Nejlepší knihy pod stromek podle Kašpárka

Michal Kašpárek | rubrika: Tip na knihu | 5. 12. 2014 | 1 komentář
Čtivé světectví o životě v KLDR, epicky podaná historie počítačů nebo vynikající úvod do makroekonomie: letos vyšly skvělé knihy!
Nejlepší knihy pod stromek podle Kašpárka

Podobně jako loni, i letos jsme na Finmagu společně pročetli půl sta knížek. Třetina z nich opět obstojí jako pěkný vánoční dárek nebo jako podnětné čtení pro volné dny, případně pro večery na konci radíidin*.

(* V umělém feministickém jazyce láadan označuje slovo radíidin nesvátky, tedy dny odpočinku, při kterých ženy neodpočívají, protože se starají o dům, rodinu a návštěvy.)

Pro ty, co čtou radši česky:

Začít vánoční tipy knihou Krvavé země, popisující smrt čtrnácti milionů lidí ve východní Evropě mezi lety 1928 a 1953, je sice pořádný náklad, ale nedá se jinak. Ten špalek je objevný, skvěle napsaný i přeložený a k tomu důležitý. Člověk nakonec nemusí být emo, aby potřeboval na povinnou pohodu českých Vánoc nějaký protijed.

Soubor reportáží z KLDR Není co závidět je rázem docela oddechové čtení o tom, jak v kimovské dynastii funguje kastovní systém a bují černý trh. Sborník Mé dětství v socialismuje pak už vyložená oddychovka.

Dál jsme tu měli dvě knihy, které nejsou úplně univerzální dárek, ale přesto bych byl nerad, kdyby se nedostaly k těm, které by mohly zajímat: francouzský politický pamflet Vzpoura přichází a skvělou esej filozofa Zygmunta Baumana Tekutý dohled. Obě dvě stručně a bez skrupulí kritizují různé rozměry současnosti: první mimo mnoha dalšího „hysterizaci osobního kontaktu“, druhá likvidaci soukromí.

Česky taky letos vyšla Talebova kniha Antifragile, kterou jsem vynesl do nebe před dvěma lety.

Anketa

Dáváte pod stromeček knížky?

Pro čtenáře, kteří se nezaleknou angličtiny:

Na ty, kteří vládnou aspoň slušnou středoškolskou angličtinou, čeká dvakrát víc dobrého čtení. Fandy do počítačů a technologií určitě potěší historická kniha The Innovators, kterou napsal životopisec Steva Jobse Walter Isaacson. Když jsme u historie: The War That Ended Peace: The Road to 1914 je ohromně detailní popis let předcházející vypuknutí první světové války.

Nastávajícím rodičům můžete nadělit Expecting Better, svěží dílo ekonomky Emily Osterové. Ta prošla lékařské studie popisující různá ohrožení plodu a snažila se vypočítat jakýsi kompromis mezi náklady a výnosy: ne všechny zákazy jsou si totiž rovny a dík Osterové se dozvíte, nad čím a kdy můžete přimhouřit oko.

A pak tu máme nálož knih věnovaných primárně ekonomii a ekonomice. Nelze vynechat asi nejslavnější publikaci na tohle téma poslední dekády:The Capital in the 21st Century. Jako dárek neurazí nikoho, přinejhorším bude podnětem k inteligentní polemice. Na druhou stranu vyšla už v dubnu a je tak slavná, že koho zajímala, dost možná si ji za tu dobu pořídil.

Anketa

Dostáváte pod stromeček knížky?

Osobně jsem si nejvíc užil The Undercover Economist Strikes Back: How to Run-or Ruin-an Economy: čtivě napsané vysvětlení, proč je to s makroekonomikou o dost těžší, než jak se zdá z novinových sloupků „daně by měly být takové a makové“. Tim Harford srozumitelně přehrává souboj mezi keynesiány a klasiky, zpochybňuje dogmata na obou stranách, učí čtenáře lépe rozumět světu. Takovou knihu bych si přál mít v ruce před maturitou a přijímačkami na vysokou – ale cílovka se určitě neomezuje na středoškoláky.

