Ušetřte litry! Voda nad zlato

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2017 | 8 komentářů
Pitnou vodou nešetříme a pořád ji používáme tam, kde by stačila dešťovka. Až 25 procent pitné vody padne na splachování toalet. Na zahradách se pořád zelenají perfektně zalité trávníky. Ještě žíznivější jsou soukromé bazény. Jak s vodou v parném létě hospodařit na zahradě i v paneláku?
Ušetřte litry! Voda nad zlato

Jednu výhodu sucho přece jen má: Sekačky na zahradách mlčí, protože není co sekat. Podle klimatologů je v Česku 75 procent území na suchu, nedávné prudké deště na tom mnoho nezměnily. Voda z kohoutků ale pořád teče, někde se proto každý večer rozjedou čerpadla naplno. Na zahradách přitom můžeme ušetřit stovky litrů pitné vody. Což mimochodem není jen ekologické, ale pokud nemáte vlastní vydatnou studnu, také ekonomické.

Žíznivý trávník

Podle Výzkumného technologického institutu padne na zalévání průměrné zahrady asi sto litrů vody denně. Nejnáročnějším konzumentem bývá trávník. Abyste dobře zalili metr čtvereční zelené plochy, potřebujete kolem 30 litrů vody týdně. Nejhůř jsou na tom pochopitelně otevřené trávníkové plochy, do kterých praží slunce celý den. A na zahradách právě mnohdy chybí košaté stromy, které by přirozeně stínily.

Denní dávku vody potřebují především zeleninové nebo květinové záhony. Zatímco zeleninu je v parném létě nutné zalévat jednou denně, okrasnou zahradu stačí kropit jednou za dva nebo za tři dny. Efektivitu ovlivňuje doba zalévání stejně jako způsob zavlažování. Staré dobré pravidlo říká, že nejlepší je zalévat brzy ráno nebo navečer, kdy už do záhonů nepraží slunce. Voda se nevypařuje tak rychle, rostliny nezažívají šok a vodu dokážou lépe zužitkovat. Tak ušetříte až 30 procent vody.

Anketa

Vana, nebo sprcha?

Jak zalévat bez dešťovky

Všichni říkají, že nejlepší je zalévat dešťovkou, která je pro rostliny lepší než voda ze studny nebo z vodovodu. Jenže když celé týdny neprší, není ani dešťovka. Šťastnější jsou ti, kteří mají na zahradě studnu a vodu můžou přečerpat do sudů, nechat ji odstát a potom zalévat. Ve vedru se počítá každá kapka, která padne na úrodnou půdu.

Abyste zabránili vysušování záhonů, můžete rostlinám stínit například rákosovou rohoží nebo jutou. Během suchého léta mulčujte víc než jindy. Mulč udržuje v půdě vlhkost. Běžně se mulčuje například posekanou trávou, ale i ta může být nedostatkovým zbožím. Použít můžete také drcenou kůru nebo kompost ze spodních vrstev, který bude ještě vlhký.

Pokud vám pod zahradou bublá potok nebo jiný vodní zdroj, je v suchém létě lákavé dojít si pro vodu zadarmo. Když si naberete do kropáče, nikdo na vás prstem hrozit nebude, ale jakmile začnete vodu do zahrady nahánět čerpadlem nebo jiným technickým zařízením, měl by to posvětit příslušný vodoprávní úřad.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Bazén je luxus

Podle výpočtů Českého rozhlasu je v českých bazénech aktuálně napuštěno asi 13 300 000 krychlových metrů vody. Kdyby ji lidé přelili do sklenic, vystačila by všem obyvatelům Česka celý rok a pět měsíců na pití. Samozřejmě, ne vždy končí v bazénech pitná voda, ale pravda je, že bazény na českých zahradách patří k významným konzumentům vody.

Stejně jako loni přistoupily už i letos některé obce k zákazu napouštění bazénů pitnou vodou z obecních vodovodů. Příkladem je obec Okrouhlice, která vlastní a provozuje vodojem a vodovodní řad; místím zdrojem pitné vody jsou čtyři studně. Zákaz napouštění bazénů obecní úřad doplňuje informací o tom, že vodu do bazénů nebo na zalévání si lidé můžou objednat u vodárenské společnosti v Havlíčkově Brodě.

Voda z veřejných vodovodů není primárně určená pro bazény. A to z několika důvodů. Voda do bazénů proudí rychle, v potrubí proto klesá tlak, což se může projevit i u dalších odběratelů. „Kvůli vysoké rychlosti proudění vody v potrubí může také dojít k uvolnění sedimentů a k zakalení vody,“ upozorňuje Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Právě z tohoto důvodu vodárenské společnosti nabízejí dovoz vody v cisternách. 

Za litry litry

Za kubík někde i dvakrát víc

Ceny vody v Česku mají sice značný rozptyl, ale každopádně zadarmo vám ji nikdo nedá. V roce 2017 se za tisíc litrů platí zhruba od 50 do 115 korun. 

