Čas na roční bilancování: nahlédněte do zrcadla

Čas na roční bilancování: nahlédněte do zrcadla
Čtenáři Peníze.CZ - ačkoli se jich 7 % vůbec nevrátilo z dovolené - stále pilně přispívají do našich anket. Například 17 % z vás si myslí, že premianti s červeným diplomem jsou šprti, 31 % má tendenci ničit pobočky České spořitelny a 12 % se domnívá, že Irsko je Irsko.

Pamatujete si ještě na Jiřího Anketníka? K výročí 1 000 dnů existence finančního serveru Peníze.CZ jsme pro vás vytvořili imaginárního "průměrného" čtenáře podle vašich příspěvků do anket. Za půl roku se změnil, ale stále je obezřetný, přemýšlivý, kritický ... a jak je vidět, stále čte naše články!

Ačkoliv se na svátky těšil, vánoční výzdobu nebral až tak vážně. Však také nevěří na Ježíška, Santu ani kouzelného pásovce: "Je mi to fuk, hlavně že jsem dostal dárky," říká s úsměvem. Nespoléhá ani na to, že by některá vánoční bytost nadělila jeho bližním, a tak mu nezbylo, než za dárečky utratit něco pod pět tisíc korun, žádnou půjčku si nevzal. Pokud by ovšem musel, náhle by na Ježíška uvěřil a požádal ho o bezúročnou půjčku. Jednou z největších položek byl mobilní telefon pro dítě, které si bez něj nedokáže představit, jak by zapadlo do školního kolektivu.

Bydlí v cizím, v práci lenoší, na dovolené nešetří 

Kdo je Jiří Anketník

Jiří Anketník je ženatý bezdětný třicátník, který žije ve velkém městě, v práci zastává post nižšího manažera a měsíčně si vydělá přes 25 tisíc korun čistého. To však nestačí na pořízení vlastního bydlení, a tak bydlí u tchýně. Asi proto nerozhoduje o finančních tocích domácnosti, i když manželka nevydělává a tchýně je v důchodu. Než ovšem paní Anketníková přestala pracovat, měla obdobný plat jako její manžel.
Jak si Jiří žil do letošního května si přečtete zde.

Přestože je podle něj výhodnější žít v pronajatém bytě, protože se nemusí téměř o nic starat, plánuje koupit nemovitost, k čemuž si hodlá v nejbližší době pořídit hypotéku. Se vstupem do Evropské unie podle něj nedojde k výrazným změnám cen nemovitostí, a to ani v Praze. Je zastáncem co nejrychlejší deregulace nájemného. S financemi na tom není nikterak růžově: "Po návratu z dovolené jsem našel byt vytopený," říká s povzdechem, ale myslí pozitivně: ke konci roku si plánuje pořídit stavební spoření, v této problematice se podle vlastních slov orientuje, ostatně investici do nemovitostí považuje za jednoznačně výhodnou.

Je zaměstnán, ale zvažuje i možnost osamostatnit se. K efektivitě své současné práce je poněkud skeptický - 20 % až 40 % pracovní doby považuje za promarněnou. Pro potřeby svého podnikání již požádal o půjčku, ale neúspěšně. O novou se pokoušet nebude, o leasingu také neuvažuje. Na banky je náročný i jinak, chce hlavně komfortní přístup k účtu, bez nutnosti chodit do pobočky kvůli každé drobnosti. Do podnikání hodlá vložit hodně času a elánu, ovšem, jak říká, "začínajícím podnikatelům by měl pomoci i stát."

Za dovolenou letos Jiří utratil něco málo pod 50 000 Kč, strávil s rodinou krásný týden na jachtě. Není to ovšem novinka, loď si půjčuje pravidelně již několik let. Jako odpovědný čtenář serveru Peníze.CZ se pojistil, kromě ceny pojištění zvažuje i výši jeho limitů a "samozřejmě i zkušenosti známých." V zahraničí používá převážně platební karty. Někdy by chtěl zkusit letět nízkonákladovou společností, lákají ho nižší ceny než u klasických aerolinek, i když za to platí nižším komfortem při cestování i vybírání letu.

Reformoval by razantněji, některé politiky vyměnil 

Plných 55 % respondentů nemá rádo české mince, desetník je s 10 % oblíbenější než dvacetník se 7 %. Pouze 6 % čtenářů investuje podle karet a horoskopů, ale celých 15 % podle rad své tchýně.

Pan Anketník se zajímá i o politickou scénu, stát by podle něj měl přidat v mnoha směrech - je například pro zavedení společného zdanění manželů a vůbec celá koncepce daňové a sociální politiky bu se měla změnit: "Cokoli by bylo lepší než současný stav." Je pro povinný kapitálový pilíř důchodového spoření, reforma důchodového systému "je naprosto neodkladná" kvůli nepříznivému populačnímu vývoji ČR. Nevěří ovšem, že se to současné vládě podaří: "Tato vláda už dávno neměla být u moci." Není to ale zarytý kritik, oceňuje například chystanou reformu veřejných financí, která "není sice dostatečně razantní, ale díky alespoň za ni".

