Jak vybrat dobrou realitní kancelář. Teorie vs. praxe

Jak vybrat dobrou realitní kancelář. Teorie vs. praxe
Průměrný člověk kupuje dům či byt jednou či dvakrát za život. Většinou tak činí s pomocí realitní kanceláře. Jak si vybrat tu pravou? Rady oslovených realitních makléřů jsou užitečné. Problém je, že v praxi řada z těchto doporučení příliš nefunguje.

Velká realitka nerovná se automaticky dobrá realitka. To je první upozornění oslovených realitních makléřů. Stejnou službu může poskytnout jak nadnárodní korporace, tak i živnostník. „Nejlepší vyzkoušenou metodou je takzvaný „mystery shopping“, kdy se klient informuje na několik nabídek vyhlídnuté kanceláře a na základě přístupu jejích pracovníků, rozsahu a kvality podávaných informací spolu s plněním sjednaných dohod dojde většinou k rychlému rozhodnutí, která z nich je dobrá. Hodně napoví i schůzka sjednaná v sídle realitní kanceláře a samotné jednání makléřů při osobním jednání,“ říká Petr Vosmík, ředitel z Českomoravské realitní.

Jak toto doporučení realizovat v praxi? Zvláště ve větších městech těžko. Realitní kanceláře spoléhají na to, že o jeden byt se pere několik zájemců. Čas na „mystery shopping“ má proto málokdo. Pokud by dotyčný zájemce chtěl obcházet realitky, porovnávat jejich přístup či kvalitu podávaných informací, může snadno o vyhlédnutou nemovitost přijít. Totéž platí v případě, že dotyčný si sice dá práci a předem si několik kanceláří vyzkouší a vybere tu pravou, jenže byt, který se mu líbí, nabízí na svých internetových stránkách zrovna nějaká jiná realitka.

O serióznosti realitní kanceláře svědčí i informace, které realitka poskytne klientovi o žádané nemovitosti. „Klient by měl dostat obecně povědomí o nemovitosti, na kterou se jde podívat. Vstupní informace (lokalita, velikost, dispozice, cena) by se měly krýt s jeho představou,“ podotýká Peter Višňovský z Lexxus Classic, kde působí jako obchodní ředitel. Karel Müller z Müller Reality Immobilien dodává: „Klient by se měl dozvědět majetkoprávní vztahy k nemovitosti, např. existence věcných břemen. Snímek z katastrální mapy spolu s listem vlastnictví ukáže, kde jsou hranice nemovitosti.“

V případě, že se klientovi vyhlédnutá nemovitost líbí, zařídí ideální realitní kancelář veškerý servis spojený se zajištěním peněz od klienta, převedením nemovitosti v katastru nemovitostí až po předání klíčů. Mezi povinnosti realitní kanceláře by měla patřit i právní péče, kterou pro realitní kancelář vyřizuje předem sjednaný advokát. Není však prý problém, když má klient vlastního právního zástupce, který bude s realitní kanceláří řešit koupi nemovitosti po právní stránce, tvrdí oslovení makléři.

Kromě poskytnutých informací o nemovitosti, by měl dobrý realitní makléř splnit i odbornější podmínky. V praxi to znamená, že by kromě svých obchodních dovedností měl nabídnout klientovi i komplexnější přístup po stránce stavební, technické, právní a finanční. „Je potřeba klienta zasvětit do konkrétního systému převodu nemovitosti. Případně prodiskutovat jeho požadavky ohledně převodu. Následovat by měly návrhy smluvních dokumentů a setkaní s prodávajícím, nedošlo-li k němu dříve,“ sděluje Peter Višňovský.

A jak tato teorie může také fungovat v praxi? Třeba takto: mladý manželský pár si chtěl v Praze koupit byt. Na stránkách jedné velké realitní kanceláře si manželé jeden vybrali a kontaktovali realitní makléřku. Ta jim sdělila, že na schůzku s prodávajícím nepůjde, ale že ji ráda domluví. Učinila, jak řekla. Domluvila, ale nepřišla. Protože se manželům byt líbil, rozhodli se pokračovat s realitkou v jednání. Ta od nich nejdříve vyinkasovala poplatek za zprostředkování ve výši několika desítek tisíc korun.

Místo návrhu kupní smlouvy připraveného na míru danému obchodu předložila realitka kupujícím jakýsi standardní návrh smlouvy plný gramatických chyb. Zároveň začala hypoteční makléřka vyřizovat pro manželský pár hypotéku. Teprve po několika týdnech se díky bance zjistilo, že na listu vlastnictví domu je záznam o konkurzu předchozího majitele domu, který byty převáděl do osobního vlastnictví. Zástupci realitní kanceláře manželům sdělili, že je touto informací nechtěli příliš stresovat. Proto jim ji pro jistotu neřekli.

Martýrium koupě bytu po několika dalších týdnech úspěšně skončilo. Manželé měli svůj byt, prodávající své peníze. A realitka svou tučnou odměnu. Při otázce manželů, za co tuto odměnu inkasuje, pracovnice kanceláře odpověděla: „Za to, že spárujeme přes internet prodávajícího a nakupujícího.“ O servisu, o kterém mluvili námi oslovení makléři, nepadlo ani slovo.

Co si myslíte o kvalitě služeb realitních kanceláří?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 78 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2011 17:46, pan Oulehla,Judas,Aron,Gruncl,Gergischán ml,st,

Dobrý den Vážení,to co tady píše pan Šesták je holá skušenost,pan Boňko opravdu je lump a podvodník ,nás též oklamal a jsme připraveni podat na jeho osobu trestné oznámení.Pan Boňko na nás vylákal nehorázným způsobem finance a poté už se neozval,nereaguje na telefony a dělá mrtvého brouka cítíme se být všichni poškozeni,neboť pan Boňko je velký podvodník.Po té jsme se spojili s panem Šestákem a připravujeme podat na něj hromadnou žalobu,pokud jste se ocitli také v podvodném jednání panem Bońkem tak Vám vřele doporučuji se spojit s panem Šestákem a ten za nás všechny poškozené sepíše hromadnou žalobu a předá k soudu ,včetně podání na hospodářské kriminálce.Pan Boňko patří za mříže a nikdo mu prosím už příště nenaleťte.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2012 15:35, lagos999

Dobrý den, doporučuji řešit na vlastní pěst, bez RK. Jejich služby u nás jsou často velmi amatérské a je to ztráta času i peněz. Když si najdete nemovitost či zájemce na některém z webů, kde inzerují pouze samotní majitelé a smlouvy vyřešíte u dobrého právníka, vyjde Vás to levněji než provize realitce. Zkuste například tento web, mají i inzerci zdarma www.realitka-zdarma.cz

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (78 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

9. 8. 2007 | Věra Tůmová

Jak si pořídit lepší bydlení při průměrném příjmu

Rodina chce větší byt. Má průměrné příjmy a neví, jestli si vzít hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření. Pro hypotéky hovoří jejich snazší získání. Stavební spořitelny nabízejí stabilní... celý článek

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

9. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 10 komentářů

Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu,... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak pronajímat družstevní byt

1. 6. 2007 | Pavel Řehulka | 18 komentářů

Jak pronajímat družstevní byt

Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný... celý článek

Partners Financial Services