Tvrdý oříšek pro nová auta: testy bezpečnosti zpřísňují

Jindřich Hradecký | rubrika: Co se děje | 1. 2. 2012
Tvrdý oříšek pro nová auta: testy bezpečnosti zpřísňují
Kritériem, které je při koupi auta pro zákazníky stále důležitější, je výsledek v nárazových testech organizace Euro NCAP. Ta od ledna 2012 zpřísnila metodiku hodnocení. Dosáhnout na pět hvězdiček nikdy nebylo těžší. Z analýz plyne, že jsou lidé ochotní za vůz s lepším výsledkem zaplatit pár bankovek navíc.

Euro NCAP aneb European New Car Assessment Programme je nezávislá organizace, jež už dvě desetiletí provádí crashtesty aut a uděluje jim za ně hvězdičky podle míry ochrany posádky uvnitř a chodců, do nichž může vůz narazit.

Nejde tu jen čistě o bezpečnost: výsledky testů mají čím dál větší vliv na mínění lidí a tím i na prodejní výsledky a tržby automobilek. Jeden příklad za všechny: Roveru 100, který získal v roce 1998 jedinou hvězdičku, vykopal crashtest hrob. Po zveřejnění žalostného výsledku se prodej Roveru skoro zastavil, musela být ukončena jeho výroba a plánované peníze zmizely v nenávratnu. Kvůli jedné ráně…

A je tady revoluce! Odteď musí být auta dobrá ve všem

Rover 100 je typickou ukázkou, jak mohou nárazové testy zničit kariéru auta. Po žalostném výsledku v Euro NCAP se vůz přestal vyrábět

Většina aut se mohla chlubit výbornými výsledky. Jenže Euro NCAP přikročila před třemi roky k revoluci. Zatímco od roku 1997 hodnotila tato organizace auta dvanáct let prakticky stejnou metodikou, v roce 2009 ji totálně překopala. Úplně zmizely hvězdičky za jednotlivé kategorie. Tedy jak za tradiční ochranu posádky, tak chodců (Euro NCAP je vzala v potaz na přelomu století) i posuzování ochrany dětské posádky v autosedačkách (hodnoceno od roku 2004).

Nový výsledek sice vychází ze stejných principů, ale zcela jinak se přepočítává. Předně zmizely hvězdičky za jednotlivé podskupiny: hodnocení ochrany dospělých, dětí a chodců. A pak také přibyla nová kategorie asistenčních elektronických systémů, které ovlivňují aktivní a pasivní bezpečnost cestujících. Patří sem stabilizační systém, omezovač rychlosti jízdy a připomínače nezapnutých pásů – známé pípání a blikání kontrolky, pokud jedete bez nich.

Celková známka a podle ní už jen jediný počet hvězdiček je průměrem ze čtyř kategorií: dospělí, děti, chodci, systémy. Pokud některá ze čtyř skupin nedosahuje minimální úrovně, celková známka se snižuje. Důvod? Snaha zabránit vyššímu zisku hvězdiček, pokud model vyniká ve třech kategoriích, ale ve čtvrté pokulhává.

Nejlepší už nebude nikdo?

Anketa

Když kupujete auto, jak důležitá je pro vás bezpečnost?

Aby nebyl šok pro značky příliš velký, přitvrzovala Euro NCAP pozvolna, a to hlavně v oblasti, kde auta léta zrovna neexcelovala: v ochraně chodců. Kdo chtěl pět hvězdiček, potřeboval v roce 2009 dosáhnout zároveň na 75 procent úspěšnosti v ochraně dospělých, 70 procent u dětí, 60 procent u pomocných systémů a 25 procent u chodců. Při zatím posledním testování 23. listopadu 2011 stačilo v ochraně chodců 40 procent. Od roku 2012 to je 60 procent. A to bude pro většinu modelů tvrdý oříšek. A nejen to. Zatímco v roce 2009 si držela nejvyšší důležitost ochrana dospělých (50 procent), výrazně méně měli děti a chodci (po 20 procentech) a nejméně tehdejší novinka asistenčních systémů (10 procent), od roku 2012 jsou váhy všech čtyř kategorií shodné – tedy po 25 procentech.

