Elektřina: Velcí dodavatelé s pestrými tarify. Který je nej?

Pryč jsou časy, kdy to s tarify elektřiny bylo jednoduché. Názvy jako „Standart“ nebo „Komfort“ pomalu mizí z pravidelného ročního vyúčtování spotřeby elektřiny a nahrazují je důmyslná a marketingově promyšlená jména produktů.
Elektřina: Velcí dodavatelé s pestrými tarify. Který je nej?

A zákazník je zmatený. Tu a tam podepíše lákavou nabídku slibující několikaprocentní slevu. Stvrdí svým podpisem třeba to, že chce slevu hned a nebude čekat, až jeho dodavatel zlevní běžné tarify. Z klasického produktu přejde na jiný, který má pochopitelně také nové smluvní podmínky (například se smlouva na dobu neurčitou změní na dobu určitou). Přitom do zásuvek mu proudí stále stejný elektrický proud.

Podívejme se dnes na tarify, které pro své zákazníky připravili velcí dodavatelé elektřiny. Už z jejich řazení na webových stránkách je jasné, které preferují – dřívější produkty, jako je třeba právě Komfort, se krčí někde dole, zatímco v přední linii se tyčí Garanty, Fixy, nebo Jistoty doplněné slovy „sleva až…“.  Podobná situace nastane, když přijdete na přepážku některé z velkých energetických společností – příjemná paní vám určitě bude pět ódu na fixované či garantované produkty, ale o dříve běžných tarifech se vám ani nezmíní. Nezbývá tedy, než si ve všem udělat pořádek sami.

Vyplatí se fix?

Vyplatí se zříct se smlouvy na dobu neurčitou a zafixovat si na rok nebo dva ceny energie? Popravdě – úplně jistě vám to nikdo nepoví. Vyplatí se ale vědět, co to všecko obnáší:

ČEZ a jeho Garant

Energetický gigant domácnostem aktuálně nabízí čtyři hlavní produkty – jedná se o eTarif, eTarif FIX, Garant a Comfort. Posledně jmenovaný patří ke klasikám – jak na svých stránkách uvádí ČEZ, je stále nejoblíbenější mezi zákazníky. Pokud jste zatím tarif neměnili, máte pravděpodobně sjednaný právě Comfort. Jedná se o standardní produktovou řadu. Například v distribuční sazbě D02d vás megawatthodina bude stát v rámci tohoto tarifu 1213 korun a měsíční poplatek (takzvaný stálý měsíční plat za rezervovanou kapacitu) 60 korun.

Novinkou mezi tarify ČEZ je zmiňovaný Garant. „Zákazníci mohou díky této nové produktové řadě ušetřit 10 % na ceně silové elektřiny. Získají navíc záruku, že jim po dobu dvou let může cena elektřiny jenom klesat. Cena silové elektřiny je v současné době na rekordně nízké úrovni, proto se zákazníkovi jeví jako výhodné si ji zafixovat. Dilema, zda nakonec neprodělá, s naší novou nabídkou odpadá – pokud elektřina zlevní, sníží se cena i pro zákazníka,“ uvedla Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

Za megawatthodinu zaplatí zákazníci, kteří využívají tarif Garant a mají sjednanou distribuční sazbu D02d 1 091,70 korun, měsíční poplatek je bude stát 60 korun. Cena megawatthodiny je tedy v tomto případě o 121,3 koruny nižší než u běžného tarifu Comfort. K dalším produktům, které ČEZ nabízí, patří eTarif. Ten je k dispozici v běžné variantě i variantě FIX a je určen pro zákazníky, kteří preferují on-line komunikaci. Měsíční poplatek je snížen na deset korun. V distribuční sazbě D02d zaplatí u fixované verze domácnost za megawatthodinu 1298,57 korun, u běžné varianty pak 1213 korun.

Srovnání

Tarif

Cena silové elektřiny (MWh v Kč)

Měsíční poplatek v Kč

Orientační náklady při spotřebě 2 MWh (vč. distribuce a poplatků) v Kč

eTarif

1213,00

10

9 659

eTarif FIX

1298,57

10

9 866

Garant

1091,70

60

10 091

Comfort

1213,00

60

10 385

Celkové náklady jsou počítané pro distribuční sazbu D02d v distribučním regionu ČEZ. Jistič 3 × 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz.

