Účtenková loterie jen pro Čechy. Uplatil Babiš Chorvaty?

Na dovolené u Jadranu sbírejte účtenky, vyhrajete za ně repete zájezdu příští rok.
Účtenková loterie jen pro Čechy. Uplatil Babiš Chorvaty?

Chorvatského ministra financí Borise Lalovace to prý napadlo před dvěma měsíci v Praze. Účastnil se tu na pozvání Andreje Babiše konference o EET, elektronické evidenci tržeb. Když jsou Češi tak pilní žáci, když tak snaživě opisují náš koncept a tak pěkně nám ho chválí, taky bychom pro ně mohli něco vymyslet. Malou turistickou variantu účtenkové loterie jen pro české rekreanty! To bude ono.

Člověku maně vytane Jiří Hrzán, kterého nutí organizovat zábavu našim pracujícím t. č. na dovolené. V hlavě rezonuje ozvěna ptačího tance.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Jestli můžu radit, pokud budete v příštích dvou měsících v Chorvatsku, udělejte to, zúčastněte se. My jsme jeden čas poměrně pravidelně vyhrávali knížky a vstupenky v soutěžích v ranním vysílání stanice Vltava. Když je totiž soutěžících pět, jsou šance značné. A téhle státní legrace se počítám o moc víc lidí nechytí.

Ale třeba se pletu a je to skvělá zábava sbírat na dovolené účtenky. Až jich budete mít dvacet, strčíte je do obálky a pošlete na adresu tamější účtenkové loterie. A rázem jste ve slosování o padesátitisícový zájezd na příští rok.

No, nevím. Počkám si na slosování.

Hledáme motiv

Proč ale Chorvati tuhle opičárnu (případně milou opičárnu, vyberte si podle chuti) pro slovanského bratra ze severu nachystali?

-3
+
-

Podpora turistického ruchu

Chtějí nalákat nové hosty? To by samozřejmě byla kolosální pitomost, jaká sice smí ministra napadnout, ale nemůže už projít přes jeho aparát. Představa, že někdo začne byť jen surfovat po webech cestovních kanceláří, protože by se mohl na zájezdu zúčastnit losování o další zájezd, je tak absurdní, že ji jako motivaci můžeme pustit z hlavy. Byl by to přece jen poněkud drahý los.

+2
+
-

Jsou zaplacení. Babišem!

Babiš Lalovace uplatil. Potřebuje nepopulární evidenci tržeb národu představit jako zábavu. Za pár šlupek to stojí. Klidně i ze svého. Jenže – stálo by za to uplácet ministra kvůli takové maličkosti? Rozumějte, když uplácíte ministra, nemůžete mu nasypat hrst drobáků, to je potřeba aspoň půlmeloun, meloun a víc. Jenže za takové peníze pak taky musíte dostat něco víc než zájezd za padesát litrů, jinak je to divná disproporce.

+5
+
-

Sázka na nejvyšší úrovni

Ministři se vsadili. O co, že neuděláš takovou ptákovinu… Pokud ministru financí začne v příštích týdnech rašit pod nosem knír nebo snad i na bradě plnovous, bude hned jasné proč. A to by bylo pěkné, protože to bychom měli o zábavu postaráno všichni, nejenom turisté u moře.

+2
+
-

Mentolka pro méně významné klienty

Je to jen taková drobná pozornost pro klienta. Něco jako mentolový bonbon, který si můžete zadarmo vzít u přepážky v bance, nebo pajďulák švestkového vína, kterého vám dají po obědě ve vietnamském bistru. Obchodníka to nic nestojí. Výhoda oproti jiným nevhodným dárkům je v tom, že tohle můžete bez rozpaků odmítnout.

(Chorvati by jistě tutéž pozornost nabídli i Němcům, jenže ti nevědí, co je elektronická evidence tržeb a účtenková loterie, nás tím ministerstvo už dlouhou dobu vykrmuje. A navíc si zájezd do Chorvatska klidně koupí sami, to by výhra musila být něco nákladnějšího. Jenže Chorvatsku se vzdor zavedení evidence tržeb ekonomicky až tak dobře nedaří – to už by asi média křičela.)

+3
+
-

Vzkaz voličům: Cizina taky říká, že jsme borci

Chorvatská vláda potřebuje lidu vzkázat, že domácí elektronická evidence tržeb je fajn, zřejmě už se na to začíná zapomínat. Podívejte, jak školíme ty Čehúny, my jsme totiž přes tenhle vynález světové kapacity.

