Teče velkým energetickým firmám do bot?

Jana Poncarová | rubrika: Komentář | 25. 4. 2016 | 3 komentáře
Velká energetika prochází velkou proměnou. Přebytek elektřiny stlačil cenu na minimum a výroba proudu v klasických uhelných elektrárnách přestává být rentabilní. Energetické kolosy, jako je třeba ČEZ nebo E.ON, hledají nové cesty – možná trochu paradoxně podporují úspory energií nebo instalaci solárních panelů na střechách domů. Kam kráčí velká energetika?
Teče velkým energetickým firmám do bot?

Velké energetické společnosti, které elektřinu nejen dodávají, ale také vyrábějí, se v jednom shodují. Prý opravdu není v jejich zájmu, aby se energie využívala neefektivně. „Představa, že naším zájmem je co nejvyšší spotřeba, je ve všech ohledech mylná,“ říká Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON. Podle Barbory Půlpánové ze Skupiny ČEZ lze uspořenou elektřinu využít jinak. „Trendem budoucnosti bude zvyšování podílu elektřiny, která dnes tvoří jen zhruba jednu pětinu celkové spotřeby energie u zákazníků, na úkor fosilních paliv. Elektřinou se vyplatí vytápět nízkoenergetické domy. Spotřebu elektřiny zvyšuje také instalace tepelných čerpadel,“ dodává.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Vyrábět elektřinu lokálně

Zateplování rodinných domů, instalace fotovoltaických panelů na střechy, úsporné spotřebiče v domácnosti, chytré sítě, které ještě víc snižují spotřebu elektřiny. To vše může v budoucnu vést k tomu, že domácnosti budou samostatnější a méně závislé na dodávkách od energetických gigantů. Ekologie a úspory jsou prostě trendy, což potvrzují i menší hráči na trhu. „Dodávka ekologicky vyrobené energie je ze strany zákazníků stále více poptávaná,“ říká Tereza Kubátová ze společnosti EP Energy Trading.

Stále větší úlohu v energetice začínají hrát lokální zdroje. Zdá se, že decentralizace je trendem, který nejde zastavit, a velkým společnostem nezbývá nic jiného než přijmout pravidla hry. „Energetika směřuje k větší decentralizaci a velké energetické společnosti se tomu musí přizpůsobit a využít příležitostí, které oblast nové energetiky nabízí,“ říká Barbora Půlpánová a dodává: „Navzdory postupné decentralizaci ale stále budou potřeba i velké centralizované zdroje, aby pokryly základní energetické potřeby země.“

Budoucnost evropské energetiky bude ovlivňována především dvěma významnými faktory. Jedním z nich je bezesporu energetická politika Evropské unie založená na rozhodování politiků, tím druhým, neméně významným, jsou technologie, které souvisejí s rozvojem necentrální energetiky. Můžou to být účinné malé kogenerační jednotky, nové prvky pro řízení sítě a kvalitu dodávky, chytré sítě (smart grids), které umožní snižovat ztráty a současně zvyšovat komfort a efektivitu celého provozování a dispečinku sítí.

Anketa

Chtěli byste si vybírat, jakého původu chcete elektřinu?

Anketa

A kdybyste si vybírali, jakou byste chtěli?

Jádro i sluneční záření

Modernizace stávajících výrobních zdrojů tak půjde ruku v ruce s investicemi velkých energetických firem do obnovitelných zdrojů. To ostatně není nic nového. Není přece žádné tajemství, že právě skupina ČEZ vlastní jedny z největších fotovoltaických elektráren v Česku. Rozdělení světa na dvě části – klasickou velkou energetiku a obnovitelné zdroje – pozoruje i E.ON. „Naše společnost se hrdě hlásí k obnovitelným zdrojům, kterých vykoupí nejvíce ze všech dodavatelů v České republice. E.ON také nedávno vstoupil do odvětví výstavby fotovoltaických elektráren, kdy pomáhá domácnostem získat nejen elektrárnu, ale třeba i dotaci na ni,“ dodává Vladimír Vácha.

Větší míru nezávislosti a vztah postavený na partnerství plánuje svým zákazníkům dopřát také společnost ČEZ. „Hodláme zákazníkům vyjít vstříc, pokud si přejí větší míru svobody,“ slibuje Barbora Půlpánová. Nová strategie společnosti ČEZ je postavena na několika základních prioritách. Energetický gigant chce i nadále provozovat klasické velké výrobní zdroje včetně jaderných elektráren, nicméně plánuje snižovat náklady na výrobu elektřiny a naopak maximalizovat výnosy.

„K tomu patří úsporné programy a zvyšování výkonu především jaderných bloků a také další rozvoj jádra. Zároveň chceme klientům umět dodat i řešení v rámci decentrální energetiky. Ať už to bude dodávka na klíč včetně financování a údržby například fotovoltaických panelů na střechu, tepelných čerpadel nebo jakékoli jiné technologie, která se v budoucnu naskytne,“ dodává Barbora Půlpánová. V neposlední řadě ČEZ plánuje další akvizice v sousedních zemích, což by mu mělo pomoci udržet se v první desítce největších evropských energetik.

Partnerství a konsolidace energetického trhu

Zdá se, že energetika i zákazníci dospívají. Po deseti letech, kdy možnost svobodné volby dodavatele energií rozpoutala malou cenovou revoluci, se trh pročišťuje, stabilizuje a konsoliduje. Zákazníci pomalu přicházejí na to, že od energetických firem můžou požadovat víc než jen spolehlivou dodávku energií, ale také třeba příznivou cenu, vztah založený na důvěře nebo různé bonusy a služby. „Vnímáme, že zákazníci dospěli k poznání, že cena nemůže být jediným kritériem pro volbu dodavatele, ale stále více kladou důraz na odbornou způsobilost dodavatele, osobní přístup a vizi dlouhodobé spolupráce,“ uvádí Tereze Kubátová ze společnost EP Energy Trading.

A v energetice je vidět ještě jeden trend – konsolidace trhu probíhá i prostřednictvím akvizic zákaznických kmenů menších dodavatelů, kteří už nejsou schopni držet krok s vývojem. Nejen v oblasti nízké ceny, ale také v kvalitě obsluhy zákazníků. Tak se zdá, že přece jen může být hlas spotřebitelů vyslyšen. Pokud vytrváme a překonáme ono bolestivé období dospívání.  

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

15. 3. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

Ceny silové elektřiny stále klesají. Za posledních pět let zlevnila elektřina obchodovaná na burzách zhruba o polovinu. Domácnosti ale slevu na fakturách příliš nepocítí, pokud se nebudou... celý článek

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

25. 1. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

Na faktuře za elektřinu se docela přesně dočtete, kolik energie jste za zúčtovací období spotřebovali. Tak prostý údaj, jako je cena kilowatthodiny, nám ale dodavatelé pořád nějak zapomínají... celý článek

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

23. 6. 2014 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektriku na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií... celý článek

Partners Financial Services