Vadim Horiszny: Každý byznysmen nepotřebuje vlastní tryskáč

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 21. 4. 2012 | 2 komentáře
Vadim Horiszny: Každý byznysmen nepotřebuje vlastní tryskáč
Kdo jsou lidé, co si létají po světě tryskáčem? Chcete si taky zalétat, ale úplně na to nemáte? Nebo byste letoun nevytížili, aby se nákup vyplatil? Pak se zajímejte o podílové vlastnictví letadel. A začněte rozhovorem s Vadimem Horiszným, viceprezidentem společnosti NetJets Europe pro střední a východní Evropu..

V čem spočívá obchodní model podílového vlastnictví soukromých letadel?

Klient si nekupuje celé letadlo, ale jen jeho část. Nemá však k dispozici pouze jeden stroj, ale všechny letouny dané kategorie v celé naší flotile. Odpadají tak komplikace, které by nastaly, kdyby spolumajitelé jednoho letounu chtěli letět ve stejnou dobu. S tímto problémem se také potýkají společnosti, které provozují air-taxi. Ty totiž mají k dispozici třeba jen tři stroje. Přitom děti českých byznysmenů chodí do stejných škol, takže mají prázdniny ve stejnou dobu. Všichni pak chtějí naráz letět k moři na Maledivy nebo lyžovat do Aspenu. My máme klienty po celé Evropě, navíc nabízíme flotilu se sto padesáti byznys jety, takže k něčemu podobnému u nás nedojde.

Jak dlouho působí NetJets v Evropě a kdy získala tato společnost první klienty v České republice?

Společnost NetJets Europe vznikla v roce 1996. První čeští klienti začali našich služeb využívat až v roce 2004. Nicméně do České republiky jsme létali už koncem devadesátých let, protože tu obchodovali naši zákazníci z Velké Británie a USA.

Jakou pozici má v majetkové struktuře Warren Buffett? Je stoprocentním vlastníkem NetJets?

„V Česku máme třicet kontraktů. Z devadesáti procent jde o podnikatele, kteří tu mají svou firmu. Mezi naše zákazníky ale patří i velké nadnárodní společnosti a také někteří čeští tenisté.“

Warren Buffett je vlastníkem americké NetJets Inc. od roku 1998. NetJets Europe ale přímo nevlastní. Jde spíš o sesterskou společnost, která působí v Evropě.

Podle dostupných informací NetJets Europe dosáhla ziskovosti až v roce 2006, tedy po deseti letech své existence. Netrval přechod do černých čísel příliš dlouho?

Někdo by to období mohl považovat za ztrátové, jiní zase za investici, která se začne zhodnocovat až později. Tento byznys samozřejmě vyžaduje velké počáteční náklady. Kdybychom se zaměřili pouze na Británii, Francii a Švýcarsko, tak by se nám peníze vrátily určitě dřív. My jsme ale chtěli jít jinou cestou, dosáhnout co největšího počtu klientů po celé Evropě, nejen na Západě. Nějakou dobu tedy trvalo, než jsme vybudovali silnou klientskou základnu, abychom svou flotilu dostatečně vytížili.

Kus letadla za čtvrt milionu dolarů

Podle jakého klíče se vypočítávají podíly na letounech?

Náš obchodní model kalkuluje s tím, že letadlo za rok s klienty nalétá osm set hodin. Základní podíl je pak jedna šestnáctina, což odpovídá padesáti nalétaným hodinám za rok. Na jeden stroj naší flotily však vychází průměrně jedenáct spoluvlastníků. Někteří klienti mají totiž zakoupený i větší podíl. Na každém letadle si navíc necháváme podíl i my, aby bylo možné jednotlivé lety co nejefektivněji naplánovat. Spoluvlastníci se samozřejmě dělí i o náklady na provoz a údržbu letounů.

Kolik stojí získání takového podílu na letadle?

Podílové vlastnictví jedné šestnáctiny v kategorii „light jet“ vyjde na 240 tisíc dolarů. K dispozici pak máte padesát letových hodin za rok.

A na jak dlouhou dobu se kontrakt uzavírá?

Spoluvlastníkem se stáváte na dobu neurčitou, tedy na celý život. Výhodou také je, že můžete svůj podíl Net Jets odprodat za tržní cenu zpět. Většina klientů si nechává podíl zhruba sedm až osm let. U starších letadel se totiž výrazně zvyšují provozní náklady, takže klientům sami doporučujeme odprodání a nákup některého z novějších strojů. 

