Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem
Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat, fotit nebo se na něm legitimovat svou podobenkou. Ne, neděláme si legraci.

Dávno v devadesátých letech digitální národ na Invexu žasl nad nápojovým automatem, který přijímal platby esemeskou. Víc než deset let poté pořád platíme hlavně kartami a před automaty lovíme po kapsách drobné. Zprávy posledních dnů ale dávají naději, že si prostřednictvím telefonu „někdy brzy“ zaplatíte rodinný nákup – a že to bude pohodlné, bezpečné a hlavně s patřičným wow efektem.

Mobilní nabídky, které nelze odmítnout

Minulý týden zčeřil vody Google, který chce využít rostoucího podílu svého mobilního operačního systému Android a spolu s MasterCard a Citigroup chystá vlastní platební systém. Toho se zákazníci aspoň ve Spojených státech dočkají ještě letos a jeho ambicí je překopat nejen způsob placení, ale celý systém nakupování.

Každý týden Kašpárka

Michal Kašpárek sleduje trendy, zajímavosti, hračičky. Malé věci, ze kterých se možná stanou velké věci. Anebo skončí jako kuriozity. Buďte s ním u toho, když se věci dějí.

  • Platím, abych mohl krást
    Jsou Češi ochotní zaplatit za stahování hudby či filmů? Ale ano, jenže jinak, než si to představovali vydavatelé hudby či filmová studia.
  • Není buchta jako buchtička
    Domácí buchty jsou in. Jenže kvůli regulacím podnikání je složitější prodat doma pečenou buchtu než prodávat osmnáctky na videochatu.
  • Mikroslužby: Co uděláte za stovku?
    Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Pozor na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády.
  • Místo rodinného fota banda trpaslíků: 3D tisk přichází!
    Zatím je trojrozměrný tisk technologií v plenkách. Začíná se ale statečně batolit. Změní svět, jako to udělaly mobily, internet či on-line obchody?
  • Spoluspotřebitelství: Co je moje, je i tvoje
    „Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se dnes z hrdel – americké střední třídy. A s dobrými argumenty.

Další články Michala Kašpárka pro Peníze.cz

Ještě než vás totiž vůbec napadne, že byste měli zajít do obchodu, Google vám v mobilu po kmotrovsku zobrazí „nabídky, které nemůžete odmítnout“. Tedy akční slevy domluvené s majiteli obchodů přímo Googlem a zobrazené v závislosti na tom, kde přesně jste a o co se zajímáte. Chytrý telefon si umí zjistit obojí. (Daň za Angry Birds.)

Na pokladně pak zamáváte telefonem poblíž čtečky, tato dvě zařízení si bezdrátově vymění potřebné údaje, potvrdíte nákup a peníze z vašeho konta si najdou nový domov. Výrobce čteček VeriFone Systems své technologii věří natolik, že v případě zneužití škodu zaplatí ze svého.

Google dík svému platebnímu systému získá procenta z nákupů, obchodník nové zákazníky a vy... možná něco, co se vám bude hodit, a možná jen něco, co půjde za půl roku z mrazáku rovnou do koše. Ale snad jste dospělí.

„– Telefony berete?“ „– Tady nejste v zastavárně, tohle jsou potraviny!“

Než se dočkáme doby, kdy budeme u pokladen mávat mobilem kolem čtečky, lze nakupovat prostřednictvím esemesek a mobilních aplikací. První jste si asi vyzkoušeli, pokud jste v Praze potřebovali lístek na metro. Druhé si můžete osahat, pokud vlastníte třeba iPhone.

Právě pro ten je k dispozici nejvíc aplikací, které umějí trochu pustit žilou vašemu kontu. Nejúspěšnější český slevový server Slevomat ve své „app“ nejen že nabízí přehled aktuálních nabídek: po nákupu rovnou získáte virtuální kupon, kterým se lze číšníkovi či kadeřníkovi pochlubit a získat nevirtuální, skutečnou slevu.

AKCE!!! ZDARMA!!!

