Ošklivé peníze! Jakou bankovku od vás obchodník musí vzít a jakou vám banka sebere bez náhrady

František Mašek | rubrika: Co se děje | 27. 7. 2011 | 9 komentářů
Ošklivé peníze! Jakou bankovku od vás obchodník musí vzít a jakou vám banka sebere bez náhrady
Pamatujete si, jaká pravidla platí pro nakládání s opotřebovanými a poškozenými bankovkami? Víte, jakou bankovku od vás ještě musí přijmout v obchodě, s jakou už musíte do banky a co za ni v bance dostanete? Tak to zase zapomeňte – jsou tu nová pravidla. I když... zase tolik se toho nemění.

Ani nevíte, kde se vám ta natržená stovka v peněžence vzala. Asi vám ji vrátili v nějakém obchodě, ale možná jste ji nějak poškodili sami... kdoví. Teď každopádně stojíte u kasy v supermarketu a hádáte se s pokladní, že bankovku musí vzít. A pokladní že ne a volá si na vás vedoucí. Těšíte se, že věci znalý člověk vám teď dá zapravdu a vy odkráčíte středem jako vítěz. Dopadne to ovšem jinak, vedoucí stojí za svým člověkem, takže nakonec začnete pochybovat, jestli nakonec nemají pravdu... Protože ale máte svou hrdost, necháváte všecko a odcházíte středem nakoupit ke konkurenci. Jenže od té doby zkoumáte všechny peníze div ne paranoidně – a úplně vám to kazí radost, kterou jinak vlastnictví těch barevných papírků přináší.

Vadné peníze v bezvadných číslech

Za rok 2010 ČNB zpracovala 192 074 kusů poškozených bankovek. Celková částka za vyměněné bankovky všech hodnot činila 151 610 984 Kč. Nejvíce poškozených bankovek mělo nominální hodnotu 1 000 Kč, a to celkem 71 112 ks.

Za 1. čtvrtletí roku 2011 bylo zpracováno 70 417 kusů poškozených bankovek. Celková částka za všechny vyměněné bankovky všech hodnot činila 55 454 652 Kč. Nejvíce – 27 057 kusů – bylo opět tisícikorun. Kolik peněz a v jaké nominální hodnotě odmítla ČNB vyměnit kvůli jejich nadměrnému poškození, není známo.

Nový zákon o oběhu bankovek a mincí

Tento článek vás vybaví teoretickými znalostmi: už budete vědět, jestli můžete odmítnout počmárané peníze, jak opotřebované nebo poškozené peníze naopak musí přijmout obchodník, banka nebo pošta od vás a v jakém stavu už můžete bankovky jen vyměnit v bance a co za ně případně dostanete.

Od července platí nový zákon o oběhu bankovek a mincí, který nahrazuje předchozí předpisy, které se oběživa v oběhu týkaly. Řada věcí zůstala podle Petry Hájkové z odboru komunikace České národní banky stejná, ale právě u výměny poškozených bankovek došlo k některým změnám, které se vyplatí znát. Příjemné je, že způsob stanovení náhrady za poškozené bankovky je dnes jednodušší než dřív.

Jak se bude s poškozenou bankovkou zacházet, záleží na zejména tom, jestli jsou peníze opotřebené, včetně opotřebení oběhem, běžně poškozené, nebo nestandardně poškozené.

Opotřebené bankovky

Opotřebené bankovky jako fyzická osoba podle zákona „vracíte do oběhu“ a obchodník je od vás musí přijmout. Za běžně opotřebené bankovky jsou považovány odřené, zašpiněné a pomačkané bankovky, u kterých nechybí žádná část, maximálně jen část okraje či obvodu. Takovým se říká celé. Pokud je bankovka na krajích ošoupaná či ožužlaná víc, ale pořád tvoří jednolitý celek, říká se jí celistvá – a toto rozdělení má svůj význam, jak uvidíme níž.

Běžně poškozené bankovky

Pozor na padělky!

Otec národa: je nám ještě dražší

Když budete mít smůlu, můžete narazit i na jinak poškozené peníze, totiž padělky a – nevědomky – jimi třeba i zaplatit. Jestliže se na to přijde, za padělané peníze nedostane žádnou náhradu, a navíc budete mít co vysvětlovat policii. Těžko vám asi prokážou, že jste platili padělanými penězi vědomě, určitě to ale není příjemná zkušenost.

O nejčastějších českých padělcích víc v článku: Padělaní klasici. Nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

Bankovkám, které jsou v horším stavu než opotřebené, se říká poškozené. Jsou to bankovky natržené, přetržené, může v nich být dírka, může na nich být čáranice propiskou a tak dál. Záleží ovšem na míře. Když si někdo z nedostatku papíru udělal poznámku na bankovku a podařilo se mu popsat méně než 1 × 1 cm nepotištěné plochy bankovky nebo 1,5 × 1,5 cm plochy potištěné, je bankovka ještě poškozená běžně. Důležité je, že jako zákazníkovi v obchodě vám to může být jedno – máte právo běžně i nestandardně poškozenou bankovku odmítnout, aniž byste vyndávali z tašky milimetrové měřítko.

