Pár dobrých rad: Jak reklamovat ojetinu z autobazaru

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 1. 8. 2016 | 17 komentářů
Fakt, že jste koupili starší použitou věc, rozhodně neznamená, že ztrácíte svá spotřebitelská práva. Reklamovat můžete i ojetý vůz z autobazaru. Máme pro vás pár užitečných rad.
Pár dobrých rad: Jak reklamovat ojetinu z autobazaru

Zdroj: Shutterstock

Na reklamaci vad v zákonné lhůtě spotřebitel ztrácí právo jen v několika případech. Není možné reklamovat vadu, na kterou jste při koupi dostali slevu nebo na kterou vás prodejce výslovně upozornil, a nelze reklamovat vadu odpovídající míře používání nebo opotřebení věci. Co to znamená v případě ojetého vozu z autobazaru, si ukážeme na příštích řádcích.

1. Záruční doba trvá minimálně rok

Když kupujete ojeté auto z bazaru, trvá záruční doba standardních 24 měsíců. Protože se ovšem jedná o použitou věc, může prodejce záruční dobu zkrátit, ne ale o víc než o polovinu, tedy na jeden rok – což autobazary v praxi běžně dělají. Při koupi vás každopádně o zkrácení záruční lhůty musí informovat, respektive se na něm musíte dohodnout ve smlouvě.

Teoreticky si samozřejmě můžete s prodejcem smluvně sjednat naopak delší záruku než běžné dva roky – to se ale u ojetin příliš často nestává.

Tip! Pokud máte v průběhu záruční doby auto v reklamačním řízení, záruční doba se o reklamační lhůtu automaticky prodlužuje. Nenechte si namluvit opak.

2. Prvních šest měsíců „výhodnější režim“

Pokud se vada na autě projeví během prvních šesti měsíců po převzetí, má se za to, že existovala už v okamžiku převzetí. Opak musí prokázat prodejce. „U později reklamované vady nese důkazní břemeno kupující. Někdy je v těchto případech třeba jít cestou znaleckých posudků, které prokážou, jestli vada na voze byla už v době prodeje či nikoliv. V praxi to znamená, že řešitelná reklamace je zpravidla ta, která je uplatněna do půl roku od koupě ojetiny. Jakmile leží důkazní břemeno na kupujícím, je téměř jisté, že autobazar reklamaci nevyhoví,“ upozorňuje právník společnosti Vaše nároky.cz Petr Novák.

Propojeno!

Z koupě ojetiny se může stát adrenalinový zážitek. Jestli se do toho chcete pustit, vybavte se arzenálem informací. Ať se nenecháte příliš snadno napálit. Pro začátečníky máme pár tipů. A výstrah.

Kupujeme ojetinu. Triky autobazarů

3. Reklamovat můžete i v jiné provozovně

Auto nemusíte reklamovat nutně přímo v pobočce autobazaru, kde jste ho koupili. Reklamovat lze ve kterékoli provozovně prodejce, kde to umožňuje povaha prodávaného sortimentu, v jeho sídle nebo na obvyklém místě jeho podnikání, případně i v záručním servisu, který je uvedený v záručním listu.

4. Do oprav se nepouštějte

Když se na autě něco porouchá a vy se budete domnívat, že jde o vadu, kterou byste mohli reklamovat, obraťte se na prodejce s reklamací. Nemůžete počítat s tím, že si auto sami opravíte (nebo necháte opravit) a následně se budete v autobazaru domáhat náhrady vynaložených nákladů.

5. Trvejte na reklamačním protokolu

Reklamaci vám prodejce musí písemně potvrdit. Do reklamačního protokolu by měl kromě vašich identifikačních údajů zapsat datum přijetí reklamace, popis reklamované vady a způsob vyřízení reklamace, který požadujete. Jakmile reklamaci vyřídí, doplní znovu datum a popíše, jakým způsobem byla zjednána náprava – tedy například potvrdí provedení opravy a dobu jejího trvání. Případně musí písemně zdůvodnit, proč reklamaci zamítá.

6. Nové auto chtít nemůžete

Když koupíte ojetinu, nemáte v případě reklamace nárok na výměnu věci za bezvadnou – tedy na nové auto – ale pouze na slevu z kupní ceny nebo odstranění vady. „Když se vada po reklamaci vyskytne opakovaně nebo když je vad víc, může kupující požadovat odstoupení od smlouvy. Nelze ale a priori odstoupit od smlouvy pro vadu, která je odstranitelná,“ upřesňuje právník Vaše nároky.cz Petr Novák.

7. Na vyřízení reklamace je měsíc

Reklamace (včetně odstranění vady) musí být vyřízená bez zbytečného odkladu, nejpozději ale do 30 dnů. Když lhůta uplyne a prodejce reklamaci nevyřídí, dopouští se podstatného porušení smlouvy. Což znamená, že můžete od smlouvy odstoupit a chtít zpátky peníze.

