Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?

Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“! Co si o tom myslíte?
„Pijte vodu, pijte pitnou vodu a nepijte rum,“ nabádá nás ostravský bard Jarek Nohavica. Češi jeho rad nedbají a jako lvi se rvou o nejvyšší světové příčky v pijanství. Na dno jaké sklenky se díváte nejraději vy? Velký souboj pivařů, vinařů a „vodařů“ je tu! Nebo je libo něco ostřejšího?

Když se na vztah Čechů k alkoholu podíváme optikou čísel, přepadne vás možná lehká kocovinka. Podle loňských statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) holdujeme alkoholu víc než Rusové i Ukrajinci. S šestnácti a půl litry lihu na hlavu ročně jsme obsadili druhou příčku – předstihla nás jen Moldávie. Světový průměr podle WHO přesahujeme víc než dvojnásobně. Varovný prst zdvihají i čeští lékaři. Česko je prý zasaženo epidemií alkoholismu. Podle nejčernějších odhadů má problémy s pitím až půl milionu Čechů. A Češek – obzvlášť znepokojivé je, že v alkoholu se utápí stále víc žen na mateřské dovolené a mladistvých.

Trochu optimističtější údaje má k dispozici Český statistický úřad. Podle něj u nás celková spotřeba alkoholu klesá. V roce 2010 každý Čech průměrně vypil 171 litrů alkoholu, což je vůbec nejmíň od vzniku České republiky. Prodej tvrdého alkoholu u nás loni údajně meziročně klesl o 4,5 procenta.

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? podívali na zoubek vládním úsporným opatřením. Zdálo se nám, že nakonec nejvíc budou šetřit spíš lidé než státní otesánek. A ptali jsme se, co vy na to.

Vláda nás nešetří: budeme šetřit

Nad debatou jsme se místy krásně bavili, zejména u nadsazovaného souboje venkov versus Praha (který nakonec s tématem vlastně nemá nic společného). Na druhou stranu nás skoro zarazilo, kolik náš text vyvolal reakcí v žánru – ve vší úctě – „pivo, buřty a nenávist“. Žádný z debatních příspěvků se nám ale nezdál v kladném slova smyslu výjimečný, takže si knížku pro autora takového komentáře schováme na příští týden.

Vědci se shodují, že stejně jako je alkohol ve velkém množství smrtelný, v malém působí jako lék. A může poskytnout požitek přímo labužnický. Pokud ovšem hodláte svému tělesnému i duševnímu zdraví prospívat, měli byste se omezit na skleničku denně. A nás zajímá: sáhnete raději po sklence jiskřivého vína, dobře oroseném půllitru pěnivého moku, nebo zůstanete u průzračné vody? Váháte? Tak se zatím pojďme podívat, co říkají statistiky.

Pivaři vymírají

Každej pivo pije, jedno, dvě i tři, studenti filozofie a taky její mistři. Ať voda, voda, voda není na sále, ať si kaňony hlodá nebo hučí v kanále,“ zpívá živá zkamenělina, tancovačková skupina Brutus. Jenže časy se pomalu mění: pivařů mezi Čechy ubývá, přibývá vinařů. Zatím (?) se nekoná žádná velká revoluce, status tradiční pivařské velmoci v srdci Evropy v ohrožení není. Milovníci zlatavého moku se už jen zkrátka nečiní jako dřív. Spotřeba piva v Česku loni dosáhla historického dna. Každý obyvatel vypil průměrně „jen“ necelých 145 litrů piva. V roce 2005 to bylo o dvacet litrů víc. Otázka zní: Proč?

Z každého hektolitru piva se odvádí spotřební daň ve výši 32 korun. V roce 2009 ještě byla o osm korun nižší. Pro malé pivovary platí nižší sazba daně – podle toho, kolik piva vyrobí. Na každý půllitr se navíc vztahuje dvacetiprocentní daň z přidané hodnoty (ta by napřesrok měla podle plánů vlády ještě o jeden procentní bod poskočit). Spíš než ve vysokých cenách bychom ale podle Českého statistického úřadu měli důvody hledat ve změnách životního stylu a větších pracovních nárocích. Zejména však ve faktu, že ti opravdoví štamgasti, kteří průměrnou spotřebu piva v Česku vynášeli dlouhé roky k závratným výškám, jednoduše vymírají. Pivní generace je zkrátka pomalu, ale jistě na ústupu. Navzdory klesající spotřebě piva si však stále udržujeme světové prvenství, s Iry a Němci v závěsu.

