Nepanikařte, kvůli jističi nemusíte platit víc

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 3. 6. 2015 | 12 komentářů
Cena silové elektřiny za poslední dva roky klesla. Domácnosti a firmy i přes původně negativní scénáře ušetřily. Cena elektřiny má ale také regulované složky, jejich vývoj tuž ale tak pozitivní vývoj nebyl. Nyní se diskutuje o tom, jestli domácnosti budou platit víc kvůli výši jističe.
Nepanikařte, kvůli jističi nemusíte platit víc

Nic není tak horké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zvýšení plateb, které by mohla přinést novela energetického zákona, souvisí s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů. Letos stejně jako loni domácnosti zaplatí za každou odebranou megawatthodinu (MWh) 495 korun jako příspěvek na výkup elektřiny vyrobené v solárních nebo větrných elektrárnách.

V praxi to znamená jediné, když je na odběrném místě (třeba v neobydlené chalupě) nulová spotřeba, domácnost na výkup energie z obnovitelných zdrojů nepřispívá. To by se mělo změnit. Novela zákona totiž zavádí jednotku Kč/A/měsíc, a to podle velikosti hlavního jističe před elektroměrem. Současně má ale garantovat, že nikdo nepřispěje na obnovitelné zdroje víc, než tomu bylo doposud.

Je šetřit a šetřit

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Pořád platí maximální výše 495 Kč/MWh

Podle novely energetického zákona tak v platnosti zůstává zastropování příspěvku na obnovitelné zdroje v současné výši. To potvrdil i Jiří Chvojka, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu. „Zatím se situace mění pouze u platby na obnovitelné zdroje, kde se nově bude platit podle kapacity (velikosti jističe). Pro zákazníky to však neznamená žádnou změnu, zaplatí všichni buď stejně, nebo méně a rozdíl bude doplacen z již připravené rezervy ve státním rozpočtu,“ dodal s tím, že změna tarifní struktury se připravuje až od roku 2017, protože všechny zainteresované strany musejí mít dostatek času na přípravu.

Jeho slova potvrzuje ustanovení v novele energetického zákona: Maximální platba za složku ceny služby distribuční soustavy a složku ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny za odběrné nebo předávací místo za fakturované období je určena součinem částky 495 Kč/MWh a celkového odebraného množství elektřiny z přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v odběrném nebo předávacím místě za fakturované období.“ (Zvýraznění autorka)

Srovnání cen elektřiny - Kdo vám dá nejvýhodnější nabídku?

kWh
kWh



Tip Peníze.cz: Doporučujeme výhodné tarify od ČEZu. Ušetříte až 10 % ročně.Mám zájem
* Povinné položky
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Domácnosti můžou jen ušetřit

Jinak řečeno, i kdyby příspěvek spočítaný podle hodnoty hlavního jističe před elektroměrem přesáhl částku, kterou domácnost nyní přispívá na obnovitelné zdroje, domácnost zaplatí maximálně tuto částku. Pro lepší pochopení můžeme uvést příklad. Typická domácnost v bytě spotřebuje asi dvě MWh elektřiny ročně. Letos na výkup obnovitelných zdrojů přispěje 2 × 495 korun, což se rovná 990 korunám (bez DPH). Pokud by nový výpočet na základě jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe přesáhl částku 990 korun, domácnost zaplatí jen oněch 990 korun.

Je třeba poukázat na to, že v současné době můžeme jen spekulovat o tom, jak velké poplatky by se na základě velikosti jističe platily. „Bude na cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, jaké ceny budou počítány. Odběratelé mají jistotu, že nezaplatí víc, než kolik platili doposud, takže mohou pouze ušetřit,“ upozorňuje Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

Anketa

Na co používáte elektřinu?

Podobně hovoří i Ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu energetického zákona připravilo. „Zákon zajišťuje, že žádný spotřebitel elektřiny při zachování současné spotřeby nezaplatí více než dnes. U odběratelů s vyšší spotřebou elektřiny nebo jejím rovnoměrným odběrem naopak dojde ke snížení plateb na podporu obnovitelných zdrojů. To se týká zejména velkoodběratelů elektřiny (průmysl), ale také dalších odběratelů, kteří ji využívají ve větší míře,“ vysvětlil úřad ve svém tiskovém prohlášení z poloviny května. Dodejme, že novela energetického zákona už úspěšně prošla Parlamentem ČR a podepsal ji také prezident republiky.