Se stížností na inspektory

ČOIka může pomstít, peníze nevrátí

Pokud prodejce nevystaví potvrzení o reklamaci s potřebnými údaji nebo reklamaci nevyřídí, můžete podat stížnost České obchodní inspekci (ČOI). Prodejci, který poruší zákon, může inspekce uložit pokutu. Peníze vám ale obchodní inspekce získat zpátky nepomůže. Když se s autobazarem nedohodnete na vrácení peněz, nezbývá než se obrátit na soud. Někdy postačí najmout si právníka a nechat ho, aby autobazar vyzval k nápravě.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s autobazary?

8. Skrytá a zjevná vada: Uspějete jen u první

Prodávající vás musí před koupí seznámit se stavem vozu, včetně jeho vad. Není ale vada jako vada. Rozlišují se vady zjevné (zřejmé), které jsou patrné na první pohled (například zrezlý blatník) nebo na které vás prodejce upozorní, a vady skryté, které se projeví až po nějakém čase užívání auta (například chybějící airbag, vadná převodovka či klimatizace nebo stočený tachometr).

Vady, které jsou uvedené v předávacím protokolu, reklamovat nelze. Totéž platí pro vady, které kupující musel s vynaložením obvyklé pozornosti poznat už při sjednání smlouvy. „Když bude kupující později prodejci vytýkat zjevné vady auta, nedomůže se ničeho, zjevná vada jde vždy k tíži kupujícího,“ říká právník Novák.

9. Běžné opotřebení: Bez nároku

S reklamací nepochodíte, ani když se na autě vyskytne vada, které odpovídá míře používání a opotřebení auta. „Například pokud výrobce uvádí, že životní cyklus tlumiče končí po 180 tisících kilometrech a při uvedeném nájezdu je nutné tlumiče vyměnit, nelze pokládat za skrytou vadu vadné tlumiče u vozu s nájezdem 175 tisíc kilometrů, které dosud měněny nebyly, i když se vada projeví až po prodeji,“ uvádí právník Novák. Obdobně to platí například pro brzdové destičky nebo ojeté pneumatiky.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

10. Pozor, ať si na průšvih nezaděláte sami

Za potíže při reklamaci ojetiny si člověk často může sám: auto při koupi řádně neprohlédne (respektive nenechá prohlédnout automechanikem) a podepíše předávací protokol a smlouvu, aniž je celé přečetl. Až při prvním problému zjistí, že si podle dokumentů koupil nepojízdný vůz před generální opravou nebo vůz určený na náhradní díly. „Je prakticky nemožné reklamovat vady, které jsou uvedené v předávacím protokolu, kupující jen těžko prokáže, že o nich nevěděl. Pouze ve výjimečných případech se lze domáhat institutu neúměrného zkrácení, kdy je cena vozu s ohledem na jeho skutečný (i dokládaný) stav nepřiměřená,“ dodává právník Novák. Pozor dávejte také na formulace typu kupuje věc, jak stojí a leží. Pak totiž prodejce neodpovídá téměř za nic, kromě vlastností, které si kupující ve smlouvě výslovně vymínil.  

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 8. 2016 8:54, Adrian

Já mám zase zkušenost, že AAA nechává spamovat v diskuzích.

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

auto, autobazary, nákup auta, ojetiny, záruka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kupujeme ojetinu: Pozor na triky v autobazaru

12. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Kupujeme ojetinu: Pozor na triky v autobazaru

Z koupě ojetiny se může stát adrenalinový zážitek. Jestli se do toho chcete pustit, vybavte se arzenálem informací. Ať se nenecháte příliš snadno napálit. Pro začátečníky máme pár tipů.... celý článek

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

21. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

Autobazarová půjčka má tři strany. Zákazníka, úvěrovou společnost a autobazar jako zprostředkovatele. Zákazník býval bit a zdá se, že za to přichází trest. Zatím dopadá na úvěrovky.... celý článek

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

9. 6. 2014 | Jiří Lojda | 17 komentářů

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

Nové auto je drahá věc. Pro toho, kdo šetří a dívá se po jetém autě v bazaru, bývá důležité, kolik ukazuje počitadlo najetých kilometrů. Je to s podivem, vždyť všeobecně se ví, že kvůli... celý článek

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

2. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Kupujte, kupujte. A kupujte na úvěr! Vyplatí se. To slibuje zákazníkům lákavá nabídka autobazarů. Rozdíly v cenách „za hotové“ a „na úvěr“ dosahují i desetitisíců korun. Ale pozor:... celý článek

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

20. 6. 2013 | Michal Mošnička | 27 komentářů

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát... celý článek

Partners Financial Services