Máte-li mezi přáteli někoho, kdo se rád a ostentativně dojímá příběhem „země třetího světa drtí jho kapitalismu“, nadělujte Great Escape Anguse Deatona. Kniha ukazuje, o kolik se v posledních dekádách zlepšil život lidí v chudých zemích. Autor není libertarián přesvědčený o tom, že trh vyřeší vše, jenom má sympatickou alergii na černobílé příběhy.

Na pomezí knih vhodných obzvlášť jako dárek a knih, které doporučuju k přečtení každému, je Think Like a Freak, fajn návod, jak lépe, originálněji, chytřeji přemýšlet.

Taky bych byl rád, kdybyste dali šanci Venkateshi Raovi, asi nejnápaditějšímu ze všech letos recenzovaných autorů. Ve svérázné analýze televizních seriálů The Gervais Principle odhaluje skryté zákonitosti pracovišť a obzvlášť postupů vzhůru ve firemních hierarchiích (spojler: je dobré být sociopat, ale těžké se to naučit). Dostupné jen elektronicky.

Dokumentaristce Astře Taylorové vyšla kniha The People’s Platform, velmi zdařilá připomínka slibů, které internet a digitální ekonomika nenaplnily. Peter Thiel naopak v Zero to One mladým start-uperům radí, jak se můžou stát novodobými feudálními pány ovládajícími celý nový trh, tak jak se to povedlo majitelům Googlu nebo Facebooku. Hodí se znát oba pohledy.

Anglicky psané publikace můžete kromě lépe zásobených knihkupectví ve velkých městech pořídit třeba jako e-book na Amazonu (dají se dát i jako dárek) nebo objednat v papírové podobě z Book Depository. Výhodou je okamžitě viditelná konečná cena včetně DPH a poštovného a rychlé doručení: u mě byly knihy vždycky do týdne, do Vánoc zatím zbývají dva.

Pár tipů pro všechny Ježíšky, kteří letos hledají dárky na webu

Jak se orientovat v nabídkách tisíců českých e-shopů, na co si dávat pozor, abyste neskočili podvodníkům na špek a jak správně vracet zboží nechtěné a reklamovat vadné.

Poradíme, jak poznat bezpečný zahraniční e-shop od stránek, které vás chtějí připravit o peníze, a vysvětlíme, jak se vyhnout placení DPH a clu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

1. 12. 2016 | Michal Kašpárek | 1 komentář

Kašpárkovy předvánoční knižní tipy, ročník 2016

Devítisetstránkové dějiny spotřební kultury, absurdní zážitky padesátníka v softwarové firmě, návody na efektivní konání dobra nebo na výběr bytu podle optimálního algoritmu: připravte... celý článek

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

13. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Váš oddaný průvodce ekonomickou a společenskou literaturou i před letošními svátky odděluje zrno od plev.

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

25. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Problém se šmejdy. Recenze dokumentu o předváděčkách

Filmový dokument není kovbojka: neměl by proti sobě stavět klaďáky a záporáky ani předpokládat, že k nastolení pořádku stačí jediný šerifův výstřel. Hrncáková odysea Šmejdi se bohužel... celý článek

Odhalte tajemství nejinspirativnějších přednášek

21. 2. 2013 | Michal Kašpárek

Odhalte tajemství nejinspirativnějších přednášek

Chcete se naučit lépe prezentovat? Dobrý návod koupíte za čtyři dolary a přečtete za hodinu.

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

14. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

Jsou mezi nimi totiž i takoví, kteří nás učí skeptickému myšlení a nutí pochybovat. Na to filozof Thomas Sowell ve svém místy zábavném hanopisu zapomíná.

Partners Financial Services