Už nikdy se také nesetkáme s přeškrtnutými hvězdami. Tuto praxi používali bezpečnostní komisaři u vozů, které sice měly dostatek bodů, ale výkyv v určité kategorii.

Logickou úvahou by měla nová metodika vést k menšímu počtu pětihvězdičkových aut. Už třeba proto, že v ochraně chodců se málokterý vůz dostal na polovinu maximálně možného bodového zisku.

Ostatně Euro NCAP převedlo na novější kritéria výsledky kolem 140 aut testovaných v letech 2005–2007. A zatímco tehdy jich šedesát dosáhlo na pět hvězdiček, podle metodiky 2009 by se jednalo jen o osmnáct, na základě zpřísnění pro rok 2010 by obstála už jen čtyři a podle definitivního systému platného od letoška ani jedno!

Jak je to možné? Pochopíme, projdeme-li si jednotlivé oblasti hodnocení a srovnáme je v čase.

► Ochrana dospělých

Do roku 2009 se za ni udělovaly samostatné hvězdičky – a šlo o nejsledovanější kategorii. Vedle čelního a bočního nárazu je dnes povinná i rána na takzvaný kůl a přibyla možnost až čtyř bodů za whiplash test, jemuž se podrobně věnujeme v samostatném rámečku.

Zaklínadlo zvané whiplash

Od roku 2008 Euro NCAP hodnotí míru ochrany krční páteře při nárazu zezadu. První vozy otestovala organizace v listopadu 2008 ve zkušebním testu. Další vozy z let 2009–2011 už očekávaly výsledky tzv. whiplash testu dychtivě – organizace je totiž zároveň zahrnula do celkového hodnocení.

Zkouška neprobíhá tak jako klasické přímo v autě, ale na plošině. Na ni se umístí vymontované sedadlo z konkrétního auta, včetně veškerého příslušenství.

Euro NCAP při testu měří hlavně dobu prodlevy mezi nárazem a kontaktem hlavy s opěrkou, zatížení částí krční páteře a rychlost odrazu hlavy od opěrky.

Maximum představují čtyři body. Nejvýš se zatím dostala trojka Opel Astra, Geely Emgrand a Ford (Grand) C-MAX s 3,7 bodu, o desetinku méně získala třeba Škoda Yeti.

Probíhá v rámci jednoho nárazu, z něhož se počítá ochrana dospělých. Stejně jako u dospělých ale samostatné udělování hvězdiček zmizelo. Sčítají se tu body pro dvě sedačky dětí ve věku 1,5 a 3 roky, a sice za následky po nárazu, hodnocení samotných sedaček, jejich upevnění či vyznačení nutnosti vypnutí airbagu.

► Ochrana chodců

Nejdůležitější změna od roku 2012. Celé desetiletí šlo o tak trochu přehlíženou kategorii. Euro NCAP udělovalo podle staré metodiky za chodce čtyři hvězdy, o tom si ale mohli nechat všichni – až na jedinou výjimku – zdát. Pouze Citroën C6 získal v roce 2005 za chodce maximální čtyři hvězdičky, většina ovšem sahala pouze po dvou – celkem šlo o dvě třetiny testovaných aut.

Body se u chodců udělují za náraz impaktoru, což je v podstatě model tří částí lidského těla: hlavy, pánve (stehna) o hrany na kapotě a nárazníku a nohou (holeně) o nárazník.

► Pomocné systémy

Takzvané safety assist – kategorie, kterou Euro NCAP zavedlo až s rokem 2009.

Jde o zohlednění přítomnosti zařízení, která aktivně předcházejí nehodě nebo zmírňují její následky. Z ochrany posádky se sem přesunuly připomínače nezapnutých pásů, nově nastoupil omezovač rychlosti a stabilizační systém. Jeho přítomnost je přitom samostatně nutnou podmínkou pro získání pěti hvězd. Nově od ledna 2012 na ně má nárok model, u něhož tvoří vozy se stabilizací 100 % produkce aut prodávaných ve 27 zemích EU. Při zavedení v roce 2009 to bylo jen 85 %.