Zaručeně čerstvý a zcela exkluzivní rozhovor se zakladatelem Slevomatu Tomášem Čuprem na Peníze.cz:

Prostřednictvím nové české aplikace nazvané analogicky Kytkomat si lze zas objednat, „za pochodu“ koupit a nechat dovézt kytku. (Nezkoušel jsem to, bydlím nad květinářstvím.)

Pokud však hledáte univerzální platební systém, ne jenom jednoúčelovou hračku, musíte se vydat s telefonem za hranice.


Švédská filiálka Danske bank v březnu svým klientům začala nabízet aplikaci pro chytré telefony, která – mimo jiné – urychluje placení složenek. Jak ukazuje demo, stačí obsah poštovní schránky vysypat na stůl a vyfotit jednu složenku po druhé. Telefon rozezná částku i číslo účtu a od odeslání pokuty na odbor dopravy vás pak dělí jen jedno zmáčknutí dotykové obrazovky.

Řetězec fastfoodů Subway testuje ve svých kalifornských pobočkách systém mobilních plateb FaceCash, který jako zabezpečení používá nikoliv pin, ale unikátní čárový kód v kombinaci s fotkou zákazníka. Je to krapet krkolomné: nejprve se zaregistrujete do FaceCash, nabijete svůj účet kreditem, nahrajete do něj fotku a následně si mobilní aplikace stáhne unikátní čárový kód. Když pak dostanete bagetu, kód ukážete a číšník jej naskenuje čtečkou. Že jste to skutečně vy, to mu potvrdí fotografie na displeji – vypadá to nějak takhle.

Kolik čárek baterky na displeji máš, tolikrát jsi člověkem

Otázkou zůstává, kdy všechny tyhle hračky využijeme při cestě pro tři rohlíky a patnáct deka gothaje. Google před čtyřmi lety sliboval – nemám rád to slovo a vím proč! – revoluční systém platby esemeskami, GPay. Nikde se jím ne GPlatí, protože GPay GPošel na dětské nemoci a Google samotný si vytyčil jiné GPriority.

Anketa

Těšíte se na rozšíření mobilních plateb?

Lze samozřejmě čekat, že díky rozšířeným chytrým telefonům a bezpečným aplikacím, které se navíc jednoduše ovládají, dopadne reparát líp. I když je z Křemíkového údolí do české sámošky cesta dlouhá, ta „podoba věcí budoucích“, kterou jsme si dnes ukázali, se mi tuze zamlouvá. Jsem hračička.

Hlavou mi však vrtá stále ta samá věc, jako když jsem před nějakými dvanácti lety viděl v časopise Computer onen automat na nápoje ovládaný esemeskami. Tedy jestli se náhodou nebezpečně neposouváme do světa, kde zapomenutá nabíječka přestane být triviálním problémem. S vybitým telefonem totiž budete nejen osamělí a dezorientovaní – ale také se z vás na zbytek dne můžou stát žebráci. Jak jsem byl před týdnem po koncertu rád, když jsem těsně před odjezdem posledního metra našel před automatem v kapse kromě chcíplého mobilu docela nedigitální kovovou dvacku!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

28. 1. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

Od loňských parlamentních voleb vládnou v ČR politické strany, které zastávají filosofii rozpočtové zodpovědnosti. Domácnosti se však stále více zadlužují. Příkladem dalšího nákupního... celý článek

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

24. 4. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

Placení mobilem by usnadnilo život milionům lidí. Zatím ale neexistuje jednotný systém, který by podporovali mobilní operátoři i banky. Ti se zatím na spolupráci nejsou schopni dohodnout.... celý článek

Placení mobilem se stává realitou

27. 2. 2003 | Vojtěch Horna

Placení mobilem se stává realitou

Mobilní operátoři a banky se snaží pomocí Asociace pro mobilní platby (MPA) vytvořit pro český trh standard, který v budoucnu umožní masové využití nového způsobu placení. Právě tomuto... celý článek

Partners Financial Services