zemí kartelu OPEC a dalších klíčových těžařů,“ dodává Kovanda.

V příštím týdnu podle něj pohonné hmoty v Česku dál zdraží, ale už o méně než deset haléřů. „Na přelomu května a června by mohl jejich růst ustat zcela, neboť zvýšené napětí kolem obchodní války přetrvá minimálně do druhé poloviny června, kdy by se měl setkat americký a čínský prezident. Tato nejistota neumožní cenám ropy růst nad úroveň 75 dolarů za barel. Růst nad tuto hranici si lze představit pouze při závažném vyhrocení dění v Zálivu. Kartel OPEC by neměl mít zájem zvýšit cenu nad tuto úroveň, protože jeho klíčový hráč, Saúdská Arábie, si příliš nechce nahněvat Spojené státy,“ očekává Kovanda.

Cena ropy (WTI) za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Štěpán Křeček ze společnosti BH Securities připomíná, že ve stejném období před rokem se benzin i nafta v Česku prodávaly výrazně levněji, přestože cena ropy na světových trzích byla vyšší. „Před rokem byl však výrazně silnější kurz koruny vůči dolaru. Koruna se tehdy obchodovala v kurzu 21,50 CZK/USD, kdežto nyní se obchoduje při kurzu 23,04 CZK/USD. Vyšší ceny pohonných hmot tak můžeme vyčítat především české měně, která prodražuje dovoz ropy a ropných produktů,“ upozorňuje ekonom.

Také Křeček čeká, že zdražování se postupně zastaví. „Na této situaci by neměly nic změnit ani potíže kolem dodávek kontaminované ropy z Ruska. V tuto chvíli se všechny zainteresované strany snaží celý problém rychle vyřešit. Mezitím lze chybějící ropu nahrazovat ze státních hmotných rezerv. Díky tomu nehrozí nedostatek ropných produktů pro koncové zákazníky. Aktuálně lze předpokládat, že se celou záležitost s kontaminovanou ruskou ropou podaří vyřešit dřív, než se státní hmotné rezervy vyčerpají,“ Kdyby se však při řešení problému objevily nové komplikace, hrozí, že české hmotné rezervy nebudou stačit. Pro takový případ bychom se měli domluvit s dalšími státy o možném zapůjčení hmotných rezerv," vysvětluje.

Kde natankujete nejlevněji ve vašem okolí? Projděte si naše mapy a grafiky!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services