Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?

V České republice je v populaci nad 15 let přibližně 26 procent kuřáků. Mladistvých ve věku od 15 do 18 let kouří kolem 40 procent. První cigaretu si zapálí děti v průměru mezi desátým a dvanáctým rokem. Od 14 let se příležitostné kouření mění v pravidelné,“ vypočítává nejznámější česká exkuřačka, doktorka Eva KrálíkováCentra léčby závislosti na tabáku.

Cigarety zaviní čtvrtinu všech nádorových onemocnění a celkem pětinu všech úmrtí,“ říká doktorka. Tvrdit, že kouření nezpůsobuje nemoci a předčasnou smrt, už si podle ní nemohou dovolit ani výrobci tabáku. Dokonce už to neříkají ani o pasivním kouření. Podle doktorky si ale tabáková lobby našla nebezpečnější argument: „ohlupující tabákonomiku“. „Jejím principem je vnutit politikům a veřejnosti mylnou představu, že stát na kouření vydělává,“ říká Králíková.

Vaše denní dávka grafů

Kurzy akcií

Tabakismus je zlo! Ačkoli... pokud kuřáci do státního rozpočtu kvůli spotřební dani přispívají víc, než stojí jejich léčení...

A i vy byste mohli na cizí slabosti vydělat. Akcie tabákové firmy Philip Morris patří k nejžádanějším a nejdoporučovanějším. Za kolik jsou dnes? Zjistíte v přehledu českých akcií na Peníze.cz.

K názoru, že se kuřáci státu „vyplatí“ se nedávno přiklonil ministr zdravotnictví Heger (nekuřák) i jeho kolega z resortu financí Kalousek (kuřák). Kuřáci podle nich státní kase ročně přinesou padesát miliard, zatímco jejich léčba stojí jen šest miliard. Doktorka Králíková má však k dispozici jiná čísla. „Světová banka odhadla škody způsobené tabákem v České republice na částku 80 až 100 miliard ročně,“ říká. „Více lidí umírá kvůli kouření možná překvapivě na nemoci srdce a cév než na rakovinu plic. Právě tato léčba patří k nejdražším,“ pokračuje. A dodává, že do nákladů je třeba započítat také následky pracovní neschopnosti, škody z požárů (kterých údajně kuřáci zaviní 12 procent) a řadu dalších faktorů.

O kolik hlouběji sáhnou kuřáci do kapsy?

Ministr Heger nedávno zveřejnil svůj plán zvýšit spotřební daň na cigarety a část peněz odvést na zdravotnictví. Nyní se pohybuje spotřební daň z jedné krabičky kolem čtyřiceti korun, v budoucnu by se podle ministerstva zdravotnictví mohla vyšplhat až ke stokoruně. „Za dnešní průměrnou mzdu koupíte téměř dvakrát tolik cigaret než za průměrnou mzdu před dvaceti lety. Cigarety jsou v Česku ve srovnání se zahraničím velmi levné. Zvýšit daň je logické,“ říká doktorka Králíková. Zdražování je podle ní nejúčinnější prevencí proti kouření dětí. „Také mnozí dospělí pak kouření omezí. Ale stát díky vyšší ceně o ‚své‘ peníze nepřijde – za méně cigaret prodaných s vyšší daní se vybere více peněz,“ dodává. To podle ní pro Česko platí přinejmenším do té doby, než tu bude stát krabička kolem sedmi euro. „Ve světě je běžná tzv. vyčleněná daň – z daní za cigarety věnuje stát jedno až dvě procenta na prevenci a léčbu závislosti na tabáku. Náklady na léčbu tak zaplatí ten, kdo cigarety kupuje,“ vysvětluje doktorka.

Zda se ministrovi podaří skokové zdražení prosadit, je ve hvězdách. Zákonodárci zatím posvětili jen to, že od ledna 2012 poskočí sazba daně z cigaret výš o pět haléřů za kus, na krabičce to tedy „neudělá“ víc než tři koruny.

Zpřísní protikuřácký zákon?