A co daňové zatížení? "Snížit," říká jednoznačně. V této souvislosti zmiňuje Slovensko, tamní reforma veřejných výdajů a penzí je dál než ta naše, měli bychom z ní převzít "všechny prvky". Nevěří ale, že se náš východní soused stane ekonomickým tygrem Evropy. I k EU má výhrady - evropská volná zóna obchodu je prý příliš regulovaná, pokud by se chystal investovat do nějaké měny, byl by to spíše dolar než euro, příchod evropské měny do Čech odhaduje až někdy po roce 2008, nejspíš 2010.

Který politik podle Jiřího nejvíce škodí? "Klaus," říká bez váhání, ovšem ani aktivity ministryně Součkové příliš důvěru nevyvolávají, jemně řečeno. Nicméně, nedomnívá se, že by u nás korupce byla vyšší než v Bělorusku, ačkoliv studie Transparency International tvrdí opak.

Na investování má vlastní recept

Čtenáři serveru Peníze.CZ mají poněkud nekonzistentní přístup k riziku - většina by volila spíše jistých 5 000 Kč než poloviční šanci na 10 000 Kč, na druhou stranu by spíše volili 50% šanci ztráty 10 000 Kč než jistotu pouze 5 000 Kč ztráty.

O investiční trh se pan Anketník velmi zajímá - investuje především do akcií. Preferuje obchodování na světových trzích, i když se domnívá, že naše i středoevropské akcie jsou stále ještě silně podceněné. Úvěr by si ně ale nevzal: "Neměl bych na to nervy." Z fondů nejvíce věří akciovým a dluhopisovým, spíše korunovým.

Dlouhodobě vidí jako nejvýnosnější chemické a farmaceutické společnosti, krátkodobě biotechnologie, prodělečné nejsou podle něj ani akcie serveru Peníze.CZ a pro peníze odložené na dva roky by zvolil strukturované portfolio s akciovým podílem. Samozřejmě i ve světě výkyvů a nečekaných obratů myslí na zadní vrátka, za důležité považuje vytváření rezerv, také investici do sebe a své kvalifikace. Myslí i na zajištění svých nejbližších: "Jsem rád, že mám uzavřenou životní pojistku."

Svoje finance začal Jiří Anketník plánovat zhruba při nástupu do zaměstnání. Má dvě platební karty, ale žádnou kreditní - a ani ji nechce. Se svou bankou je spokojen, ale sleduje i nabídky ostatních. Od peněžního ústavu požaduje především nízké poplatky, pokud by na našem trhu existovala mBank, určitě by k ní přešel, už jen kvůli pořadníkovým lístečkům v pobočkách, které mu vadí. Na přímém bankovnictví nejvíce oceňuje možnost pracovat s podílovými fondy přes telefon či internet.

Na diskrétnost své banky spoléhá: "Nemají důvod data zneužít." Důvěřuje i svému partnerovi, ovšem přesto si kromě společného ponechává i osobní účet, pro jistotu. Nedomnívá se, že role pojištění vkladů klesne, ale jeho úplné zrušení považuje za utopii. Jak již bylo řečeno na začátku, náš ctěný čtenář Jiří Anketník je obezřetný, přemýšlivý a kritický. Není důvod se domnívat, že tomu bude v budoucnu jinak!

Změnil se podle vás pan Anketník? Ztotožňujete se s jeho názory? Mají pro vás názory ostatních čtenářů smysl, berete je v potaz při svém vlastním rozhodování? Zapojujete se rádi do debat na serveru Peníze.CZ? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 12. 2003 8:36, Jarmila

Jiří Anketník je zajímavá osobnost. Je sice ženatý, bezdětný a bydlí u tchyně, ale největším vánočním dárkem byl pro něho mobilní telefon pro dítě, které si bez něho nedovede představit svou existenci mezi vrstevníky. To dítě je jeho? Z prvního manželství? Mohli byste to blíže specifikovat? Děkuji.
Jinak zajímavý článek. Z kolika anket je Jiří zprůměrován?

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víš, s kým čteš Peníze.CZ?

30. 5. 2003 | Simona Ely Plischke

Víš, s kým čteš Peníze.CZ?

Než si vyberou peníze z bankomatu, nechají jej prověřit u tajné služby. Počítač by vyměnili za fotoaparát a místo práce s daty by fotili nahé dívky. O koho jde? O vás, naše čtenáře.... celý článek

Pražskou burzu čeká revoluce

1. 4. 2003 | redakce Peníze.CZ

Pražskou burzu čeká revoluce

Tradice KSČM sahá až k počátkům minulého století. Díky dobrým hospodářským výsledkům její význam v průběhu let rostl, až se z ní v roce 1948 stal monopol, který zastřešoval veškerá... celý článek

Partners Financial Services