Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?

Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?
7A7 7777, 4B4 4004, 4H4 1234. Toužíte po zapamatovatelné české espézetce, nechcete uplácet a nemáte vykutálené kamarády? Smůla! Zatímco na Slovensku, v Rakousku, Polsku i Německu si můžete koráb vyšperkovat legálně, v Česku se na podobnou změnu stále čeká. Víc než deset let.

Ministerstvo dopravy letos znovu oprášilo starý nápad, jak přilepšit rozpočtu a zároveň jednou ranou zabít pár korupčních masařek. Jsou lidé, kteří touží po výjimečných espézetkách. A evidentně jsou i takoví, kteří za ně dobře platí, i když je to protizákonné. Legalizace tohoto byznysu by přinesla peníze. A ani s sebou nenese nepříjemné morální otázky jako třeba legalizace prostituce.

Nejdříve se měly luxusní poznávací značky dražit v aukci. Kdo dá víc, bere. Pak ale pánové na ministerstvu dopravy změnili názor a začali mluvit o tom, že by si každý mohl navrhnout značku vlastní. Proč ne. Právě tak to funguje třeba na Slovensku už víc než deset let. Za značku BA-BOSSS (volitelných je jen posledních pět znaků), ZA-VODOU nebo BA-VORAK zájemce zaplatí 331 euro, zhruba 8 000 korun. A zdá se, že zájemců se našla spousta. „Za rok je přiděleno zhruba 2 000 párů tabulek s volitelným číslem,“ sdělila mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová serveru iHNed.cz. Slovensko tak vybere ročně za VIP značky přes 16 milionů korun ročně. Dvakrát větší Česko by si mohlo přijít na dvojnásobek.

Minulý čtvrtek jsme se ptali se na váš názor na veletoče kolem sazby DPH. Diskuse byla tentokrát opravdu hutná a na vysoké úrovni, přesto si myslíme, že jeden příspěvek svou kvalitou ostatní převýšil.

Knihu od nás získává pan Mirek, za komentář publikovaný v pátek 22. 7. v 15.23. Výherci gratulujeme.

Značky v okolních zemích: jak se vám to líbí nejvíc?

Slovensko. Registrační značku téměř podle svého přání lze mít od roku 2000. První dva znaky tvoří povinný kód regionu, dalších pět znaků je na vaší volbě. Za individuální značku se platí 331 euro (cca 8 000 korun).

+9
+
-

Německo. Vlastní registrační značku lze mít od roku 1990. První písmena (jedno až tři) na značce podle příslušnosti k regionu se nemění. Zbývajících šest znaků (první dvě písmena a následující čtyři čísla) si může majitel zvolit podle svého. Více možností německá evidence neposkytuje. Registrace je přenosná v rámci jednoho regionu a její využívání je časově neomezené. Příplatek za individualizaci činí 29,50 eura (cca 720 korun).

+10
+
-

Rakousko. Od roku 1990 existuje možnost vlastnit na maximálně 15 let poznávací značku s volenými znaky. Její formát tvoří kód regionu, nálepka erbu regionu a tři až šest volitelných znaků. Ty může tvořit jakákoliv kombinace písmen a čísel s výjimkou těch, která by evokovala nacistickou minulost. Musí vždy začínat písmenem a končit číslem. Příplatek za individualizaci činí 227,20 eura (cca 5 520 korun).

+3
+
-

Polsko. Vytvořit si vlastní kombinaci čísel a písmen na poznávací značce jde od roku 2000. Za kódem vojvodství a k němu připojeného (také volitelného) čísla následuje mezera. Po ní může zájemce přiřadit tři až pět znaků. Příplatek za individualizaci činí 1 000 zlotých (cca 6 000 korun).

0
+
-

Některé další země, kde si můžete zvolit značku

Albánie, Andorra, Belgie, Bulharsko, Bělorusko, Dánsko, Francie, Finsko, Irsko, Itálie, Maďarsko, Nizozemí, Norsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Chorvatsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Turecko...

