Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

V Poslanecké sněmovně se bude znovu projednávat návrh zákona, podle kterého by větší obchody musely zůstat během vybraných státních svátků zavřené. Co si o tomto nápadu myslí Petr Mach, František Bublan, Karel Havlíček a další oslovené osobnosti?
Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

Měly by obchody mít o svátích zavřeno? Příští týden se budou poslanci znovu zabývat senátním návrhem zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Podle něj by na Nový rok, na Velikonoční pondělí a ještě během dalších pěti vybraných svátků nesměly otevřít prodejny s plochou nad dvě stě metrů čtverečních. Návrh by měl mít podle všeho podporu koalice, takže tentokrát by skutečně mohlo dojít k jeho schválení.

Omezení pracovní doby by se netýkalo všech obchodů s uvedenou výměrou, výjimku by měly například čerpací stanice, lékárny a prodejny na autobusových a vlakových nádražích, letištích a ve zdravotnických zařízeních.

Obchodníkům, kteří by zákaz porušili, by hrozila až milionová pokuta. Při opakovaném porušení by sankce mohly vystoupat na pět milionů korun.

Zavíráme krám!

Kdy by mělo být zavřeno

Nový rok – 1. ledna, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. prosince, 26. prosince. Kromě toho by měl být prodej omezen také na Štědrý den, kdy by obchody nesměly mít otevřeno po 12. hodině.

Zákaz by se tedy netýkal prvního května, červencových svátků (příchod věrozvěstů, upálení Jana Husa) a 17. listopadu.

Obchodníci jsou proti

S návrhem zákona zásadně nesouhlasí zástupci obchodníků a podnikatelů. Na společné tiskové konferenci vyzvala tento týden Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu poslance, aby navrhované omezení pracovní doby smetli ze stolu. „Jakákoliv regulace prodejní doby zákonem je neodůvodněným zásahem státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů,“ zaznělo v jejím prohlášení. Podle mluvčí Hospodářské komory Lenky Vodné zákonem omezuje otevírací dobu jen deset zemí Unie, a není tedy pravda, že by Česko bylo nějakou ultraliberální výjimkou.

Spokojeny jsou s návrhem naopak odbory. Jejich zástupci věří, že se opatření nijak zásadně nedotkne platů zaměstnanců obchodů. Uzavření obchodních center by prý navíc mohlo podpořit menší podniky a provozovatele regionálních služeb, kterých by se zákaz prodeje netýkal.

A jak se na tento nucenou zavíračku pro velké obchody dívají ekonomové, politici a podnikatelé?? Jde podle nich o užitečnou pomoc zaměstnancům větších obchodů, nebo jen o zbytečnou regulaci, která křiví trh?

Karel Havlíček

předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR 


Karel Havlíček
+78
+
-

Pokud budou hlavními argumenty pomoc zaměstnancům, podpora rodinného života a malých podnikatelů, potom se předkladatelé mýlí.

Živnostníci právě v neděli nakupují například potraviny, neboť to v týdnu nezvládají, a malí obchodníci zase potřebují nakupovat od velkoobchodů, kterých se to má rovněž dotknout. A to nemluvím o tom, že menší dodavatelé budou muset brát neprodané zboží rychlé spotřeby zpět, neboť je velký odběratel nestihne kvůli omezení prodejů prodat.

I co se týká zaměstnanců, je realita opačná. Mnozí pracovníci ve velkých obchodech naopak mají zájem o svátcích pracovat, protože si víc vydělají. Uznávám, že silný a vážný argument je podpora rodinného života. Ani mně se nelíbí, že lidé místo do lesa chodí v neděli do obchodních center. Máme-li ale ambice vychovávat k hodnotám, zákazy a omezování jsou tím nejhorším startem.

František Bublan

senátor

František Bublan
+3
+
-

Otázka může znít i trochu jinak: Nekřiví bezmezný trh nás a naše životy? Domnívám se, že starobylé biblické ustanovení, že člověk má jeden den v týdnu odpočívat, má svoji moudrost a vede k větší naplněnosti života.

I tržní hospodářství má mít svoje pravidla, tak jak to vidíme v okolních zemích (regulace prodejní doby je tam většinou daleko přísnější než současný senátní návrh), a vůbec nemusí docházet k pokřivení trhu, naopak k jeho kultivaci.

Návrh zákona vychází vstříc zaměstnancům velkých obchodních domů a jejich odborům, které již delší dobu usilují o to, aby alespoň některé, zvláště rodinné svátky byly volné. Vybraných sedm svátků v roce chce připomenout nejenom tradiční křesťanské slavení, ale také českou státnost. Dopad na ekonomiku nebude prakticky žádný (většina obchodních řetězců již některé svátky sama ctí a má zavřeno), tržby se přesunou do jiných dnů, případně do cestovního ruchu. Srovnání prodavačů s energetiky, zdravotníky či policisty je nepatřičné, každý si může sám udělat obraz toho, co je zbytné.

Petr Mach

ekonom a europoslanec

Petr Mach
+240
+
-

Jde přesně o oblast, kterou by politici měli nechat být. Zbytečně berou někomu možnost si přivydělat nebo si nakoupit. Proč se do toho vůbec montují? Copak si nevšimli, že na Boží hod nebo na Nový rok má většina obchodů zavřeno sama od sebe? Návrh je navíc nespravedlivý, protože některým obchodům prodej zakazuje a některým ne. Takže zákonodárcům sotva šlo o ochranu zaměstnanců, jak tvrdí. Copak nechtěli „chránit“ před prací ve svátek zaměstnance menších obchodů a obchodů na nádražích? Poslanci a senátoři by se měli někdy zastavit a počítat do deseti, než se rozhodnou zvednutím ruky řešit, co smíme a co nesmíme dělat.