Takže si u vás zákazník nemůže koupit třeba jen jeden let?

Nabízíme pouze podílové vlastnictví a program „corporate card“, jejž využívají společnosti, které si u nás předplatí 25 letových hodin pro své zaměstnance. Ti pak můžou při svých obchodních jednáních z tohoto limitu čerpat po dobu dvou let. Jednotlivé lety tedy nenabízíme, kdybychom tímto způsobem přeprodávali neobsazené kapacity, tak bychom porušili svůj byznys-plán a to nechceme.

Za byznysem i za sluníčkem

Jak dlouho dopředu si musí klient let rezervovat?

Příliš velký na pilota 

Pojďme se bavit také o vás. Jak dlouho vlastně v NetJets Europe působíte a proč jste se rozhodl zrovna pro byznys soukromého létání?

Působit v oblasti soukromého létání je pro mě prestižní záležitost, která skrývá spoustu nových výzev. V NetJets Europe pracuji už devět let. Začínal jsem v Londýně, později jsem se přesunul do Paříže, ve které jsem zakládal novou pobočku, a před třemi lety jsem přešel do Prahy, kde se starám o trh v oblasti střední a východní Evropy a o Balkán. Člověk tak přichází do styku stále s novými kulturami a národními povahami, což mě nesmírně baví.

Měl jste rád létání už jako dítě? Hrál jste si třeba s modely letadel?

Na to, abych se stal pilotem, jsem bohužel moc vysoký. Létání jako takové mám ale odjakživa velmi rád. Pro mnoho lidí má letectví své výjimečné kouzlo. Já mezi ně také patřím. Pracovat v tomto oboru je tedy do určité míry splněním mého snu.

Jaký je váš vztah k České republice?

Českou republiku jsem si zamiloval. Dokonce jsem si tady našel manželku. Nevidím důvod, proč bychom se odtud měli stěhovat. Sice pocházím z Paříže, ale Praha má pro mě přátelštější atmosféru. Když navíc člověk bydlí v centru, může kamkoliv dojít pěšky a to je velmi příjemná představa.

Jak tu trávíte svůj volný čas?

Maximum volného času se snažím strávit se svou rodinou. Rád si také zahraji golf nebo zajdu na nějakou kulturní akci, například na koncert. Když mám trochu víc času, tak se s rodinou vypravíme na výlet, třeba do Českého Krumlova.

Vadim Horiszny

Vadim Horiszny

viceprezident NetJets Europe pro střední a východní Evropu. Vystudoval Univerzitu Leonarda de Vinci v Paříži a před nástupem do NetJets Europe působil v oblasti telekomunikací. Do NetJets nastoupil před devíti lety v Londýně. Později byl pověřen zřízením pobočky v Paříži a rozvojem na francouzsky mluvících trzích. V roce 2009 převzal odpovědnost region střední a východní Evropy a Balkán a odstěhoval se do Prahy. Je ženatý, jeho manželka je Češka a mají jedno dítě.

Svým klientům garantujeme, že budou mít na vybraném letišti tryskáč přistavený do deseti hodin. Většinou se to ale stihne ještě mnohem dřív. Zvláště v době, kdy počet letů ve střední a východní Evropě výrazně roste, takže je možnost návaznosti mnohem větší.

Pokud by měl klient opravdu životně důležitou schůzku a měl by strach, aby se let kvůli nějaké technické závadě nezpozdil, je možné, aby byly připravené ke vzletu hned dva stroje?

Zní to sice kuriózně, ale dochází k tomu celkem často. Takovouto možnost nabízíme i my. Někdy je to zdarma, jindy za příplatek. Záleží na tom, ze kterého letiště chce klient letět a kolik je zrovna k dispozici volných kapacit.

Kolik klientů máte v současnosti v České republice?

V současné době tu máme uzavřeno třicet kontraktů. Drtivá většina klientů je z Prahy. Z devadesáti procent jde o podnikatele, kteří tu mají svou firmu. Mezi naše zákazníky ale patří i velké nadnárodní společnosti a také někteří čeští tenisté.

Létají vaši klienti víc za soukromými aktivitami, nebo spíš na obchodní jednání?