Přesto se na Slovensku kupovaly nelegálně standardní registrační značky s výjimečnými kombinacemi čísel. Tento týden nás však Slováci „vzali“ o další pořádnou porci antikorupčních kilometrů. Spustili totiž plně centralizovaný náhodný systém na přidělování klasických poznávacích značek, do kterého nemůže zasahovat nikdo. Ani policisté, ani úředníci. Vše je podřízeno náhodě. A světe div se, nebylo to ani příliš složité. Na skladě každého slovenského dopravního inspektorátu musí být nyní vždy k dispozici určitý minimální počet značek. Z nich pak, bez vnějšího zásahu (nepočítáme-li stisknutí tlačítka enter) počítač vylosuje tu, kterou si zájemce odnese.

Vykukové ze světa politiky i byznysu

A kde jsme my? O značkách šitých na míru si můžeme stále nechat jen zdát a standardní přidělování espézetek názorně ilustruje loňská infografika publikovaná serverem iDnes: první náměstek primátora Karlových Varů – 2K3 0000, primátor Brna – 6B9 0001, primátor Českých Budějovic – 4C3 1265 a tak dále. Že vám přijde poslední číslo zcela v pořádku? Pak si zkuste Googlem prohnat sousloví „datum založení Českých Budějovic“ a vše vám bude jasnější. Právně je sice všechno v pořádku, protože magistrát může, podobně jako prezident nebo policie, sám sobě udělit výjimku, zápach „kmotrovských praktik“ je však i tak cítit na sto honů.

Ve vozech s protekčními poznávacími značkami se ovšem samozřejmě nevozí jen zadnice politických papalášů. Vytuněná espézetka, často společně s označením, že vozidlo využívá osoba s tělesným postižením, neodmyslitelně patří i k českým podnikatelským vykukům. A na tom už není právního vůbec nic! Pořídit si ji prý můžete výměnou za obálku s pěti až třiceti tisíci korunami. Zaleží samozřejmě, na koho na dopravním odboru příslušného úřadu narazíte. A také na tom, jakou metodu si úřad pro přidělování značek vybere, univerzální pravidla totiž neexistují.

Zákon napřesrok, nebo zase sliby chyby?

Ministerstvo dopravy má prý už skoro hotový nový zákon, ve kterém bude vepsána i možnost připlatit si za výjimečnost. Proč to trvalo tak dlouho, to ministerstvo dopravy neříká, slibuje dokončení návrhu „v řádu týdnů či měsíců“, a snad aby odsunulo pozornost na někoho jiného, podotýká ústy svého mluvčího, že nový systém registrace vozidel by teď stejně nezvládly obstarožní počítače ministerstva vnitra. Investice do techniky by sice prodej espézetek zaplatil po pár měsících od spuštění, ale to bychom chtěli příliš věcí najednou. „Vzhledem k tomu, že se plánuje přesun registru z ministerstva vnitra, kde nyní je, pod křídla dopravy, bylo rozhodnuto, že další finance do jeho rozvoje nebudou vynakládány a modernizace se dočká až po tom přesunu,“ vysvětlil kolegům z iDnesu mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský s tím, že se nyní čeká na rozhodnutí vlády, jež by mělo přesun posvětit. Počkáme si tedy, jestli tyto plány dojdou realizace rychleji než dávný nápad na prodej espézetek.

A pokud všechno půjde podle aktuální verze slibů, třeba se příští rok skutečně dočkáme jak bezpečného systému přidělování standardních poznávacích značek, tak i možnosti koupit si SPZ na přání. Ministerstvo navrhuje, že by mohly stát okolo deseti tisíc korun.

Přijde vám taková cena adekvátní, když se najdou lidé, kteří jsou za značku ochotni vysolit i třikrát tolik? Kolik byste byli ochotni za bílou placku s černými čísly a písmeny zaplatit vy?

