Dovolená v Řecku? Vezměte si hotovost a bankrot nepoznáte

Řecko z turismu žije. Hoteliéři či další provozovatelé služeb budou o přízeň zákazníků bojovat.
Dovolená v Řecku? Vezměte si hotovost a bankrot nepoznáte

Pokud se Řecko do konce června nedohodne s eurozónou na další půjčce, čeká jej zřejmě bankrot. Koncem června má totiž tamní vláda vrátit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,6 miliardy eur, za měsíc pak Evropské centrální bance přes tři miliardy eur. Ani na jednu splátku přitom pravděpodobně nebude mít peníze.

Řecká insolvence by zasáhla i české turisty. Na dovolenou by si s sebou proto měli vzít dost hotovosti. Může se totiž stát, že na místě si nebudou moct vybrat. Shodují se na tom analytici a zástupci cestovních kanceláří oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz.

„Už kvůli dobrému pocitu, že mají hotovostní rezervu s sebou. Všichni vědí, že až bude řecká vláda úplně na dně, zavede určitě nějaké restrikce na výběr hotovosti,“ radí například hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Na bankomaty nespoléhejte

„V případě skutečného útoku na banky, bude problém vybrat i malé částky. Banky prostě zavřou, nelze vyloučit, že už toto pondělí, a bankomaty nebudou doplňovat,“ varuje Horská. Fungovat by pak podle ní nemusely ani mezinárodní platební karty.

Stejnou radu dává turistům i mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. „Každý by měl mít nějakou hotovost, která mu zajistí normální fungování,“ říká.

Ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda doufá, že se turisté k penězům dostanou. Pokud by vláda zavedla kontrolu kapitálu, tak podle něj budou omezené výběry hotovosti jen od určité výše – tak, aby Řekové například nepřeváděli své celoživotní úspory do zahraničí. „Obvyklé částky, které z bankomatu vybíráme, by mělo být možné takto získávat i nadále,“ doufá.

Zástupci cestovních kanceláří říkají, že turistů se problémy s výběrem dotknou jen minimálně – protože mnoho peněz obvykle nepotřebují. „Devět z deseti klientů, kteří s námi létají na řecké ostrovy, volí zájezdy se stravováním all inclusive. Takže s sebou si už pak berou jen velmi málo peněz na drobné občerstvení nebo výlety,“ říká mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Češi si podle mluvčího společnosti Alexandria Petra Šatného stále ještě vozí spíše hotovost, než aby vybírali z bankomatu. „Takže i kdyby teoreticky v bankomatech peníze nebyly, neměl by to pro většinu českých turistů být problém,“ podotýká.

Cestovní pojištění: Mějte to srovnané

Nemusíte na sobě šetřit, a přesto můžete ušetřit. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete si ho u nás i objednat. Stačí říct, jakým způsobem byste ho nejraději kupovali, jestli ho chcete nakoupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj chcete dojít osobně.

Závislí na turismu

Přímo v letoviscích se Češi podle zástupců cestovních kanceláří žádného napětí bát nemusí. „V dovolenkových destinacích žádné nepokoje ve formě stávek nebo protestů nehrozí. Většinu kapacit máme na ostrovech a ty se i v minulých letech protestům, které byly v Aténách nebo Soluni, zcela vyhnuly,“ uvádí marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma.

„Turisté se v Řecku se žádnými známkami makroekonomických problémů nesetkají,“ souhlasí Osúch. Tamní hoteliéři i další pracovníci ve službách vědí, že období od května do října rozhodne o jejich příjmech za letošní rok. „Řecké ostrovy jsou závislé na turismu. Politiku tam nikdo neřeší,“ zdůrazňuje.

„Já i moji kolegové navštěvujeme tamní ostrovy několikrát do měsíce a naopak máme dojem, že v letošním roce je ve větších městech otevřeno více obchůdků pro turisty, než bylo v loňském roce,“ dodává.

Jako analogii uvádí Egypt. Přestože v jeho hlavním městě Káhiře probíhaly v minulých letech demonstrace, zájem o několik set kilometrů vzdálená letoviska Hurgháda či Marsa Alam se podle něj nezměnil.

„Jsme ve stálém kontaktu s našimi řeckými partnery a ti jednoznačně potvrzují, že si logicky nepřejí, aby se jakýkoliv zahraniční turista v Řecku cítil jakkoliv omezován,“ potvrzuje mluvčí Firo-tour Eva Němečková.

Anketa

Jeli byste letos v létě do Řecka na dovolenou?

Co by znamenal návrat k drachmě?

Zástupci cestovních kanceláří doufají, že případný odchod z eurozóny by nenastal hned. „Přechod zpět k drachmě by byl pozvolný, ne ze dne na den, ani z měsíce na měsíc. Máme za sebou zkušenost s přechodem od drachmy k euru, přechod zpět k drachmě by byl podobný,“ věří Zíma z Exim Tours.

Šatný připomíná, že dovolenou v Řecku nemají zakoupenou jen čeští turisté, ale ještě mnohem více německých či francouzských. „To podle mne bude v dalších jednáních hrát roli. Nevěřím, že si vrcholní představitelé evropských států dovolí na léto uvrhnout Řecko do nějakého chaotického bankrotu a vystavit tak turisty, své voliče, nějakým velkým problémům,“ říká.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

24. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Za dobu čerpání dovolené nedostáváte běžnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy. Má jednu příjemnou vlastnost: Když si volno dobře načasujete, můžete brát víc, než kdybyste chodili do práce. Naše... celý článek

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

23. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Dobré rady. Jak platit na dovolené: Karta, nebo cash? Z domova, nebo z bankomatu?

Kufr praská ve švech. Šnorchl, lehátko i čepec proti slunku zabalen. Zbývá rozlousknout jednu drobnost: Přibalíte pakl bankovek, nebo jen elegantně přihodíte kartu? Jak platit na dovolené?... celý článek

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015 | Pavel Kohout | 10 komentářů

Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

Řecko, třicet let vykrmované státním i soukromým dluhem, má dodnes vyšší hrubý domácí produkt i průměrné mzdy než sousední, po většinu historie stejně chudé Bulharsko. Má vlastně vyšší... celý článek

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

11. 3. 2015 | Monika Veselíková | 16 komentářů

Cestování: Jak vybírat ubytování v rezervačním systému Booking.com

Booking.com je on-line databáze, ve které najdete ubytování v hostelech, hotelech a penzionech po celém světě. Nejde ale jen o vyhledávač, ubytování vám přímo zprostředkuje a může pomoci... celý článek

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

19. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

Transfer z letiště trval o hodinu víc, animační program o dva dny míň, hotelu chyběla hvězdička, na pláž to byla pěkná štreka, a místo jemného písečku – kameny. Dostali jste od cestovky... celý článek

Partners Financial Services