Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektriku na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií nabízejí levnější volání, obchoďáky nebo banky se zase vydávají na energetický trh. Kdo tedy nováčci jsou – a především: Jak dopadnou při srovnání cen se zavedenými firmami?
Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Pomalu jsme si zvykli na to, že nás společnosti, které nám dříve dodávaly elektřinu, oslovují s nabídkou plynu. A naopak, plynaři nás lákají, abychom si od nich pořídili dodávky elektřiny. A další firmy se přidávají. Nemusí mít vůbec zkušenosti s energetikou: mají pobočkovou síť a mají mnoho zákazníků a přemýšlejí, co jim dalšího nabídnout.

„Vznik nových obchodníků pocházejících z jiných odvětví může být úspěšný, pokud lze využít synergií s mateřskou firmou. Aktuálním příkladem může být nový dodavatel elektřiny a plynu Erste Energy Services, kde je synergií celá řada,“ říká analytik Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA. Mateřskou firmou je tu největší česká banka, tedy česká spořitelna. „Nový obchodník může těžit z kontaktů a dobrého jména mateřské firmy a významně tak snížit marketingové náklady. Naopak mateřská firma může získat také nové zákazníky, protože podmínkou pro výhodnou dodávku energií bude založení účtu právě u spořitelny,“ vysvětluje Gavor.

NašeElektřina a NášPlyn: Energie od prodejce potravin

Začátkem loňského roku se rozhodl dodávat elektřinu a plyn svým zákazníkům družstevní svaz COOP, s téměř 2800 obchody největší síť prodejen potravin v České republice. Vstup na trh s elektrickou energií a plynem pod značkou COOP Energy oznámila skupina COOP v tiskové zprávě v únoru 2013.

Ještě předtím probíhal od 1. ledna 2013 pilotní projekt. Na prodejnách COOP Konzumu Ústí nad Orlicí byla tehdy spuštěna testovací fáze prodeje energií přímo v obchodě. Od března pak COOP reálně zahájil prodej, který se má postupně rozšiřovat do ostatních prodejen v České republice.

Ve většině prodejen řetězce tak dnes už můžeme najít informační materiály k dodávkám energií ve formě takzvaného „balíčku energie“. Nabídku pod názvem NašeElektřina a NášPlyn najdeme v „krabičce“, která obsahuje rovnou i dokumenty nutné k přestupu ke COOP Energy. Podle slov tohoto nového dodavatele stačí dokumenty jednoduše vyplnit a odevzdat buď na nejbližší prodejně COOP, nebo zaslat poštou.

Pro družstevníky, zaměstnance a zákazníky

COOP ENERGY, a. s., je – i přes svou kooperativní značku odkazující na družstevní podnikání – běžnou obchodní společností (většinový podíl patří firmě Ideas Area CZ, a.s., Zdeňka Linharta). Své ceny nabízí pro tři okruhy zákazníků:

  • NášČlen – pro členy družstva, respektive Svazu českých a moravských spotřebních družstev (SČMSD), který provozuje síť maloobchodních prodejen COOP. Svaz je také zároveň 30procentním akcionářem COOP Energy. Člen se při podpisu smlouvy prokáže průkazem svého mateřského spotřebního družstva. Nejvýhodnější varianta, pochopitelně nedostupná každému.
  • NášZaměstnanec – pro zaměstnance družstva nebo partnerů skupiny COOP. Prokáže se potvrzením o zaměstnání u spotřebního družstva, příp. jiné obchodní nebo výrobní jednotky skupiny.
  • NášZákazník – pro zákazníky prodejny skupiny COOP. Při podpisu smlouvy předloží účtenku za nákup z kterékoliv prodejny této sítě.

Srovnání: COOP Energy vs. velcí dodavatelé elektřiny a plynu

Předpokládejme, že jste zákazníkem prodejny COOP a uvažujete o změně dodavatele. Srovnali jsme, jak by vaše celková cena za elektřinu vycházela oproti dominantním dodavatelům v jednotlivých distribučních regionech. Tedy oproti PRE (Praha), E.ON (jižní Čechy a jižní Morava) a ČEZ (zbylých devět krajů). Celkové roční náklady (včetně všech daní a poplatků) jsme porovnali pro čtyřčlennou domácnost, která elektřinou svítí a napájí běžné domácí spotřebiče. Má nejběžnější sazbu D02d, jistič 3 × 25 A a roční spotřebu tři MWh.

