Petr Očko: hodnocení webů stavebních spořitelen

Simona Ely Plischke | 24. 10. 2003
Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s. Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s.
Přečtěte si více o porotci !

Wuestenrot SS

Střídmá grafika, striktně ve firemních barvách, je snad až příliš jednoduchá. Na druhé straně ani určitý pokus o ozvláštnění – flashová animace na úvodní stránce – nepatří k tomu nejatraktivnějšímu, co kdy firemní webdesign stvořil. Další důkaz toho, že Flash bez nápadu žádný web nespasí.
Známka (grafika): 2-

Podobně jako grafika jsou střídmé i informace, ačkoli je možno říci, že to podstatné web poměrně přehledně sděluje. U schématu produktů finanční skupiny Wuestenrot je sice uvedeno "To není rébus = to je Wüstenrot.", ale myslím, že diagram produktů opatřený barevnými kolečky, k nimž chybí jakékoli bližší osvětlení, či odkaz na podrobnější informace, pro většinu klientů rébusem bude. Nicméně po určitém čase se uživatel má šanci zorientovat a proklikat se k většině relevantních informací o stavebním spoření.
Známka (informační hodnota): 2-

Možnost online kalkulace je pouze ta nejjednodušší možná – obsahuje dvě pole pro výběr.
Známka (praktický test): 3

VSS KB

Je sice úctyhodné, že Modrá pyramida slaví 10 let, ale létající obrázek s oznámením o této skutečnosti, stejně jako neustále se překreslující levý sloupec webu s odkazem na soutěž (kde by uživatel standardně očekával spíše výběrové menu) přestanou být zábavné mnohem dříve než uživatel na webu nalezne, co hledá, což v těžkopádné prezentaci není úplně snadné.
Známka: 3

Poměrně malý rámec pro informace obklopený mořem rámců v blankytně modré barvě a absence výběrového menu v levém sloupci pak značně snižují informační hodnotu webu, který jinak poskytuje snad veškeré potřebné informace ke spoření s Modrou pyramidou.
Známka: 2-

Pro on-line předběžné kalkulace spoření je k dispozici poměrně komplikovaný Simulační program, u něhož však nechybí návod k použití, takže i laik jej snadno zvládne.
Známka: 1-

ČMSS

Barevné odlišení odděluje esteticky a přehledně jednotlivé informační oblasti. Snad jen to množství červené a oranžové barvy působí až trochu agresivně a zvukový doprovod je přece jen nadbytečný. Všudypřítomná usměvavá liška sice může po čase někoho iritovat, přesto se dá říci, že tento maskot spořitelny stránky (oproti jiným spořitelnám) alespoň trochu zlidšťuje.
Známka: 1-

Přehledné řazení odkazů a barevné odlišení sekcí umožňuje snadno navigovat i v poměrně značném objemu informací, jež stránky nabízejí. Kromě podrobných informací týkajících se přímo stavebního spoření, se může uživatel vyžít v mnoha odlehčujících textech (včetně "Příběhů ze života" a dalších článků z firemního časopisu Mozaika) či dokonce on-line hrách a odesílání pohlednic (samozřejmě s nezbytným motivem lišky).
Známka: 1

K dispozici je několik on-line kalkulačních formulářů – všechny jednoduché a přehledné.
Známka: 1

Buřinka (ČS)

Úvodní stránka drží tradiční design České spořitelny – nezbytný ilustrační obrázek šťastného mladého (čerstvě) zabydleného páru hraničí s kýčem. Do obrázku vkomponovaná flashová animace zabírá neefektivně (a nijak atraktivně) podstatnou část vstupní stránky a úvodní znělka také brzy omrzí. V dalších podsekcích stránky již naštěstí buřinka drží střídmý, avšak nevýrazný modrobílý design.
Známka: 2-

Informačně nijak nevybočuje z průměru. Nabízí mj. odkaz na firemní časopis (originálně nazvaný Buřinka) a interface na vyhledávání realit.
Známka: 2

Propracovaná je možnost on-line kalkulace: speciální simulační aplikace, přehledná a s nápovědou.
Známka: 1

Hypo SS

Design laděný jemně do firemní modré doplněný černobílými ilustračními retroobrázky z života mladé americké rodiny je vcelku vtipný, jakkoli na první pohled může připadat málo atraktivní. Kdyby modro-černo-bílý styl občas nerušily vícebarevné upoutávky na některé služby, jednalo by se o graficky dobře vyvážený web.
Známka: 2

Solidní dojem z grafického designu zůstává i v oblasti informační hodnoty stránek – nabízí veškeré relevantní informace v přehledné struktuře, i když nezachází mimo obvyklé standardy.
Známka: 1-

Nabízí poměrně jednoduchou možnost kalkulace stavebního spoření doplněnou o přehlednou kontextovou nápovědu. Poněkud složitější je cesta k zjištění úrokových podmínek jednotlivých nabízených tarifů (místo odkazu typu "Naše nabídka" apod. je k dispozici jen přímý odkaz na Tarif Nadstandard).
Známka: 2

Raiffeisen SS

Spolu s Modrou pyramidou je příkladem toho, že s využitím firemních barev je potřeba zacházet v prezentacích opatrně – zejména pokud je to barva sytě žlutá. Informační stránku "Specialistova mobilního servisu" pravděpodobně vytvářel spořitelně nějaký průměrně nadaný student, a i některé další stránky mají daleko k profesionalismu. Stránky firemního časopisu Svět bydlení mají už grafiku o něco přijatelnější pro oči a přitom snad i atraktivnější.
Známka: 3-

Web podává spíše kusé informace formou článků a to v dost neprůhledné struktuře. Tuto informační skrovnost webu spořitelny znovu do jisté míry vynahrazují stránky časopisu.
Známka: 3

On-line možnost kalkulace je sice poměrně podrobná, ale potenciální zákazníky může odradit absence jakékoli nápovědy a možná i nepříliš atraktivní design.
Známka: 2-

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Stavební spořitelna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny na bedně

24. 10. 2003 | Simona Ely Plischke

Stavební spořitelny na bedně

Zajímá vás, jak dopadlo hodnocení webů stavebních spořitelen? Vězte, že porota tentokrát rozdávala jak jedničky tak i pětky! Kdo vystoupal až pro zlato a kdo se naopak propadl na samotné... celý článek

Partners Financial Services