E.ON a jeho Jistota2016

Ani společnost E.ON při přípravě nových tarifů nezahálí. Pro zákazníky přichystala tři základní produktové řady. Patří mezi ně Fix2016 nebo Jistota36, které slibují garanci ceny do konce příštího roku. Nově přibyl i produkt Prémie. „Ten je určený pro naše stávají zákazníky a domácnostem nabízí slevu silové elektřiny ve výši 13 procent. O produkt je velký zájem a nabídky využilo už víc  než 2000 našich zákazníků,“ uvedla Linda Eliasová ze společnosti E.ON a dodala: „Představili jsme také produkt Fix2016 pro nové zákazníky, u kterého jsme snížili cenu silové elektřiny o pět procent.“

Podle Eliasové téměř polovina zákazníků E.ON stále zůstává u původních produktů. Druhá polovina už svůj produkt změnila. Jsou mezi nimi i zákazníci, kteří pravidelně sledují aktuální nabídky a počítají, zda jsou pro ně výhodnější než stávající produkt. Takové zákazníky bude určitě zajímat, že za megawatthodinu zaplatí v rámci klasického produktu Elektřina 1299 korun, poplatek za odběrné místo činí 58 korun. U produktu Jistota36 je cena megawatthodiny v porovnání s klasickým tarifem nižší o 130 korun, u tarifu Prémie o 169 korun.

Srovnání

Tarif

Cena silové elektřiny (MWh v Kč)

Měsíční poplatek v Kč

Orientační náklady při spotřebě 2 MWh (vč. distribuce a poplatků) v Kč

Jistota36

1169

48

9743

Prémie

1130

58

9794

Elektřina

1299

58

10 203

Celkové náklady jsou počítané pro distribuční sazbu D02d v distribučním regionu E.ON. Výše jističe 3 × 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

PRE a jeho Podzimní nabídky

O nových cenách elektřiny se hovoří vždy na podzim, kdy dodavatelé připravují ceníky na další období. Už několik let po sobě elektřina zlevňovala a mezi dodavateli se objevil nový trend, totiž snižovat ceny už v tomto období. Příležitosti se chopili všichni velcí dodavatelé, Pražskou energetiku nevyjímaje.

„Už několik let po sobě realizujeme takzvanou ‚Podzimní nabídku PRE‘, kdy kvůli klesající ceně elektřiny nabídneme svým odběratelům z kategorie domácností, kteří mají jen klasický standardní produkt Komfort, výhodnější tarif vycházející právě z nízké ceny elektřiny,“ vysvětlil tiskový mluvčí Petr Holubec a dodal: „Tuto nabídku zpravidla podpoříme i finančním bonusem za podpis takové smlouvy na dva roky a navíc garantujeme, že se cena elektřiny po tuto dobu určitě zákazníkovi nezvýší, bude-li na burze cena klesat, zákazníkovi se tato cena v druhém roce spotřebního období sníží.“

K základním produktům, které PRE zákazníkům aktuálně nabízí, patří Komfort + GARANT 2015 a Komfort +NEO, které slibují jistotu ceny elektřiny na dva nebo tři roky. Klasikou zůstává tarif Komfort, který je při srovnání ceny megawatthodiny u distribuční sazby D02d sice nejlevnější (1192 korun), ale účtován je vyšší měsíční plat. Na druhou stranu, tarif Komfort + GARANT 2015 nabízí vyšší cenu megawatthodiny (1692 korun), ale nulový měsíční poplatek.

Srovnání

Tarif

Cena silové elektřiny (MWh v Kč)

Měsíční poplatek v Kč

Orientační náklady při spotřebě 2 MWh (vč. distribuce a poplatků) v Kč

Komfort

1192

79

10 374

Komfort+GARANT 2015

1692

0

10 437

Komfort +NEO 3

1319

69

10 536

Celkové náklady jsou počítané pro distribuční sazbu D02d v distribučním regionu PRE. Výše jističe 3 × 25 A. Výpočet: EnergetickaPoradna.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

8. 1. 2015 | Jana Poncarová | 14 komentářů

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

Spotřebu elektřiny můžete bez potíží sledovat na elektroměru. Čísla, která naskakují, když zapnete pračku nebo jiný spotřebič, jsou počítána v kWh. Možná vás už napadlo, že byste si... celý článek

Jak na to: Nastavení nových záloh u dodavatelů energií

4. 8. 2014 | Michaela Divišová | 14 komentářů

Jak na to: Nastavení nových záloh u dodavatelů energií

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich... celý článek

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

19. 5. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Řada dodavatelů začala kromě svých standardních tarifů elektřiny a plynu nabízet také různé další tarify. K dispozici tak jsou produkty pro invalidy, seniory, flexibilní ceny určované... celý článek

Účtování energií: Reklamujeme faktury a měřidla

23. 4. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Účtování energií: Reklamujeme faktury a měřidla

Přišla vám faktura za energie s astronomickým nedoplatkem? Zdá se vám účtovaný odběr elektřiny a plynu přemrštěný? Braňte se! Jak na reklamaci vyúčtování či měřidla?

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Partners Financial Services