Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2011 | 37 komentářů
Evropská unie naděluje: Dovolená pro všechny!
Závidíte lidem, kteří každý rok odlétají do teplých krajin, zatímco vy se musíte smířit s turistikou po českých luzích a hájích? Marně šetříte korunu ke koruně, abyste se k moři aspoň jednou podívali? To se nyní může změnit. Když se spokojíte s termínem mimo hlavní sezonu, mohou se vaše vyhlídky v budoucnu rapidně zlepšit. Nadělovat bude Ježíšek z EU.

Táhne vás to na cesty? Jenže jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná… a slunečné pláže v nedohlednu. Nezoufejte. Možná už brzy přijde vaše chvíle. V Evropské unii se začalo diskutovat o tom, že cestování patří mezi lidská práva, na která mají nárok všichni. Bohatí i chudí, zdraví i handicapovaní, mladí i senioři. A těm, kteří si ho nemohou dopřát sami, ho zaplatí ostatní. Rozjíždí se projekt dotovaných dovolených. První vlaštovka přiletěla ze Španělska.

Zvýhodněný výlet pro babičku: šťastná to žena

Mnozí mají šance na levnější dovolenou už letos, ačkoli o tom vůbec nevědí. V rámci programu Europe Senior Tourism má každý Čech ve věku nad 55 let nárok na dotaci od španělské vlády ve výši 150 eur, pokud se rozhodne koupit zájezd mimo hlavní sezonu. Od října do května se tak můžete vypravit do Španělska – do Andalusie, Valencie nebo třeba na Baleárské ostrovy za nižší cenu, než jste byli zvyklí. Základní balíček stojí 380 eur (9 310 Kč). Zahrnuje zpáteční letenku, ubytování na sedm nocí ve čtyřhvězdičkovém hotelu s plnou penzí, dva fakultativní výlety a pojištění. Seniora může doprovodit osoba libovolného věku a na její zájezd se vztahují stejné podmínky.

Program je součástí akce EU Calypso. Klade si za cíl podporovat aktivity sociální turistiky mezi členskými zeměmi. Ty mají mimo jiné posilovat aktivní život seniorů a oživit turistický ruch v období, kdy obvykle skomírá a hotely zejí prázdnotou, zatímco čekárny úřadů práce praskají ve švech. Postupně by se měl projekt rozšířit i do dalších zemí. EU chce pomáhat lidem, kteří by se jinak na dovolenou ze zdravotních či sociálních důvodů nedostali. Program zaměřený na seniory je předvojem dalších opatření.

„Známe čtyři segmenty sociální turistiky: mládež, nízkopříjmové rodiny s dětmi, senioři a handicapovaní. Podporují ji různými formami téměř všechny vyspělé země,“ vysvětluje Tomio Okamura, viceprezident a tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Eurokomisař pro průmysl Antonio Tajani už loni avizoval svůj plán přispívat na dovolenou sociálně slabým. Cestování a relax by si podle něj měl užívat každý. Do roku 2013 běží zkušební fáze programu, poté by měl být spuštěn naplno. EU plánuje znevýhodněným skupinám pokrýt až 30 % výdajů za dovolenou.

Anketa

Myslíte si, že mají podobné motivační příspěvky smysl?

Jaký je zájem českých seniorů?

Na španělské straně program zajišťuje agentura Segittur. Tamní vláda na něj vyčlenila 10 milionů Eur. Výdaje se jí prý vrátí tím, že nemusí vyplácet podporu v nezaměstnanosti propuštěným z hotelů. V ČR zvýhodněné pobyty nabízí jediná cestovní kancelář: Quality Tours. „Program probíhal již loni, Segittur spolupracoval s 15 českými cestovkami, ale výsledek byl slabý, za dotovanou cenu vycestovalo jen asi 400 lidí,“ vykládá Tomio Okamura. „Proto Segittur změnil strategii a oslovil pouze jednu kancelář. Musela se však zavázat, že bude klientům garantovat lepší podmínky, například přímé charterové lety a stálou přítomnost českého delegáta, aby se senioři nebáli do Španělska letět,“ pokračuje Okamura.

Quality Tours navíc musela přislíbit, že v rámci programu vypraví alespoň 3 000 turistů. „Zájem již předčil garantovaný objem, v tuto chvíli činí celková rezervace asi 3 500 seniorů,“ říká Okamura. „Z dotovaných zájezdů se už vrátilo přes tisíc spokojených seniorů a projevují zájem o další dovolenou v rámci tohoto programu,“ doplnil zástupce Quality Tours Martin Topol.

A co na projekt říkají ti, kterých se týká především? Nikdo z námi oslovených seniorů o možnosti výhodnějšího cestování nevěděl. Jaroslav Radovnický, lékař v penzi, je nadšeným cestovatelem. Letos v září se s manželkou chystají právě do Španělska. „O dotacích jsem neslyšel, je to pro mě novinka,“ reagoval s překvapením. Obdobné odpovědi jsme se dočkali i u dalších seniorů. „Cena zájezdu je s ohledem na nabízené služby výhodná, určitě bychom to zvažovali,“ pokračuje pan Radovnický. „Doba mimo sezonu má své výhody – větší klid, méně návštěvníků a mírnější klima,“ uzavírá.

