Vladimíra Rousková: hodnocení webů stavebních spořitelen

Simona Ely Plischke | 24. 10. 2003
Vladimíra Rousková, director, FG Forrest, a. s.Vladimíra Rousková, ředitelka, FG Forrest
Přečtěte si více o porotci!

Základní informace o stavebním spoření jsou téměř notoricky známé. Najdete je zcela samozřejmě na webu každé z hodnocených spořitelen, kde vás seznámí jak s výhodami nabízených produktů, tak i s možnostmi jak produkt co nejjednodušeji a bez zbytečných průtahů získat. Z výše uvedeného by tedy mohlo logicky vyplynout, že všechny prezentace jsou zhruba stejně kvalitní. Nebo tomu tak není? Že bych se spletla? Ach ano, máme tu přece praktický test, díky kterému jsou porotci nuceni se do hodnocených webů ponořit trochu hlouběji. Podívejme se tedy, co se v takových hlubinách firemních prezentací může skrývat.

Informační hodnota homepage "liščí prezentace" je opravdu skrovná. Tento poněkud nepříznivý dojem však vzápětí napravují jednotlivé sekce prezentace, ve kterých kromě standardních informací najdeme také příběhy ze života, odkaz na nabídku realit, rady jak bydlet levněji nebo často kladené dotazy dobře strukturované podle tematických okruhů. Liška je také jediná stavební spořitelna, která kromě předběžné kalkulace stavebního spoření a státní podpory nabízí uživatelům také modelování inflace nájmu. Možná je to drobnost, ale rozhodně zajímavá.

Velmi dobře je na tom se svojí přehlednou a vizuálně příjemnou prezentací i buřinka. O to víc mě zaskočilo zdlouhavé hledání informací z praktického testu, které jsou velmi důkladně ukryté kdesi v textu. Že by to byla promyšlená strategie, jak uživatele donutit projít celou prezentaci?

Vzhled prezentace VSS KB se od loňského roku bohužel příliš nezměnil. Na homepage stále zůstávají dva obludné bannery, jejichž účelem je zřejmě rozčilovat a rozptylovat uživatele. Na tomto nežádoucím účinku se podílí i několik druhů fontů , které jsou zde použity. Na druhou stranu je však třeba pochválit dobře strukturované, srozumitelné texty a snadný přístup k hledaným informacím.

Oranžovo-šedá prezentace Wuestenrot SS a modrošedá prezentace HYPO SS jsou po uživatelské a informační hodnotě víceméně srovnatelné. Společnosti Wustenrot SS bych však rozhodně doporučila zamyšlení nad texty, které by lepším strukturováním určitě jenom získaly na čtivosti.

Raiffeisen stavební spořitelna na mě působí dojmem, jako by ji tvořil nesmělý student poslední třídy základní školy. Čtyři různé typy menu, nezarovnané texty, vzhled – no prostě žlutý. Ovšem pozor! Je to zároveň jediná stavební spořitelna, která klientům nabízí takzvaný mobilní servis – poskytování informací o stavebním spoření prostřednictvím SMS. Určitě je to nápad hodný následování…

Známky (uživatelské prostředí, informační hodnota, praktický test):
ČMSS: 1-, 1, 1
HYPO SS: 2, 1-, 2
Raiffeisen SS: 3, 2, 3
SS ČS: 1-, 1, 3
VSS KB: 3, 2, 1-
Wuestenrot SS: 2, 2, 2-

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Stavební spořitelna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Partners Financial Services