Subaru XV mělo v posledním testování roku 2011 nejvyšší hodnocení ochrany dětí, chodců i pomocných systémů a jako jediné by získalo pět hvězdiček i podle nové metodiky nasazené od roku 2012

Co všechno to s výsledky udělá, se dozvíme už brzy: první výsledky nové a na pár let definitivní metodiky zveřejní Euro NCAP 22. února 2012.

Uspělo by jediné auto

O tom, jak těžké bude získat pět hvězdiček, svědčí poslední testy z konce loňského listopadu. Ze sedmnácti testovaných aut jich dosáhlo na maximum jedenáct. Podle metodiky 2012 by to byl jediný model – Subaru XV. Jen to a Jaguar XF se totiž dostaly v ochraně chodců nad 60 %. Jaguar ale dosáhl jen na 79 % v ochraně posádky, nutný limit leží o procento výš. 

Výsledky posledních testů

 

Dospělí

Děti

Chodci

Systémy

Celkově

Chevrolet Malibu

94 %

83 %

57 %

71 %

*****

Chevrolet Volt

85 %

78 %

41 %

86 %

*****

Fiat Panda

82 %

63 %

49 %

43 %

****

Geely Emgrand EC7

75 %

80 %

42 %

86 %

****

Jaguar XF

79 %

73 %

62 %

71 %

****

Jeep Grand Cherokee

81 %

69 %

45 %

71 %

****

Kia Rio

92 %

84 %

46 %

86 %

*****

Mercedes-Benz B

97 %

81 %

56 %

86 %

*****

Mercedes-Benz C Coupe

90 %

79 %

57 %

86 %

*****

MG6

73 %

71 %

42 %

71 %

****

Range Rover Evoque

86 %

75 %

41 %

86 %

*****

Renault Fluence ZE

72 %

83 %

37 %

84 %

****

Seat Mii

89 %

80 %

46 %

86 %

*****

Škoda Citigo

89 %

80 %

46 %

86 %

*****

Subaru XV

86 %

90 %

64 %

86 %

*****

VW Beetle

92 %

90 %

53 %

86 %

*****

VW Up

89 %

80 %

46 %

86 %

*****

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny povinného ručení jsou dole. Jdeme šetřit!

23. 11. 2011 | Jindřich Hradecký | 9 komentářů

Ceny povinného ručení jsou dole. Jdeme šetřit!

Nejnižší ceny za dlouhé roky a k tomu mnohem víc služeb. Povinné ručení nikdy nešlo Čechům tak na ruku. Má to háček: vybrat si to pravé dá dost práce.

Martin Žáček: Někteří řidiči bez povinného ručení splácejí škody do konce života

5. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Martin Žáček: Někteří řidiči bez povinného ručení splácejí škody do konce života

Každý podzim si vybíráme ze široké nabídky povinného ručení. Zvykli jsme si, že jeho ceny klesají. Jenže nic netrvá věčně. Co vám hrozí, když si auto nepojistíte? A začne se konečně... celý článek

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

23. 8. 2011 | Michal Höschl | 33 komentářů

Zajištění je grunt. Ověřeno až příliš na vlastní kůži

Vyrazil jsem se svou motorkou z pracovní schůzky směrem k domovu. Cesta domů mi nakonec trvala přesně dva měsíce a nevrátil se z ní docela stejný člověk. To, že můžu svým klientům na... celý článek

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

29. 6. 2011 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc... celý článek

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

29. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

Nemusíte své auto milovat jako člena rodiny. Nemusíte ho milovat vůbec, i nenávidět ho můžete. Určitě ale stojí za to s chladnou hlavou uvážit, zda se nevyplatí pojistit ho. Zvlášť... celý článek

Partners Financial Services