Vše, co jste chtěli vědět o cashback portálech a báli jste se zeptat

PR článek | rubrika: Když se řekne | 15. 5. 2016 | 1 komentář
Online nakupování dobylo české domácnosti. S připojením k internetu 24/7 a téměř neomezenými možnostmi si lidé zvykli nakupovat všechno možné od elektroniky po potraviny, aniž by opustili pohodlí domova. A s novým trendem cashbacku se jim z jejich nákupů navíc vrátí část peněz zpět do kapsy.
Vše, co jste chtěli vědět o cashback portálech a báli jste se zeptat

Cashback na český trh přišel ze zahraničí a pomalu a jistě získává na oblibě u českých spotřebitelů. Obezřetné uživatele internetu většinou při prvním seznámení s touto novinkou napadá totéž: „Není to podvod?” Věřte, že není – jednoduše a logicky funguje po celém světě.  V čem tento jednoduchý princip spočívá?

Opožděná sleva na zboží

Cashback doslova znamená „peníze zpět”. Když si nakoupíte zboží skrze cashbackový portál, po krátké době vám vrátí několik procent z platby jako odměnu. Teoreticky tak získáváte dodatečnou slevu na zakoupené produkty. Prakticky vám na účtu postupně cinkají mince s tím, jak nakupujete a jak vám daný portál připisuje odměny.

Kde se ty peníze berou?

Říkáte si, kdo tuhle vaši slevu má na starosti? Představte si tento princip jako propojení tří stran - na jedné zákazník, na druhé cashbackový portál, na třetí konkrétní e-shop (např. Mall.cz, ZOOT, AliExpress,...). Zákazník přejde do konkrétního obchodu skrze tento portál, na němž je zaregistrovaný, a objedná si zboží. Obchod zaplatí portálu provizi za přivedení zákazníka. Tuto provizi poté cashbackový portál dělí mezi sebe a konkrétního zákazníka. 

Na českém trhu aktuálně působí dva až tři cashback portály, největší cashback odměny podle průzkumu nabízí cashback portál Tipli.cz, který podle provozovatele garantuje trvalou nabídku nejlepších podmínek na trhu

Nejvíce vyděláte na Tipli

Výše odměn se různí podle konkrétního portálu a podle konkrétního obchodu, v němž nakupujete. Může se pohybovat až do 25 %, a to i v závislosti na kategorii zboží. Například nákupem přes portál Tipli.cz v obchodu Mall.cz můžete pořídit obuv s cashbackem 8 % a hodinky s 5% cashbackem.

Liší se také hranice, od níž si můžete nechat na bankovní účet vyplatit odměny z vašich nákupů. U některých portálů tak můžete učinit již od 1 Kč, u jiných musíte čekat, až našetříte i několik stovek.

Další bonusy

Cashbackové portály mezi sebou soupeří, a tak se můžete od většiny z nich dočkat i dalších výhod. Například bonusu za registraci či doporučení dalšího aktivního uživatele. Bonus vlastní výhradně těmto portálům jsou rozšíření do vyhledávačů (například pro Chrome nebo Firefox). Ty vás při návštěvě e-shopů, které jsou na seznamu partnerů nějakého cashbackového portálu, upozorní na výši možné odměny. Za jejich instalaci do svého prohlížeče můžete dostat malou odměnu navíc. 

E-shopy, které dobře znáte

Elektronika, oblečení, kosmetika, ale i bankovní a pojišťovací společnosti, cestovní kanceláře a slevové servery. Cashbackové portály spolupracují s drtivou většinu e-shopů na českém internetovém trhu. Pokud nakupujete i na slovenských eshopech, na Slovensku je nabídka cashback portálů menší. Mezi dvěmi hlavními hráči je slovenská verze cashack portálu Tipli.sk.

Od běžných online nákupů se tento princip téměř neodlišuje - pouze se do svého oblíbeného obchodu necháte přesměrovat přes cashback portál. E-shop je vizuálně i nabídkově stále stejný. Nákupní proces se také nijak nemění. E-shop díky komunikaci serverů a tomu, že jste na něj přešli jiným způsobem, cashbackový portál zaznamená váš nákup a zařídí, že za něj dostanete část peněz zpět. Od zákazníků není kromě návštěvy cashback portálu vyžadována jiná aktivita pro získání odměny za nákupy v e-shopech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services