„Cestování pro všechny“ také v Česku

Pozadu v trendu sociální turistiky nezůstává ani Česko. Ministerstvo pro místní rozvoj loni spustilo projekt Cestovní ruch pro všechny. Vyčlenilo 100 milionů korun na dotace pro podnikatele, kteří přijdou s projektem na rozšíření možností cestování pro znevýhodněné

„Obdrželi jsme 83 žádostí, 36 z nich ministerstvo schválilo. Zatím bylo rozděleno více než 64 milionů korun,“ sdělila mluvčí resortu Jana Jabůrková. „Podpořili jsme například projekt Lipno bez bariér. V jeho rámci byly pořízeny lyže, monoski, běžky, tandemové kolo, handbike a elektročlun, včetně zaškolení instruktorů pro práci se zdravotně handicapovanými,“ popisuje mluvčí.

„Dotace dostal také projekt Bezlepka. Vytvoří síť ubytovacích zařízení, která zajistí stravování pro osoby s celiakií,“ pokračuje mluvčí mnisterstva. Letos bude program pokračovat. „Další výzva k předkládání žádostí bude vyhlášena v březnu 2011,“ doplnila.

Rozpálený vztekem, nebo od sluníčka: zahřejou se všichni

A co si ministerstvo myslí o postupu španělské vlády? „Projekt hodnotíme jednoznačně pozitivně, profitují z něj i čeští klienti,“ říká jeho mluvčí. Co se týče záměrů eurokomisaře Tajaniho hradit vybraným skupinám až 30 % výdajů za dovolenou, je ministerstvo opatrné. „Kritéria musejí být velmi pečlivě nastavena, aby nedocházelo ke zneužívání dotací. Cesty se musí realizovat mimo sezónu a podpora musí směřovat ke konečným příjemcům, nikoli k podnikatelům v cestovním ruchu, aby nebyla porušena pravidla hospodářské soutěže. Měla by se navíc zohledňovat specifika jednotlivých zemi, například rozdílná hranice sociální potřebnosti,“ myslí si ministerstvo. V projektu ale vidí také šance pro ČR. „Bylo by dobré, kdyby podpora z EU mohla být využita také na rozvoj cestování vybraných skupin v rámci domácího cestovního ruchu, nejen pro dovolené v zahraničí,“ uzavírá mluvčí Jabůrková.

A jak program EU dopadne? Jedni budou nažhaveni představou horkých pláží, druzí rozpáleni do ruda při pomyšlení na daně, ze kterých se „relax pro chudé“ zaplatí. Ale pokud se opravdu podaří cestovní ruch v jinak plonkovém ročním období oživit, mohou se státu investice bohatě zúročit.

Tak hurá pro dotace a na viděnou pod palmami.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2011 13:23, V. Mlich

Tunel po evropsku. Jak přesunout peníze daňových poplatníků kamarádům z turistického ruchu.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2011 9:37, kaja

Je to jedno z dobrých řešení aktivní politiky zaměstnanosti. Benzin nemá pravdu, protože takovéto opatření je nakonec výhodné pro všechny. Je mnohem levnější podpořit domácí ekonomiku tím, že zajistím udržení pracovních míst než vyplácet drahé podpory v nezaměstnanosti. Tomu se říká sociálně - ekonomické myšlení. Jaké jsou důsledky nezaměstnanosti, to už víme. Doufám, že k podobným nástrojům aktivní politiky zaměstnanosti přistoupí i naše vláda. Dlouhodobě by to určitě mělo větší efekt než zvýšení DPH o 10%.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si správně vybrat zimní dovolenou?

30. 12. 2010 | Ondřej Tůma

Jak si správně vybrat zimní dovolenou?

Zimní sezóna je již v plném proudu a většina z nás si pomalu vybírá místo, kde stráví svou zaslouženou dovolenou. Dvě třetiny českých turistů tráví zimní dovolenou v tuzemských horách,... celý článek

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

Řada Čechů jezdí na dovolenou na podzim. Někdy během ní zažijí nemilé překvapení, například v podobě horšího ubytování, než mají ve smlouvě. Jak se domoci svých práv?

Pravidla jak a kdy si vybrat zbytek dovolené

20. 8. 2010 | Petr Kučera

Pravidla jak a kdy si vybrat zbytek dovolené

Kolem vybírání si dovolené panuje mezi zaměstnanci i zaměstnavateli řada mýtů. Omyly se týkají například termínů, kdy si smíte či musíte starší dovolenou vybrat.

Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte

29. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro dovolenou na jachtě či rybolov se připojišťovat nemusíte

Celý týden jste se mohli ptát Jany Slavíkové, ředitelky úseku cestovního pojištění, veřejných zakázek a nabídek Allianz pojišťovny, na vše, co vás zajímá ohledně cestovního pojištění.... celý článek

Jak si cestovky pohrávají s klienty

20. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 14 komentářů

Jak si cestovky pohrávají s klienty

Přetrvávající stížnosti na nekalé praktiky cestovních kanceláří a agentur přimělo Sdružení obrany spotřebitele (SOS), aby si posvítilo na nejpoužívanější triky. Jak cestovky nutí klientům... celý článek

Partners Financial Services