Rozdíl je ovšem důležitý pro toho, kdo k takové bankovce přece jen v nepozornosti nějak přišel. Běžně poškozenou bankovku, pokud je celá (viz výše) totiž podle zákona právnické osoby (například obchod ze začátku článku, zastoupený fyzicky dámou u kasy) přijímá. Pokud jde o necelé běžně poškozené bankovky, kterým chybí nějaká část nebo části, mohou je odmítnout. A nestandardně poškozené bankovky – ty už od vás vezme jen banka. A nic za ně nedostanete.

TIP REDAKCE

Největší Čech, Maková panenka a Emanuel

Slova jsou jen slova. Orientační obrázky různě poškozených bankovek najdete na webu ČNB, včetně přesných specifikací, kdy se bankovka považuje ještě za běžně poškozenou a kdy už za poškozenou nestandardně. Na obrázku vlevo (zvětšíte kliknutím), který pochází z tohoto zdroje, například vidíte, jak jedno nevinné razítko s nevinnými pohádkovými postavičkami udělalo z největšího Čecha bezcenný cár papíru. Otisk razítka zabral v nepotištěné části bankovky plochu větší než 1 x 1 cm, bankovka je nestandardně poškozená.

Nestandardně poškozené bankovky

Mezi nestandardně poškozené bankovky patří:

  • bankovka roztržená na víc než tři kusy
  • bankovka poškozená na ploše větší než malé; pravidlo o 1 × 1 cm nepotištěné nebo 1,5 × 1,5 cm potištěné plochy platí pro bankovky popsané, pokreslené, potištěné či obarvené
  • bankovky odbarvené
  • bankovky zašpiněné barvou z ochranných nástražných zařízení
  • bankovky s otvorem v obrazci větším než 10 čtverečných milimetrů
  • bankovky ohořelé
  • bankovky s nečitelným obrazcem
  • bankovky zetlelé
  • „bankovky poškozené biologickým nebo jiným materiálem“ (biologickým materiálem se myslí tělní tekutiny, infekční materiály, tekutý odpad [kanalizace, žumpa], pod poškozením jiným materiálem si představte bankovky laminované do fólie, polepené nálepkami nebo zapatlané lepidlem)

Kolik dostanete za poškozené bankovky?

Výše úhrady za poškozenou bankovku se řídí mírou jejího poškození. V první řadě musí jít o bankovku běžně poškozenou. Pokud je celá, můžete ji „udat“ v obchodě nebo s ní jít do banky. S nekompletní bankovkou, které chybí nějaká část nebo části, zamiřte rovnou do banky.

Anketa

Měnili jste někdy v bance poškozené peníze?

Pravidla pro výplatu náhrad se od července měnila. Dosud platilo, že vám při poškození méně než čtvrtiny bankovky vyplatila banka její původní (nominální) hodnotu. Při poškození méně než poloviny, ale více než čtvrtiny plochy bankovky měl člověk nárok na polovinu její nominální hodnoty. Když to bylo více než polovina plochy bankovky, dostal čtvrtinu nominální hodnoty. A za čtvrtinu či menší část bankovky nedostal vůbec nic.

Nový zákon vše zjednodušil. Česká národní banka a obchodní banky podle Petry Hájkové poskytují náhradu v plné výši za bankovky, jejichž plocha je větší než 50 %, jsou celistvé nebo se skládají nejvýše ze dvou částí, které zjevně patří k sobě. Pokud to vypadá, že k sobě části nepatří, posuzuje se každá z nich zvlášť. Za bankovky, z nichž zbyla méně než polovina, nedostanete nic.

Nestandardně poškozené peníze: zadrženy bez náhrady

Pokud byste chtěli vyměnit nestandardně poškozené bankovky a mince, obvykle za ně nic nedostanete. Česká národní banka za ně může poskytnout náhradu jen ve výjimečných a odůvodněných případech, spojených hlavně s živelnou pohromou nebo jinou událostí, která vážně postihla nebo ohrozila něčí život či majetek, nebo s následkem trestného činu. O náhradu je však třeba zažádat, formulář najdete na webu ČNB.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2011 21:46, miales

Ahoj,

jednoduchá rada! Pokud máte poškozenou bankovku například takovým
krásným razítkem, stačí ji vzít a vložit třeba do automatu na cigarety.
Pak už jen zmáčknu vrácení peněz společně se zaklínadlem ABRAKA DABRA
mi vypadnou kovové peníze ve stejné hodnotě.
Pro akčnější: funguje to i do herních automatů(rada:neprohrávat, ale nechat
si vyplatit!)Krásný večer!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 8. 2011 8:35, Dub

Nikdo o svou bankovku nepřijde. ČNB ji na žádost předložitele z 90 % proplatí zpět

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

12. 3. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

Dostali jste padělanou bankovku? Pak máte smůlu. Musíte ji odevzdat a nic za ni nedostanete. A když s ní neúspěšně zkusíte platit, máte co vysvětlovat. Loni u nás počet zachycených... celý článek

Partners Financial Services