Protikuřácký zákon má díru

Díra v protikuřáckém zákoně

Protikuřácký zákon platí už rok. Kromě jiného měl zabránit tomu, aby si nezletilí objednávali nikotin přes internet. E-shopům slibuje až půl milionu pokuty a zákaz činnosti na dva roky – a jeho dodržování nikdo nehlídá:

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

Zdražování ovšem není zdaleka to jediné, co se na české kuřáky chystá. Od loňska u nás platí tzv. protikuřácký zákon, podle kterého musí majitel každé restaurace označit, zda je jeho podnik kuřácký nebo nekuřácký. Předkladatel zákona Boris Šťastný (ODS) původně usiloval o úplný zákaz kouření v restauracích. Ten se mu k radosti kuřáků a většiny hostinských protlačit nepodařilo. Kdo se ale bude smát naposled, ještě jasné není. Šťastný totiž nyní předložil návrh, který chce zakázat kouření ve všech restauracích, kam mají přístup děti. „Děti nemají možnost vybrat si, kam půjdou nebo nepůjdou, a já pokládám za zcela přirozené, aby ve všech veřejných prostorách, včetně restaurací, byly chráněny před škodlivým tabákovým kouřem,“ vysvětlil České televizi.

Brusel v akci

Ještě ostřeji brousí zbraně proti milovníkům tabákového kouře Brusel. Evropská komise už loni ohlásila, že chystá zákaz kouření na všech veřejných místech napříč Unií. „Zní to, jako že zlý Brusel nám chce něco zakazovat. Avšak moudří Evropané to už dávno zavedli – kouřit ve veřejných prostorách už nemůžete ve většině zemí EU, a dokonce například ani v Turecku. Všude tím snížili nemocnost i úmrtnost, a především tak snížili počet mladistvých kuřáků,“ říká doktorka Králíková.

Evropská komise navíc zvažuje zavedení jednotných obalů cigaret. Kromě výrazného varování o škodlivosti by na jednoduchém obalu směl výrobce uvést pouze název značky. Doktorka Králíková to kvituje. „Cigareta není normální zboží – nic jiného nezabije polovinu svých konzumentů. Umíte si představit třeba takhle ‚účinnou‘ zmrzlinu? Krabička je pro výrobce samozřejmě významným marketingovým prostředkem,“ míní doktorka.

Klaus podporuje tabákové firmy

Varování!

Tak toto jsou dva z devíti varovných obrázků, které by od podzimu měly být na všech amerických amerikách. K dalším patří srovnání zdravých a prodehtovaných plic, mrtvola po pitvě s nahrubo sešitým hrudníkem a nápisem „Kouření vás může zabít“ a další.

Obrázky zvětšíte kliknutím. Ale nemusíte!
Zdroj: US Food and Drug Administration

Drastické výjevy na cigaretách: pro, či proti?

+71
+
-

Směrnice zatím počítá se dvěma variantami: buď s čistou krabičkou bez loga a zvětšeným slovním varováním, nebo s krabičkou bez loga a s názorným varováním obrázkem. Drastické obrázky na obalech cigaret však nejsou výmyslem EU. V některých zemích už byly zavedeny dávno a od října budou brutální fotografie povinnou ozdobou všech cigaretových krabiček v USA. Mají se na nich objevovat například kusy plic napadené rakovinou a rozpárané hrudi kuřáků-nebožtíků. Pět ze šesti největších amerických tabákových firem kvůli tomu na vládu podává žalobu, nařízení podle nich porušuje ústavní právo na svobodu slova.

Také u nás sklidily návrhy Evropské komise ostrou kritiku. Nešetřil s ní ani prezident Klaus, který loni slavnostně přestřihl pásku nové části závodu největšího výrobce cigaret u nás, Philipa Morrise. Při té příležitosti firmě popřál, „aby ji unijní regulace nezahubila“. Pouze s tímto rýpnutím se ale nespokojil. Později zaslal premiérovi Nečasovi dopis, ve kterém stálo: „Pokud jsou rizika spojená s problematikou tabáku opravdu tak zásadní a nebezpečná, že vyžadují takto dramatické kroky na úrovni Evropské komise, je jediná možnost. Zakázat kouření nejen na veřejných místech, ale všude, včetně soukromých prostor, například bytů, tak, aby kuřáci nemohli nadále ohrožovat své okolí.“ Podle prezidenta se zkrátka planeta neotepluje a kouření zase tolik neškodí.

Nejsou zákazy kontraproduktivní?

Kromě Klause se ale ozvala také řada dalších hlasů, které mají o přínosu bruselských plánů pochyby. Upozorňují, že unijní zákazy i zdražování cigaret můžou podnítit větší bujení černého trhu.

S tím, že zákazy mohou být někdy kontraproduktivní, souhlasí i doktorka Králíková. Platí to podle ní ale hlavně u dětí. Česká legislativa mladším 18 let zakazuje pití alkoholu, ale ne kouření. „Zákazy mají na děti opačný účinek. Však také Philip Morris inicioval akci ‚Kouření je dospělé rozhodnutí‘, čímž získal nové dětské kuřáky,“ říká doktorka. Cesta podle ní vede jinudy. „Je třeba ukázat, že kouření je nenormální. Že mladiství mají proti sobě mimořádně prohnaného protivníka, jemuž jde jen o to, aby začali kouřit v co nejnižším věku, dokud nemají rozum. Až ho dostanou, je pozdě. Jsou závislí na nikotinu,“ dodává. Sedm dospělých kuřáků z deseti by podle ní chtělo přestat, ale nemohou.