Propojeno: Svět českých pivařů se mění

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu ale jistě mění.

 

Vinaře čekají horší časy

Vínu naopak Češi začínají přicházet na chuť. Zatímco v roce 1992 připadalo na každého z nás zhruba patnáct litrů vína ročně, nyní už se průměrná spotřeba pohybuje kolem dvaceti litrů. Restauratéři však přesto mlátí hlavou do zdi. Lidé si totiž zvykli víno nakupovat v supermarketech (prodá se ho tam sedmdesát procent) a popíjet doma.

I na víno se přirozeně vztahuje dvacetiprocentní DPH. Spotřební daně však bylo dosud ušetřeno. Přítrž chce zvýhodnění vinařů oproti pivovarníkům udělat „rovnostář“, ministr financí Kalousek. Každý litr vína hodlá obtěžkat desetikorunovou daní. Vadí mu prý, že většina Čechů při nákupu vína nestojí o kvalitu, ale o to, aby si opici pořídili co nejlevněji. Cenu kvalitního vína už desetikoruna výrazně nezvedne, v ceně krabicáku však představuje nárůst o desítky procent. 

Ostatně – i ministrovi Kalouskovi v minulosti zlé jazyky podsouvaly, že nejen pro facku, ale ani pro skleničku nejde daleko. My bychom si to tvrdit nedovolili. Jednoznačně však ukázal, že on u alkoholu preferuje kvalitu… a daně. Těžko říct, jestli si občas jako někdejší lidovec zabrouká zlidovělou „Vínečko bílé, vínečko rudé…budu vás pít, co budu žít.

Propojeno: Spotřební daň na víno

Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku myslí Aleš Michl, Tomáš Prouza, Petr Mach a další oslovení ekonomové?

Diskriminovaní „vodaři“

Pivo

+54
+
-

Víno

+39
+
-

Voda

+25
+
-

Ohnivá voda

+4
+
-

První dvě skupiny bychom měli. Bledě jsou na tom svým způsobem obě: pivaři nám začínají vymírat a vinaře pro změnu čeká zdražování. Zdaleka nejhůř jsou na tom u nás ale zatím „vodaři“.  Nejen z piva a vína může být člověk živ, a tak vodu (aspoň občas) pijeme všichni. Zvláštním paradoxem ovšem je, že ve většině restaurací je dražší než pivo. Vůbec nejdiskriminovanější jsou přívrženci kohoutkovky. V řadě českých restaurací vám ji stále ještě nalít odmítnou. Číšníci a servírky se typicky schovávají za výmluvu o hygieně. Ve skutečnosti má často personál podávání kohoutkové vody zakázané. Restauratéři nechtějí přicházet o zisky. Na balených vodách totiž mají královské marže. A tak jsou mnozí z nich přesvědčeni, že právě balená voda je voda, čo ich drží nad vodou

Vynálezce byznysu s balenou vodou by si vůbec zasloužil Nobelovu cenu za nápad století. Zblbnul nás totiž všechny. Dokážete si představit, že by vám doma teklo za pár kaček pivo z kohoutků proudem a vy jste jako oslové kupovali lahváče?

A co si o tom myslíte vy? Pivaři, vínomilci i „vodaři“ hlaste se! Který nápoj je pro vás tím nej a proč? Blíží se konec pivařů v Čechách (a na Moravě)? Co říkáte na zavedení spotřební daně na víno? A kdy už konečně bude kohoutková voda v restauraci samozřejmostí? 