Na webu tzb-info.cz najdete výsledky měření reálné spotřeby vody v českých domácnostech. Možná se vám to nebude zdát, ale přesto – průměrná spotřeba vyšla 190 litrů na člověka a den. Měření je sice staré deset let, ale o kolik může být dneska jiná? Možná ubylo starých záchodků, které z nádržky vychrlily deset litrů při každém spláchnutí, přírůstek bazénů to ale spolehlivě vyrovná. A na ostatní věci spotřebujeme vody nejspíš stejně jako dřív:

Kolik vytočíme

činnost

litry

spláchnutí toalety

3–10

koupel ve vaně

100–200

sprchování

30–60

mytí nádobí v myčce

7–20

praní v pračce

30–90

mytí rukou

3

mytí automobilu

200

pití každý den

2–3

denně v kuchyni

5–7

Zdroj: Ekologický institut Veronica

Ušetřete litry v bytě

Úspory vody se v létě nedotýkají jen majitelů zahrad a bazénů. I bytem zbytečně protéká pitná voda. Loni každý z nás spotřeboval v průměru přes 88 litrů pitné vody. Podle údajů Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR padne asi 25 procent osobní spotřeby pitné vody na splachování toalet. Výpočty Českého rozhlasu ukazují, že během 24 hodin spláchneme tolik litrů vody, kolik lidé v Česku vypijí za osm dní.

Dobře, splachovat je nutné a jen těžko zavedete teď hned do bytu dešťovku. Snížit spotřebu vody na splachování jde ale poměrně nenásilně. Starší WC s klasickou nádržkou spotřebuje na jedno spláchnutí asi deset litrů vody, zatímco modernější toalety sníží spotřebu o polovinu. Do starší toalety můžete instalovat WC stop a regulovat tak intenzitu splachování, úspora vody je v průměru asi 30 procent. Jiným řešením jsou moderní toalety s dvojitým splachováním, ty jsou většinou nastavené na šest litrů při plném a na tři litry při polovičním spláchnutí.

Skutečnou pohromou je protékající záchod, vaší domácností může bez užitku prolétnout 150 až 1000 litrů vody. Denně. Kdybyste tuhle „maličkost“ nechali neřešenou celý rok, mohli byste si odlehčit o pár tisíc, ba dokonce o pár desítek tisíc korun. ׅNeplechu může napáchat i prasklá hadička na WC, proto před odjezdem na letní dovolenou raději vypínejte hlavní uzávěr vody před i za vodoměrem.

Během léta narůstá také spotřeba vody na koupání, když už není zahrada s bazénem, je aspoň vana. Ovšem na koupel ve vaně padne kolem 150 až 200 litrů vody, zatímco rozumné sprchování si vyžádá kolem 50 litrů vody. Pokud použijete moderní pákové baterie, snížíte také spotřebu teplé vody, a to zhruba o 40 procent.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2017 23:32, Anna

Běžte zkontrolovat dětská hřiště.Jsou tam kouhoutky, které nejsou nastaveny na úsporu a rodiče nechají děti tam plýtvat vodou neuvěřitelně( stylem ," no a co, město to zaplatí " ).Neexistuje výchova k šetření veřejnou vodou.Rodiče se domnívají, že je to zásah do svobody a demokracie, pokud jsou vyzváni, aby děti napomenuly. Úsporné kohoutky na umytí rukou by to řešily, protože jinak si z toho dělají sprcháče. ( Asi , že rodiče nejsou ochotni jít s nimi na koupák, nebo jsou líní, nebo radši vstupenky na koupák probendí u Mekáče :-) ) A podívejte se do Františkánské zahrady.Chlapeček tam " čůrá " pitnnou vodu nonstop.Ta voda je mimochodem výborná! A teče proudem! A na zem ! A do kanálu! A jak fungují pítka na Národní, Malostranké, Jungmannovo nám. atd., která chrlí vodu zadarmo a pořád ? Přijde mi, že čím víc domácnosti šetří, tím víc stát utrácí.Protože
" stát " nechává zastaralé systémy z dob dávných ladem a voda teče a teče .....Hlavně, že domácnosti mají povinné měřáky.A čím míň vody z řad domácností se spotřebuje , tím vyšší ceny za vodné a stočné to provokuje samozřejmě. Z toho mi na druhou stranu vyplývá, že vlastně plýtvání státu, či města ty ceny snižuje :-)
Je mi úplně jedno, jestli mají stejně nehospodárná pítka v Itálii, Francii nebo Bruselu.Zrovna tyhle země mají od EU takové dotace, že by měly jít příkladem a začít měnit mechanizmy na úsporné.A Česko by mělo začít opravovat taky, zejména až z nás Macron a Merkelová udělá ! nízkorychlostní a minimální dotací, aby na jejich migranty z rozpočtu zbylo.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 7. 2017 11:13, nakobyl

Píšete jako bezdětná, zapšklá starší paní. Ta pítka či různé fontánky vyjadřují určitý stupeň kultury živoucího města a chlapeček vyčůrá za rok tolik vody, jako je jeden napuštěný bazén u honosné vily, možná Vaší.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services