Výpočty autorka

Dodavatel

Produkt

Roční náklady

PRE

Komfort Klasik 24

14 688 Kč

COOP Energy

NášZákazník

14 304 Kč

E.ON

ElektřinaKlasik

14 564 Kč

COOP Energy

NášZákazník

14 241 Kč

ČEZ

Comfort D-Standard

14 651 Kč

COOP Energy

NášZákazník

14 465 Kč

Stejně tak jsme srovnali celkovou cenu za plyn, opět oproti největším dodavatelům – Pražská plynárenská (Praha), E.ON (jižní Čechy) a RWE (zbytek Česka). Roční náklady (včetně všech daní a poplatků) jsme porovnali pro čtyřčlennou domácnost, která plynem topí, ohřívá vodu a vaří na něm. Odebere v průměru 27 MWh zemního plynu.

Výpočty autorka

Dodavatel

Produkt

Roční náklady

Pražská plynárenská

Domácnost – zemní plyn

38 014 Kč

COOP Energy

NášZákazník

36 025 Kč

E.ON

Standard plyn

38 467 Kč

COOP Energy

NášZákazník

37 184 Kč

RWE

RWE Standard

41 633 Kč

COOP Energy

NášZákazník

35 890 Kč

K energii i telefonování

Na podzim roku 2013 pak skupina COOP doplnila svoji nabídku o služby virtuálního operátora. V listopadu oznámila vznik COOP Mobil. Zařadila se tak mezi dodavatele energií, kteří poskytují i možnost volání. Mimo jiné zmiňme třeba ČEZ nebo Centropol.

Nejlepší ceny elektřiny a plynu - ušetřete s peníze.cz

Zdají se vám vaše účty za elektřinu a plyn podezřele vysoké, ale nechce se vám do srovnávání nabídek? Odrazuje vás od změny dodavatele nekonečné papírování? Máme řešení: porovnáme distribuční sazby za elektřinu i plyn a vybereme tu pro vás nejvýhodnější. A pokud budete chtít, zařídíme za vás i změnu dodavatele.

Průměrně šetříme 2320 korun ročně na elektřině a 2560 korun na plynu.

Anketa

Těší vás rostoucí konkurence na trhu s energiemi?

Česká spořitelna a Erste Energy Services

Pilotní prodej energie elektřiny a plynu domácnostem má za sebou i největší tuzemská banka Česká spořitelna. Testovací projekt proběhl během února a března letošního roku na třech pobočkách v Kolíně, Kutné Hoře a Poděbradech. Nyní banka vyhodnocuje testovací výsledky.

Dodavatelem energií je Erste Energy Services (ErES), dceřiná společnost České spořitelny. ErES vznikla v roce 2012, elektřinu vykupuje od výrobců a zatím dodává korporátním zákazníkům. Patří mezi největší obchodníky s elektřinou na Pražské energetické burze (PXE).

Větší konkurence zpravidla přináší nižší ceny

„Obecně vítáme větší konkurenci na trzích s elektřinou i plynem, protože se většinou jedná o pozitivní krok směrem k nižším cenám. Obvykle však říkáme všem zákazníkům, aby se řídili porovnáním skutečně všech nákladů a podmínek u dodavatelů,“ sdělil Jiří Chvojka z Energetického regulačního úřadu.

Podle Jiřího Gavora z poradenské firmy ENA musí být nabídka v první řadě opravdu výhodná, což lze ověřit srovnáním cen. „Dále by si odběratel měl dát pozor na další smluvní podmínky – ať už je to klasická fixace ceny, což může přinášet rizika, tak i některé nestandardní podmínky – třeba právě založení účtu u jiného finančního ústavu, než na který je odběratel zvyklý, případně když akční nabídka je vázána na využívání jiné placené služby, která již nemusí být tak výhodná,“ uzavírá Gavor.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 8. 2014 23:29, edith cervena

Robert Melč předseda Coop energy má bydliště na liberecké radnici :-) Podnika taky se spolecnosti Kreditbook ktera dluzí vsude a vede ji podvodnice Thomas Koller , ten obral česko pojistkama Guarenty Group ! Zbankrotoval 12 firem! O co jde teda Coop energy? Neduvěřuji jim!

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 8. 2014 17:08, Josef

Cena za MWh EUR možná klesne ale vzhledem k tomu co se děje ve světe nepravděpodobné. Dělám energetika už dlouho takže co vlastně klesá. MWh na PXE stoupá takže. ???

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

19. 5. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Energie: Stručný průvodce džunglí tarifů

Řada dodavatelů začala kromě svých standardních tarifů elektřiny a plynu nabízet také různé další tarify. K dispozici tak jsou produkty pro invalidy, seniory, flexibilní ceny určované... celý článek

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

10. 3. 2014 | Michaela Divišová | 13 komentářů

Zkušenosti s fixací cen energií: Komu se vyplatila sázka na jistotu?

Cenu elektřiny nebo plynu si na podzim 2013 zafixovala řada domácností. Jak si stojí fixované ceny v porovnání s těmi standardními? Vyplácejí se a vyplatí se i do budoucna? Přinášíme... celý článek

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Partners Financial Services