Vít Samek

místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Vít Samek
-175
+
-

Ano, s návrhem souhlasím. Život by neměl být jen o spotřebě. V Evropě sílí pozornost věnovaná problematice slaďování pracovního, rodinného a soukromého života. Omezení pracovní doby o svátcích je jeden malý krok směrem, aby rodiny zaměstnanců v obchodech získaly více času pro sebe, pro výchovu svých dětí, kulturu či sport a odpočinek. Jen tak lze omezit i dramatický růst onemocnění způsobených stresem na pracovištích. Je zde prostě příliš mnoho dobrých důvodů tak učinit proti jedinému, aby si každý mohl ve svátek nakoupit něco, co si mohl koupit o den dříve či později.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
+157
+
-

Chápu, že poslanci se práce bojí jako čert kříže, a proto se ji snaží pokud možno vymýtit i mezi svými poddanými. Nejdou ale dost daleko, návrh míří jen na pracovníky obchodů a supermarketů, což je diskriminační. O svátcích by neměli být nuceni pracovat ani zaměstnanci dopravních podniků, restaurací, kin, divadel, elektronických médií a tak dál. Ani elektráren. Jednou je to státní svátek, tak máte hezky sedět doma a ve tmě tiše meditovat o tom, jak se stát všestranně stará o vaše blaho!

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Roklen24.cz

Lukáš Kovanda
+46
+
-

Anketa

Kdo má od vás za odpověď palec nahoru?

S návrhem omezení pracovní doby nesouhlasím. Nevidím totiž žádný důvod, aby stát v tomto případě vstupoval do vzájemné svobodné dohody zaměstnavatele a zaměstnance. Ponechme na nich, ať si sami stanoví pracovní dobu, podle svých preferencí a potřeb. V (západním) Německu, které je často v této souvislosti zmiňováno, byl zákon stanovující, sjednocující a omezující – a to poměrně striktně – otevírací dobu přijat v polovině padesátých let. Od té doby je příslušná legislativa soustavně napadána a revidována. I v Německu jde zkrátka o kontroverzi. Zmíněný zákon tam byl uveden proto, aby zaměstnanci zajišťoval přívětivou pracovní dobu a aby – v duchu německého ordoliberalismu – vytvářel zdravě konkurenční prostředí, v němž nebudou probíhat žádné „krysí závody“, spočívající třeba v neúměrném natahování pracovní doby za účelem získání konkurenční výhody. S německým ordoliberalismem v mnohém souzním, ale v tomto případě se kloním k anglosasky (klasicky) liberálnímu pojetí: ať si má každý soukromník či řetězec otevřeno, jak chce. Jde mi pochopitelně o princip, protože je zjevné, že podobná opatření nevedou k jakékoli významnější ekonomické neefektivitě či k pokřivení trhu – ostatně západní Německo si svůj hospodářský zázrak prožilo z valné části v době, kdy tam byl zmíněný zákon platný přímo na federální úrovni.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2015 10:22, miro

Nevím proč by měla být pracovní doba nestátních obchodů upravována zákonem.To je věc majitele.Na ochranu zaměstnanců by však měl zákoník práce pro tyto případy stanovit větší finanční pobídku takových zaměstnanců např.pro práci v sobotu 3-násobek základní mzdy a v neděli a svátky 5-ti násobek.Někteří zaměstnanci by pak rádi chodili na takové směny a majitel by si rozhodl jestli se mu provoz podniku v tuto dobu vyplatí nebo ne.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2015 11:48, Andrejev

Jedna věc: ať už to je jakkoli, ať je to konečně už za náma. Takovou ptákovinou se zabejváme už aspoň deset let... Osobně bych na státní svátky nařídil zavřít, a to na všechny. Stát musí někdy ukázat svaly, aby to byl stát a aby ho lidi brali vážně. A tady by to ukazování prakticky nikomu neškodilo. A přivítal bych, kdyby církev dokázala prolobovat i volno na nějaký svátky církevní, Velký pátek třeba. Protože by vůbec neškodilo, kdyby měla trochu váhu.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

18. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

26. 3. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Jak přežít (v) zaměstnání: Pracovní doba

V minulých dílech našeho seriálu jsme si řekli, že mzda nebo plat představují odměnu za práci. Kolik hodin tedy musíme týdně strávit „v rachotě“, jak nám může zaměstnavatel tuto práci... celý článek

O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

14. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 76 komentářů

O svátcích zavřít krám. Povinně! Co si o tom myslíte?

Ve svátek bude svátek! Zavřeno povinně a pro všechny. Kdo požene zaměstnance za kasu nebo mezi regály obchodu, dostane flastr – až pět milionů. Zákonodárci mají po letech na stole znovu... celý článek

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

13. 3. 2013 | Luboš Palata | 1 komentář

Slovensko chce bojovat s nezaměstnaností kratší pracovní dobou. Slepá ulička

Slovenská ekonomika je na tom v posledních dvou letech lépe než česká, i loni se za řekou Moravou dařilo držet slušný hospodářský růst. Zásadním problémem tu ale zůstává nezaměstnanost:... celý článek

Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?

29. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?

Zdravotníci, hasiči, policisté, ale i 300 zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín. Nebo prodavači v supermarketu. Někteří na Štědrý den, Boží hod i na Štěpána nastupují do práce jako... celý článek

Partners Financial Services