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 4. 2012 23:09 | kaktus

Jsem pivař, i když moje postava tomu ani náhodou neodpovídá. Za posledních 20 let se ve většině pivovarů jaksi naučili pivo vařit, takže jen výjimečně má pivař dojem, že je na něj páchán atentát. Podobě i hostinští, kteří, jak známo, pivo dělají. Proto mne pokles spotřeby piva mírně překvapuje, není ale tak výrazný, abych z toho dělal závěry. Pokud jde o víno, to považuji za nepovedený kompromis mezi pivem a tvrdým alkoholem, a tak nápad nasadit na ně spotřební daň beru jako odstranění diskriminace pijáků jiných nápojů. Vodovodka (kohoutková voda) je záležitostí hlavně hostů, kteří by si o ni měli říkat důrazněji. Zkuste např. požádat o směs džusu (3 cl) s vodovodkou (2 cl) do půllitru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 4. 2012 9:48 | Matěj

Pokud autorka článku prosadí pivo z kohoutků za pár kaček, budu ji volit v přímé prezidenstké volbě. Vítězství má zaručeno!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 4. 2012 9:27 | John

Myslím, že je to stejné jako v ostatních věcech v životě. Prostě od každého trochu a všeho s mírou. Přes den pít dobrou vodu, v neděli po obědě a v létě na zahrádce si dát sem tam pivko a večer když jsem znaven nebo nemohu usnout, dám si klidně 2 dcl dobrého vína. To teď ale po Kalouskově zdanění změním na vinný střik.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 4. 2012 9:01 | Michal Kára

Tohle si nějak odporuje, ne? "Pořádnou pěnu na půllitru jsem neviděl už dlouho," versus "Děkuji malým pivovarům, že ještě existují piva, na která rád zajdu do hospody." :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2012 7:11 | milan

Myslím, že problém je jinde - kvalita piva jde prudce dolů a klasické pivaře europivem vyrábšným v Polsku, na Slovensku a kdekoliv je volná kapacita nezblbnou. Pořádnou pěnu na půllitru jsem neviděl už dlouho, namísto toho, abych po půllitru dostal chuť na další, přemýšlím, jestli ten sajrajt ještě dopiju....Potom ještě nápad s PET lahvemi a zkáza je hotová. Nespraví to ani miliony vložené do reklamy o tradici a přátelství. Proč asi do reklam dávají, že chutná jako tenkrát? Protože propad v kvalitě díky snaze o co nevyšší zisk je u všech tradičních pivovarů. Děkuji malým pivovarům, že ještě existují piva, na která rád zajdu do hospody.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

12. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 48 komentářů

Vláda nás nešetří, budeme šetřit! A neměl by víc šetřit taky stát? Co si o tom myslíte?

Koalice vydržela, vláda přežije. Možná až do roku 2014. Nefunkční manželství se udržují kvůli dětem. Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných tu zůstává kvůli „nezbytným reformám“ a „nutným... celý článek

Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

17. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Spotřební daň na víno? Co radši zrušit ministerstvo školství?

Ministr financí Miroslav Kalousek se očividně vyžívá ve zvyšování a zavádění nejrůznějších daní. Jedním z jeho posledních nápadů je zavedení spotřební daně na víno. Co si o tomto kroku... celý článek

Svět českých pivařů se mění

16. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Svět českých pivařů se mění

Lahváč doma u televize místo půllitru v hospodě, pivní speciály, pivo v petlahvích, regionální pivovary, levné pivo z Polska – svět českých pivařů se pomalu, ale jistě mění.

Za zadlužeností českých domácností stojí – pivo!

16. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ

Za zadlužeností českých domácností stojí – pivo!

Četli jste v uplynulém týdnu pozorně články na Peníze.cz? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co všechno jste si zapamatovali. Po jeho vyplnění se dozvíte správné odpovědi. (A taky, jak je... celý článek

Kdo na Silvestra nepřipíjí pivem, není Čech

29. 12. 2006 | Simona Ely Plischke

Kdo na Silvestra nepřipíjí pivem, není Čech

Ministr Tlustý věnoval veškeré své úsilí posledních několika měsíců tomu, aby zlé Evropské unii zabránil zdražit Čechům jejich oblíbený zlatavý mok. Místo reformě veřejných rozpočtů... celý článek

Partners Financial Services