+5
+
-

Výchova řízkožroutů

V Chorvatsku se už nemůžou koukat na to hltání řízků, kterých po dojezdu ještě zbylo docela dost, ale je potřeba je zlikvidovat, protože pak už by nemusely být dobré. Počet úrazů o konzervy od paštik taky roste. Tak třeba by teď měli Češi motivaci zastavit se aspoň ve stánku s bagetami. 

Jenže my jim ještě ukážeme, takové triky na nás! Ti se budou divit, až uvidí, jak to umíme zařídit. Z dvaceti účtenek bude sedmnáctkrát účtenka za zmrzku, jednou za žvejkačky a nakonec jedna za obálku, ve které účtenky pošleme, a jedna za známku.

Co si o tom myslíte vy? Líbí se vám některá z výš vypsaných teorií? Máte jinou, lepší? Chce chorvatská vláda zaujmout nás, nebo spíš posílá vzkaz svým občanům? Myslíte, že by Češi kvůli zvětšení počtu účtenek-losů nákup dělili na menší hromádky, které by chtěli platit zvlášť? Je vám projekt elektronické evidence tržeb sympatický, přijde vám nezbytný, nebo je to prostě zbytečnost? Napište nám do debaty pod článek. Za obzvlášť hezkou odpověď dáváme… no, zájezd do Chorvatska to není, jen knížka z nakladatelství Grada. Ale do toho Chorvatska si ji můžete vzít s sebou.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 6. 2016 12:08 | Ladislav

Závist,závist,závist-jak typické pro nás Čechy a Moraváky!

Já nic nemám,názor a myšlenku mi nikdo nevezme.

Souhlasím se zavedením reg.pokladen už jenom z toho důvodu, že pořádek

dělá přátele. Pan Babiš je úspěšný podnikatel,využije určitě všech mo-

žností a nabídek a já věřím,že i náš stát dosáhne takových úspěchů, ja

ko jeho firmy. Je to totiž člověk, který mi zatím jenom plní přání

a neplete si demokracii s demagogii.
Ladislav
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2016 17:56 | Onyx

zkuste tuhle:

k rukám A. Babiše
Ministerstvo financí ČR
Letenská 525/15
118 00 Praha 1
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2016 17:52 | Tatarka

Urcite pan Babis je prvni co se snazi vyber dani zlepsit, on je totiz v peknem prusvihu s neopravnene (cti nelegalne) cerpanou dotaci z EU fondu na jeho privatni projekt Capi hnizdo.

To je tak kdyz Zlodej krici, chytte zlodeje (a velke pismeno na zacatku je mineno vazne), protoze druhy nejbohatsi clovek v CR, kterym je kupodivu ministr financi jaksi zahadne k ohromnemu majetku prisel. Nebo si myslite, ze miliardy se vydelaji tvrdou drinou a byt v praci az 12 hodin denne, to bychom mohli mit 1/5 obyvatelstva miliardaru ...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2015 22:17 | Vlastimil

Mám nasbíráno množství chorvatských účtenek , bohužel jsem nenašel adresu kam je poslat abych se mohl zúčastnit zmiňované loterie...proč to nezkusit......
Budu rád pokud někdo poradí. Předem děkuji....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2015 18:41 | JirkaZ

Jedno další vysvětlení bych měl :

aby EET měla vůbec smysl, je třeba, aby se zákazníci dožadovali účtenek. Těch se určitě dožadují domorodci (nebo si to chorvatský ministr jenom myslí ?), ale turistům jsou účtenky ukradené. K čemu by jim byly ? Takže jim je prodávající moc nedávají. A pokud přijede na dovolenou cca 800 tis. čechů za rok, pak daň z nákupů už může udělat docela zajímavou částku. Proč jim tedy neuspořádat zvláštní loterii ?

Pokud je to pravda, pak chorvatští obchodníci nejsou příliš disciplinovaní a snaží se kličkovat, jak to jen jde. Až se to zavede u nás, bude to snad lepší ? Ruku do ohně bych za to nedal - a tu svoji určitě ne.

Potíž EET je v tom, že dokáže v jistém rozsahu ohlídat oficiální ekonomiku, ale ne tu šedou - a to právě proto, že je šedá a nikde v účetních záznamech se nevyskytuje. Pokud přijde řemeslník a zeptá se : oficiálně za 100 nebo neoficiálně za 85, kolik zákazníků řekne : samozřejmě za 100, já totiž chci, aby se daně vybíraly poctivě a ve správné výši ? Snad jedině pan Babiš, možná...