A teď něco pro kuřáky

Zdá se vám, že jsou plány EU a ministra Hegera ke kuřákům příliš tvrdé? Pak buďte rádi, že nežijete na Islandu. Tamní parlament v červenci projednával návrh, podle kterého by se cigarety měly prodávat jen v lékárnách a na předpis.

Kdo, kouří, přemýšlí o životě. Kdo nekouří, nedělá nic. (Goethe)

Anketa

Kouříte?

Pokud na pomyslném severním pólu spektra stojí doktorka Králíková jako zásadní odpůrkyně kouření, koho postavit na ten druhý? Nejznámějším českým kuřákem-požitkářem je bezpochyby důchodce z Vysočiny. K nezapomenutelným glosám Miloše Zemana patří, že „dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku“. Cigaretku (nebo dýmku) si neodpustí nikdy. Navzdory přísnému zákazu si zapálil i v šumavském národním parku. A rád dává k dobrému, že za největší úspěch své zahraniční politiky považuje, že se mu podařilo vyjednat, aby si mohl zapálit i v Bílém domě, kde toho času sídlil zapřísáhlý nekuřák George Bush ml.

A kam se názorově řadíte vy, po bok lékařky, jež zasvětila život boji proti kouření, nebo je vám bližší bohémský naturel bývalého politika?

Smrtelně vážná fakta

Následkem kouření zemře ročně pět milionů lidí. Denně se na světě stává 84 tisíc mladých lidí závislými na cigaretách. V EU je každoročně zaznamenáno 660 tisíc úmrtí způsobených tabákem. V České republice jde ročně na vrub kouření kolem 18 000 úmrtí, tedy přibližně 50 lidských životů denně. Kuřák zemře v průměru o 15 let dříve, než kdyby nekouřil.

Zdroj: Centrum léčby závislosti na tabáku

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2011 10:01, František

Vždycky se najde někdo, kdo mi bude kouřit pod nos...

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2017 11:07

Pri odvadeni pozornosti od koureni smerem k obezite, bych chtel jako nekurak rict. Ze tlusti lidi, me nijak neomezuji, kdezto kuraci ano! Bydleli pod nama opravdu velmi silni kuraci. Kourili, tak casto, ze nas byt temer porad smrdel kourem vetrat nebylo mozne. Deti maji obe alergie. Uz jsme to dal nevydrzeli a odstehovali se. Ano, ...zdanlive jsme problem vyresili. Ovsem opravdu jen zdanlive. V novem byte jsme totiz rovnez obklopeni vetsinou kuraky. Dnes totiz kouri cim dal tim vic lidi!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

18. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

Díra jako vrata! „Protikuřácký zákon“ platí už rok. Mimo jiné měl být pojistkou proti tomu, aby si děti kupovaly tabák a alkohol přes internet. Nefunguje tak. E-shopům sice slibuje... celý článek

Zákaz kouření

31. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zákaz kouření

Z ekonomických tezí Miloše Zemana asi nejdéle přežije (teď i díky nám) sentence: „Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku.“ Věci veřejné se málem zasloužily... celý článek

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

28. 7. 2010 | Václav Valášek | 6 komentářů

Jak ušetřit stovku, dvě stovky.... tisíce II.

Šetřit se dá i bez velkého utahování opasků, které by vám snížilo životní úroveň. Tady je dalších pět rad, jak s určitým nadhledem ušetřit dost peněz.

Kuřáci udělali z Philip Morris zase dobrou akcii

11. 9. 2009 | B.I.G. Expert | 2 komentáře

Kuřáci udělali z Philip Morris zase dobrou akcii

Kdo věří brzkému zotavení ekonomiky, měl by se začít zase při akciových investicích dívat na hospodaření firem a nekupovat něco jen proto, že „to spadlo“ a prodávat jen proto, že „to... celý článek

Kupujte Telefonicu a tabák, radí analytici

19. 6. 2009 | B.I.G. Expert

Kupujte Telefonicu a tabák, radí analytici

Akciové trhy čeká lehký pokles na začátku července, domnívají se někteří analytici. Proto by dluhodobí investoři měli s nákupem ještě počkat. Spekulanti mají šanci vybrat zisky a čekat... celý článek

Partners Financial Services