Často jde o spojené nádoby. Řekl bych ale, že zhruba polovina letů je za účelem dovolené a polovina kvůli byznysu.

Dají se nějakým způsobem definovat specifika českého trhu?

Obecně se dá říct, že tu zájem o soukromé létání stále roste. Český trh se příliš neliší od toho západoevropského. Většina obchodních letů také míří tímto směrem. Například klienti ze Slovenska létají za svým byznysem mnohem častěji do východní Evropy. A co se týče létání na dovolenou, tak to je všude stejné. Rus, Čech, Angličan i Němec – všichni chtějí do jižní Francie, na Korsiku, na jih Španělska nebo na řecké ostrovy.

Jako před krizí už nebude nikdy

Jak změnila váš byznys hospodářská krize?

Na sféru soukromého létání měla ekonomická krize samozřejmě negativní dopad. Řada lidí přišla o spoustu peněz, začali odkládat plánované investice, víc přemýšlet o svých nákladech. Na druhou stranu si ale myslím, že krize měla v určité psychologické rovině i kladný dopad. Každý byznysmen přece nepotřebuje mít své vlastní letadlo. Soukromé létání by nemělo být bráno jako druh luxusu, který chce člověk vystavovat na odiv. Jde jen o nástroj, který vám může pomoci při byznysu nebo ušetřit čas. To je velký rozdíl.

Mohla tedy krize paradoxně přivést vaší společnosti nové klienty?

I my jsme měli v krizových letech horší výsledky. Spousta klientů se zbavovala podílů, méně se létalo, takže jsme měli vyšší náklady. Brzy se k nám ale přiklonili ti, kteří se například zbavili vlastního letounu, protože pro ně bylo jeho vlastnictví příliš nákladné, ale přesto občas potřebovali někam zaletět. Dnes si vedeme opět velmi dobře. Někdo se sice stále ptá, kdy se trh zase vrátí na stejnou úroveň jako před krizí. To ale není správné uvažování. Já tvrdím, že situace už nebude nikdy stejná jako předtím. Společnosti by se měly dívat kupředu, a ne se jen neustále ohlížet, jaké to bývalo dřív.

Ve kterých regionech vidíte největší příležitosti k rozvoji?

Západní Evropa je velice vyspělý trh, rádi bychom se rozvíjeli především v Německu. Velký potenciál vidím ve střední Evropě a v Rusku. Zajímavý region je také Ukrajina. Na Balkánu je to zatím trochu problematické.

Jak vnímáte konkurenci v České republice?

Já osobně konkurenci vítám, myslím si, že zdravá soutěživost trhu vždycky prospěje. V poslední době si dva Češi koupili vlastní jet, takže je vidět, že je tu o soukromé létání skutečně zájem. Dalším segmentem trhu jsou air-taxi, tyto společnosti však mají jen velice omezený počet strojů, což je dost limituje. My se nacházíme někde uprostřed mezi těmito dvěma póly. Pokud někdo nehodlá utrácet za vlastní letadlo, ale chce mít větší pohodlí a víc jistoty než u air-taxi, tak jsme pro něj dobrou alternativou.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

5. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Investice do umění (2): O prodeji díla uvažujte již při jeho koupi

Každý investor ví, že není umění dobře něco nakoupit, ale především dobře prodat. Na trhu s uměním to platí dvojnásob. I když vlastníte obrazy od věhlasných umělců, nikdy nemáte jistotu,... celý článek

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

26. 2. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice do umění (I): Kupku si asi nekoupíte. A co třeba kresbu?

Rostoucí zájem o umělecká díla naznačuje, že již snad recese skutečně skončila. Miliony, či spíše desítky milionů za díla věhlasných malířů nebo dalších umělců však nemá každý. Na kresbách,... celý článek

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Les, investice spíše srdcová I

12. 1. 2011 | Václav Valášek | 11 komentářů

Les, investice spíše srdcová I

Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům... celý článek

Čtyři pravdy o šampaňském

31. 12. 2010 | Martin Vlnas | 1 komentář

Čtyři pravdy o šampaňském

K silvestrovské oslavě neodmyslitelně patří šampaňské. Nabízíme vám odpověď na vše, co jste si přáli o tomto vínu vědět, ale báli jste se zeptat.

Partners Financial Services