Jsem přesvědčen o tom, že většina lidí u nás chce, aby se daně platily a to ve správné výši - jenom je nechtějí platit ze svého.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2015 23:05 | Hans

Pan Babiš je první, kde se s problémem neplacení daní snaží něco udělat. Chorvati to řešili už před několika lety a úspěšně. Možná díky tomu staví dálnice pro nás nepředstavitelným tempem. Každý, kdo neplatí ty okrádá ty, kteří je platí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2015 16:16 | V.Mlich

Je předem jasné, jak malý český člověk na ně vyzraje: děti budou celou dovolenou šmejdit po obchodech a sbírat vyhozené účtenky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2015 15:40 | Bohouš

Pavle, asi věříte těm nesmyslům, kterými nás Babiš krmí, že to drobného podnikatele nebude skoro nic stát (5-7 tisíc). Ale stačí se podívat do ceníků pokladen, prostudovat si, co je k nim ještě třeba dokoupit (např software) a nezapomenout i na pravidelné měsíční náklady s novými pokladnami spojené. My pokladny sice máme, ale s Babišovým výmyslem budou k ničemu. A to před lety stály každá přes dvacet tisíc, tehdy bez softwaru, bez kterého si ty nové ani ne...nou.
Když mi ty pokladny Babiš cpe, tak ať je i zaplatí - a to každému. Když si myslí, že mu to vydělá takové peníze, tak je to přeci dobrá investice.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2015 15:01 | Veterán

Za socíku jezdili VYVOLENÍ Češi do Jugoslávie a k tomu pár nevyvolených, kteří třeba i dvě tři noci ponocovali před cestovní kanceláří. Dnes už tam mohou jet i ti nevyvolení.

Takže, to cinkání klíči mělo alespoň v tomto případě nějaký smysl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2015 13:41 | Jiří

My (Chorvaté) máme něco co chtějí jiní (Češi) a proto aby to měli taky, i když z toho nic mít nebude, protože po tom jak se to všude mele začíná být Chorvatsko skoro jedinou zemí kam se dá za rozumné peníze jet, zavedeme jen pro ně účtenkovou loterii a ještě zaplatíme náklady.
Upřímně jestli takhle uvažuje nějaká země, tak brát si z ní příklad na řešení daňových úniků je hodně dobré sci-fi.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2015 13:12 | Aznar

A co že si na tom v praxi vyzkouším? Vzít si u kasy účtenku už umím, kvůli tomu nemusím na zájezd.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2015 12:21 | bk

Neumýte čézky! Trapky.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2015 10:41 | Gabriel Pleska

Díky, velmi pěkně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2015 10:41 | Gabriel Pleska

Pavle, samozřejmě chráním svůj černý nedaněný byznys. Popravdě jsem Chorvatsku ten nápad vnuknul já a ještě ten zájezd platím z vlastní kapsy. Vyplatí se.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2015 10:09 | Veterán

Další možnost:
Pomoc jedné skupiny oligarchů kámošům ve spřátelené zemi politických hochštaplerů. Prostě, já na bráchu, brácha na mě.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 17 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

23. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 43 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Česká vláda začíná boj proti šedé ekonomice ze špatného konce. Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim... celý článek

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

16. 6. 2015 | Ondřej Lichnovský | 10 komentářů

Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky

Minulý týden jsme přinesli rozhovor se Simonou Hornochovou, náměstkyní ministra Babiše a jeho pravou rukou pro zavádění elektronické evidence tržeb. Dnes přinášíme „protipohled“ Ondřeje... celý článek

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

13. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

Andrej Babiš chce zatočit s daňovými úniky. Až se mu to podaří, mělo by ve státní kase ročně být o desítky miliard korun víc. Jedním z nápadů, který měl pomoci lepšímu výběru daní,... celý článek

Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

3. 7. 2013 | Jindřich Hradecký | 22 komentářů

Autem do Chorvatska: cesta se dá zvládnout za méně než 2000 Kč

Hranice Česka dělí od Jadranského moře jen něco málo přes 300 kilometrů vzdušnou čarou. I proto k němu rok co rok míří přes milion Čechů. Spíš než vzduch ale používají našinci k cestě... celý článek

Partners Financial Services