Nový trik podomních prodejců. Levná žárovka vyjde draho

Součástí „výhodného nákupu“ je také závazek odebírat energii od nového dodavatele.
Nový trik podomních prodejců. Levná žárovka vyjde draho

Kupte si od nás LED žárovky, zaplatíte jen korunu za kus. Nový trik zkoušejí podomní prodejci v Česku. Zapomínají ale dodat, že součástí „výhodného nákupu“ je také závazek odebírat energii od nového dodavatele. Výpověď smlouvy pak může přijít až na tisíce korun.

„Takových případů je v posledních měsících čím dál víc. Každý týden se na nás s prosbou o pomoc obracejí desítky lidí,“ říká předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Klienti tvrdí, že je prodejci o změně dodavatele neinformují. „Snaží se upoutat pozornost na žárovky zdarma nebo se vetřou do bytu pod jinou záminkou, jako je kontrola nastavení tarifu nebo kontrola fakturačních údajů,“ potvrzuje zakladatelka webu EnergetickáPoradna.cz Jana Poncarová.

Díky obratnosti podomních prodejců – a samozřejmě i vlastní nepozornosti – si lidé ani nevšimnou, že během návštěvy podepsali rovnou dvě smlouvy, tedy kupní smlouvu na žárovky (byť byly prezentovány jako dar za symbolickou cenu) a smlouvu o nových dodávkách energií.

Levné žárovky jsou jen bonus

„Slečna se mě nejprve vyptávala, jak jsem spokojená s dodávkami energií. V domnění, že jde o zástupkyni mého dodavatele, jsem jí dala k nahlédnutí mou smlouvu. Říkala, jak mám bezvadně nastavený tarif, jak je vše úžasné. Něco si ze smlouvy opisovala. Pak mi nabídla LED žárovky, kus za pět korun. Podepsala jsem dva papíry. Vůbec jsem nevěděla, že podepisuji smlouvu s novým dodavatelem,“ popsala online deníku Aktuálně.cz svou zkušenost žena z Jihomoravského kraje. V některých případech přijde žárovka jen na korunu.

Jako nový dodavatel je na smlouvě uvedena společnost Lama Energy, případně Bohemia Energy Entity a její dceřiná společnost Comfort Energy.

„O tom, že jedna ze společností, která nás obchodně zastupuje, nabízí v rámci prodeje našich služeb jako doplňkovou službu prodej LED žárovek, víme. S partnerem máme nastaveny mechanismy, které zabraňují jakýmkoliv nekalým praktikám v této oblasti,“ reaguje mluvčí společnosti Lama Energy Vojtěch Sládek.

Přechody odběratelů pro Lama Energy zajišťuje v tomto případě společnost Blue Ocean Management. „Máme dva kanály – prodej po telefonu a podomní prodej. Zákazníky oslovujeme ohledně levnějších energií, možnost získat LED žárovky jen zmíníme. Vždy zákazníkovi vše vysvětlíme, navíc jim pak pokaždé voláme a ujišťujeme se, že se změnou dodavatele souhlasí a vše pochopili. Až poté vysíláme naše kurýry s LED žárovkami,“ ujišťuje Jakub Smička, managing director společnosti Blue Ocean Management.

Podobně se vyjadřuje i společnost Bohemia Energy Entity, která žárovky jako bonus k nové smlouvě taktéž nabízí. Podle mluvčí Alžběty Šťastné je vyloučeno, aby zákazník nevěděl, co podepisuje. „Smlouvy jsou označeny výrazným logem společnosti, údaje se hned přes tablet obchodníka zanáší do evidence a následně probíhají verifikační hovory. V případech, o kterých hovoříte, se tedy nemohlo jednat o našeho obchodního zástupce,“ dodává.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Nechcete energie? Zaplaťte za žárovky

Problém nastává, když se spotřebitel rozhodne od smlouvy odstoupit. Výpovědní lhůta je totiž výrazně odlišná. „Spotřebitel se může dostat do nepříjemné pasti, pokud nesprávně zkoordinuje odstoupení od smluv,“ upozorňuje Poncarová.

Podle ní je potřeba nejprve co nejrychleji vypovědět kupní smlouvu na LED žárovky. Lhůta pro odstoupení je totiž pouze 14 dnů. Více času pak zůstává na výpověď smlouvy o dodávkách energií – od ní lze odstoupit nejpozději pět dnů před zahájením dodávek.

„V kupních smlouvách se píše, že při vypovězení smlouvy musí zákazník vrátit žárovky neporušené a pokud možno v originálním obalu. Pokud by spotřebitel nestihl lhůtu, může po něm firma požadovat náhradu ve výši i několika tisíc korun,“ varuje Poncarová.

Ve smlouvě s Blue Ocean Management, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici, je přesně rozepsáno, kolik „bonusových“ LED žárovek získá zákazník s určitým ročním objemem spotřeby a jaká je jejich skutečná původní kupní cena. V tomto konkrétním případě tak člověk, který nechce změnu dodavatele energií, ale nestihne do dvou týdnů odstoupit od kupní smlouvy, zaplatí za žárovky 1100 nebo 1500 korun podle spotřeby elektrické energie. Pokud se upíše i k odběru plynu, je částka dvojnásobná.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2015 15:25

U mého otce byla včera nějaká Trčková Miroslava,hrabala se mu ve smlouvě od jeho současného dodavatele a chtěla aby jí podepsa,ze byla kontrolovat jeho faktury,zda byly správně vystaveny.Čekala,že jí to podepíše a nejspíš mu chtěla také podstrčit smlouvu.Byla náhoda že jsem k němu přišla a ona tam nechala svoje tel.č a jméno a hned se "pakovala" pryč. Pozor na tyhle lidi.Simi

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2015 16:33, Jirka

To jsou tak hloupí, že neví, co podepisují? Takového hlupáka nemusíme litovat.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Průšvih! Chtějí po mě zálohy dva dodavatelé energií najednou. Co teď?

26. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Průšvih! Chtějí po mě zálohy dva dodavatelé energií najednou. Co teď?

V poslední době se celá řada lidí dostala do situace, kdy měli dva dodavatele energií najednou. A oba po nich chtěli platit zálohy. Jak vznikne souběh dodavatelů a jak ho co nejsnáz... celý článek

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

21. 8. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností. celý článek

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

15. 7. 2013 | Michaela Divišová | 34 komentářů

Podomní prodejci energií a jejich nové fígle. Mějte se na pozoru!

Zvoní u našich dveří a často pod různými záminkami se z nás snaží vylákat podpis na dokumentech, které si ani nemáme možnost pořádně přečíst. Zdá se však, že jejich klasickým praktikám... celý článek

Zákaz podomního prodeje se šíří! Chcete ho ve své obci?

21. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Zákaz podomního prodeje se šíří! Chcete ho ve své obci?

Zadrnčí zvonek. Kouknete do kukátka. Za dveřmi mladík v omšelém obleku špatné velikosti, v ruce lejstra. „Jsem Energetického střediska, jdu spočítat, jestli nemáte nárok na slevu na... celý článek

Partners Financial Services