Zimní pneu: zbývá pár dní na povinné přezutí

Radek Pecák | rubrika: Aktuálně.cz | 16. 10. 2011 | 4 komentáře
Zimní pneu: zbývá pár dní na povinné přezutí
Začíná malá pneumatiková revoluce. Do letošního jara jsme zimní pneu potřebovali jen tam, kde dopravní značky ukazovaly začátek a konec povinné zimní výbavy. To sice bylo třeba na téměř celé D1 mezi Prahou a Brnem, ale kdo jezdil jen po městě, mohl to zvládnout na letních gumách – jako by se nechumelilo.

Od 1. listopadu se vše změní. Bez nasazených zimních pneumatik prakticky nikdo nesmí vůbec vyjet – možná až na profesionální meteorology, kteří předem vědí své.

Předpisy totiž nově nařizují, že řidič je od počátku listopadu do posledního březnového dne povinen přezout na zimní pneumatiky, pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Ale navíc také tehdy, pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se to – začít sněžit či mrznout – může přihodit během jízdy.

K babičce můžete při oblevě na letních

V praxi to znamená, že ti, kteří opravdu nehodlají investovat do nákupu zimních pneumatik, mohou dojet do sousední vesnice jen tehdy, nebudou-li se po obloze honit mraky a teplota bude alespoň několik stupňů nad nulou. Všichni ostatní, kteří se vydají na cestu na „letňácích“, riskují. Navíc se stejně jako dříve budou muset vyhýbat úsekům označeným značkou zimní výbava, protože ta platí i nadále.

TIP REDAKCE: A co pojištění auta?

Devět rad, jak ušetřit na havarijním pojištění 
najdete v článku Světlany Ryskové.

A pokud chcete šetřit, ale do čtení se vám moc nechce, připravili jsme pro vás novinku. Ve spolupráci se společností ePojištění.cz vám přímo na Peníze.cz nabízíme
on-line prodej havarijního pojištění i povinného ručení.
Na míru vám i vašemu vozidlu.

Ti, kdo mají zimní pneumatiky nakoupené (případně nasazené na discích a jsou schopni si je vyměnit sami), mohou být až do posledního říjnového dne v klidu. Všichni ostatní, kteří chtějí po 1. listopadu vyjet na silnice, by měli do pneuservisů zamířit již nyní. Je totiž nejvyšší čas a bude vyprodáno.

Už od minulého týdne máme plno,“ tvrdí například Simona Králová z brněnského Auto Pospíšil.

Problém je navíc v tom, že pneumatik je na skladě poměrně málo. „Někteří výrobci dodali třeba jen polovinu objednávky,“ uvedla Králová. Požadavky zákazníků se podle ní ale zatím dají splnit.

Jsou dražší a je jich málo

Gumy zatím jsou, ale jsou dražší, zvláště v klasických rozměrech. Brzo ale nebudou a mám strach, že to kapacitně nebudu moci zvládnout,“ konstatoval Petr Hercik z Fitauto v Ostravě. Hrozí, že za pár týdnů se budou obtížně shánět pneumatiky na nejběžnější vozy, třeba na Octavii či Fabii.

Anketa

Přezuli jste?

Nedostatek pneumatik máme pouze u některých vybraných rozměrů a rozhodně se v našem případě nejedná o plošný jev. Výjimkou jsou pouze pneumatiky pro lehká užitková vozidla a dodávky, kde nastalo výraznější omezení dodávek. Důvodem nedostatku je vysoká poptávka. Nedostatky v některých rozměrech mohou přetrvávat až do konce sezóny,“ uvedl Jaroslav Třetina z Bridgestone ČR.

Ti řidiči, kteří to v pneuservisech nestihnou nebo prostě příslušnou gumu neseženou, se ale zejména v prvních listopadových dnech příliš přísných kontrol policie bát nemusí. „Ani v minulosti jsme nedělali žádné hromadné akce zaměřené na přezutí a nic takového neplánujeme ani letos,“ řekla Veronika Hodačová z policejního prezidia. Šéf dopravních policistů Leoš Tržil již dříve poskytl vyjádření, že v této oblasti bude aktivita dopravní policie klesat se stoupajícími teplotami.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

29. 6. 2011 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc... celý článek

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

29. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ

Havarijní pojištění a povinné ručení: on-line prodej na Peníze.cz

Nemusíte své auto milovat jako člena rodiny. Nemusíte ho milovat vůbec, i nenávidět ho můžete. Určitě ale stojí za to s chladnou hlavou uvážit, zda se nevyplatí pojistit ho. Zvlášť... celý článek

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

4. 5. 2011 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Silnice, nebo tankodrom? Kdy máte nárok na náhradu škody na vozidle

Silnice v České republice připomínají po každé zimě spíš tankodromy. Není divu, že v důsledku mizerného stavu vozovky často dochází k nehodám a poškození vozidel. Na náhradu škody mají... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo

7. 3. 2011 | Jiří Janský | 1 komentář

Každých 40 minut u nás někomu ukradnou vozidlo

Mezi nejčastěji kradené značky automobilů patří Škoda Octavia, Volkswagen, Ford a Audi, nejmenší zájem je o vozidla japonské a korejské výroby. Proti odcizení vozu se můžete pojistit... celý článek

Partners Financial Services