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 1. srpna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 7. 2011 23:58 | Glosglober.bloger

Lidé mají určitě jiné starosti, než některé postpubertální vylízané palice. Za značku bych nikdy nedal nic a zvláštní již vůbec nepotřebuji. Copak je auto nějaká vymoženost ? To se domnívají již jen frustrovaní blbci. Je vidět, že komu není dáno shůry, ten se snaží realizovat v jakékoliv zhovadilosti. Apropo, v blbém případě je snadno zapamatovatelná značka kontraproduktivní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 21:46 | Ro

Fakt je, že dnešní značky jsou pěkně škaredé!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 20:52 | alesriha007

Je to každého věc. Současně bych nikomu nebral možnost si připlatit a mít zapamatovatelnou značku.Lze říci, že je možné k tomu přistoupit i tak, že se jedná o určité "kosmetické" vylepšení vozidla. Za jiné podobné úpravy lidé také rádi připlatí - pokud je chtějí, i když vědí, že tím nezvednou cenu vozu a ani jeho výkon. Osobně bych neměl problém si za podobnou věc připlatit, tím spíš, pokud bych měl možnost si vybrat.Předpokládaná cena, jak v příspěvku uvedeno, není malá ,ale ani přehnaná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 13:39 | Honza

Byl jsem na dopravní odboru magistrátu pro novou SPZ. Přede mnou chlápek dostal 1233, obrátí se a říká, že mám kliku. Jaké bylo moje překvapení, že jsem dostal 1235. Ptám se úřednice, že by to mělo být správně 1234, ona se jen usmála a palcem ukázala nahoru. Je opravdu zajímavé, že tato VIP čísla mají invalidé (podle označení oknem) v autech, začínajících na ceně 1 mio. Mají prostě kliku, stoupnou si do správné fronty, že?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 12:16 | Guajiro

Nechápu, proč to už dávno nefunguje. To je do nebe volající pitomost. Já si vždy hezkou značku musel uplatit, i když bych si jí radši koupil normálně, legálně , a peníze by šly do rozpočtu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 7:43 | rumungr

Líbí se mně německej model. Jo, ale nemusely by v těch volitelnejch znakách bejt čísla. Jinak ono si to je podobný, ale mají to laciný. A to by ovšem chtělo nějakej průzkum. Třeba je to tak, že za deset tisíc si to koupí každej dvacátej, kdežto za patnáct stovek každej druhej – takže laciná varianta by se možná rentovala víc. Za patnáct stovek nebo dva litry bych si možná taky vypečenou espézetku pořídil.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 7. 2011 0:59 | jezevec

za personifikovanou značku já bych nedal ani kachli.
ale za to, aby příjmy za papalášské značky šly do státní a ne do korupční kapsy, bych byl ochoten zaplatit do státního rozpočtu třeba i dvoukorunu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 7 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?

14. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 14 komentářů

Je za Klausovým „milostným“ skandálem s doktorkou stará stranická známost?

Hladina se zase čeří od hradu. Tentokrát prezident nešije (do Unie), nevetuje (zákony), nevysvětluje (ekologům, že jsou opravdu, ale opravdu mimo mísu) ani nepřechází („na červenou“),... celý článek

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

7. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Řecko: Zastavit půjčování bez záruk? Zastavit Krétu!

Jestli chce Řecko půjčku, ať se ráčí něčím zaručit. Nemovitostí – a ostrovů – má dost, v hodnotě tak akorát na pokrytí svých dluhů. Zhruba toto zaznělo tento týden konečně oficiálně... celý článek

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

23. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Dokážeme vyhrát bitvu s hazardem?

Poslanci schválili novelu loterijního zákona. Když projde přes Senát a prezidenta, budou o veškerém hazardu na svém území rozhodovat obce, které ostatně po jeho omezení volaly. Nově... celý článek

Partners Financial Services