Revize jističe se vyplatí

Přestože zákon zatím nebude znamenat nárůst plateb pro odběratele s vyšší jmenovitou proudovou hodnotou hlavního jističe, některým domácnostem se může vyplatit revize odběrného místa. Vyšší jistič totiž už nyní znamená vyšší platbu. Uvedeme opět příklad. Domácnost s běžnou distribuční sazbou a jističem 3 × 25 A zaplatí v distribučním regionu ČEZ měsíčně 71 korun. Jistič o velikosti 3 × 32 A už znamená platbu 91 korun.

Jak upozornil Petr Holubec z Pražské energetiky, nad snížením hodnoty hlavního jističe má smysl uvažovat tehdy, pokud má odběrné místo jistič předimenzovaný, jehož kapacita přesahuje běžnou spotřebu elektřiny. „Je vhodné nechat si všechno spočítat od odborníků a podle výsledků nasadit správnou velikost jističe. Jeho poddimenzování může mít za následek, že v odběrném místě nebude možné využívat náročnější elektrospotřebiče najednou. Zažil jsem něco podobného v bytě se šestnáctiampérovým jističem – nemohli jsme současně prát, péci v elektrické troubě a spustit mikrovlnku, museli jsme činnosti rozložit do celého dne, bylo to nekomfortní a obtěžovalo to chod domácnosti,“ upozornil.

Co říká novela energetického zákona

§ 28 Financování podpory elektřiny a provozní podpory tepla

(…)

(4) Úřad stanoví složku ceny služby distribuční soustavy a složku ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny

a) pro odběrná a předávací místa připojená k přenosové soustavě nebo k distribuční soustavě na napěťové hladině velmi vysokého napětí a vysokého napětí v Kč/MW/měsíc na základě sjednaného rezervovaného příkonu a

b) pro odběrná a předávací místa připojená k distribuční soustavě na napěťové hladině nízkého napětí v Kč/A/měsíc na základě jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem a příslušné distribuční sazby.

(5) Zákazník hradí za fakturované období složku ceny služby distribuční soustavy nebo složku ceny přenosové soustavy na podporu elektřiny ve výši součinu jednotkové složky ceny služby distribuční soustavy nebo jednotkové složky ceny služby přenosové soustavy stanovené Úřadem a velikosti sjednaného rezervovaného příkonu v odběrném nebo předávacím místě nebo v případě odběru elektřiny na hladině nízkého napětí jmenovité proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem podle odstavce 4. Maximální platba za složku ceny služby distribuční soustavy a složku ceny služby přenosové soustavy na podporu elektřiny za odběrné nebo předávací místo za fakturované období je určena součinem částky 495 Kč/MWh a celkového odebraného množství elektřiny z přenosové soustavy nebo distribuční soustavy v odběrném nebo předávacím místě za fakturované období. Do tohoto celkového množství se nezahrnuje množství elektřiny spotřebované přečerpávacími vodními elektrárnami, spotřebované zákazníkem v ostrovním provozu na území České republiky prokazatelně odděleném od elektrizační soustavy nebo dodané prostřednictvím distribuční soustavy do zahraničí a množství elektřiny spotřebované pro technologickou vlastní spotřebu elektřiny pro výrobu elektřiny nebo pro výrobu elektřiny a tepla.

(Zvýraznění autorka)

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2016 9:24, Gužík František

Požaduji konkrétní výpis nových konstantních plateb v návaznost na platbu za amperáž jističe a postup výpočtu fakturační hodnoty v Kč v návaznost na stav elektroměru.Tak jak byl tento postup v minulosri ČEZem publikován a podle kterého bylo možno si individuálně provést vvypočet fakturačn8 hodnoty spotřeby elektřiny.Z těch nicneřikajících publikovaných žvástů je mi na blití.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2015 21:40, jezevec

v německu je běžná bytová přípojka 50A/1F.
3F je jen pro fabriky, nějaké "rozfázování" nevědí co je. asi jsou teda blbý.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

19. 5. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Řada dodavatelů začala kromě svých standardních tarifů elektřiny a plynu nabízet také různé další tarify. K dispozici tak jsou produkty pro invalidy, seniory, flexibilní ceny určované... celý článek

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

24. 6. 2013 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Distribuční sazby elektřiny: Máte tu správnou?

Správná distribuční sazba je základem, abyste zbytečně nepřepláceli za elektřinu. Jenže jak poznáte, že máte vhodně nastavenou sazbu? Jak se dá nevhodná sazba změnit na výhodnější a... celý článek

Partners Financial Services