Jak z domova na internet?

Jak z domova na internet?
S rostoucím významem Internetu se zvyšují i nároky uživatelů na rychlost připojení. Od čtení mailu, prohlížení grafických webstránek přes stahování a přehrávání souborů až k video konferencím – ne, modem opravdu na všechno nestačí. Jaké připojení a pro koho je tedy vhodné?

Pro nenáročného uživatele v domácnosti, který se připojí jen občas je z ekonomického hlediska cena/výkon zřejmě nejpřijatelnější telefonní modem. Pro někoho, kdo to s internetem myslí vážněji připadají v úvahu tyto možnosti připojení: ISDN2, ADSL, mikrovlnné pojítko a kabel.

Nejvhodnější z těchto možností je zřejmě spojení pomocí kabelové televize. Neomezený objem dat, stálé připojení, rychlost 128 kbit/s a paušální cena pohybující se v rozmezí 900 - 1100 korun za měsíc jsou jeho nespornými výhodami. Bohužel ne ve všech lokalitách je "kabelovka" zavedena a ne všechny společnosti, které ji provozují, nabízí připojení na internet.

Pokud patříme tedy mezi ty šťastné, máme po problému. Jinak nezbývá než se poohlédnout zda v místě, kde chceme brouzdat po internetu existuje firma, která poskytuje přístup k Internetu pomocí mikrovlnného pojítka. Tento typ připojení se dá pořídit za 1300 korun (včetně pronájmu technologie), ale musíme již počítat s omezením objemu dat a základní rychlostí.

Jelikož pokrytí České republiky mikrovlnnými pojítky a kabelovou televizí nabízející Internet zdaleka není optimální, může se lehce stát, že ani jedna ze zmiňovaných možností pro nás nebude aktuální. Co zbývá? ADSL může být řešením. Respektive mohlo by, pokud jste z Prahy, Brna nebo Ostravy. V těchto městech zahájil Telecom na konci května testovací provoz ADSL. I zde jsou však určitá omezení a proto si – pokud o ADSL přemýšlíte – nejprve na stránce Telecomu  ověřte, zda je pro Vás možnost ADSL připojení aktuální.

Ceny a vlastnosti ADSL připojení

Rychlost (downstream*/upstream*)   Měsíční poplatek (Kč)   Objem dat v ceně   Zřizovací poplatek (Kč)  
IOL Platinum 256/64 kb/s   1 900   0,5 GB   2300  
IOL Platinum  512/128 kb/s 2 800   1 GB   4600 
IOL Platinum 1024/256 kb/s   7 500   3 GB   9500  
Poznámka: *downstream – směr toku dat k uživateli *upstream – směr toku dat od uživatele

Zřízení základní ADSL stojí 2300 korun, nejnižší cena měsíčního programu je 1900 Kč/měsíc. Dostaneme za ni stálé připojení, rychlost 256 kbit/s pro stahování souborů a 0.5 GB přenesených dat zdarma. Nejsme-li však z Prahy, Brna či Ostravy, nebo se nám zdá 1900 Kč za 500 MB hodně (a ono je), problém zůstává stále nevyřešen. Co zbývá?

Zbývá ISDN2. Tuto přípojku zavádí také Telecom a je dostupná na celém území České republiky. Platí se za dobu připojení a nikoli za přenesená data, což je zjevná nevýhoda. Základní rychlost 64 kbit/s není sice úplně to pravé, ale je to pořád rychleji, než modemové spojení přes analogovou síť. ISDN2 lze pořídit buď přeměnou z pevné telefonní linky (telefonní spojení zůstane zachováno) za 1000 korun, nebo nechat zavést novou přípojku – tato možnost je však čtyřnásobně dražší. Nejnižší tarif ISDN2 BASIC počítá s měsíční platbou 599 korun v které je obsažen hovorový kredit 100 Kč.

ISDN (Integrated Services Digital Network)   digitální síť integrovaných služeb - veřejná digitální síť pro telefonní služby, přenos dat, obrazu a přístup k Internetu  
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) asymetrická digitální účastnická linka - umožňuje přidat k telefonní lince přenosový kanál využitelný pro přenos dat

Tyto zmiňované alternativy jsou vhodné jak pro domácnosti s vyššími komunikačními nároky, tak i pro malé a střední firmy. Kvalitnější připojení k Internetu za cenu přes 1000 korun měsíčně je stále zbytečně drahé a pro mnoho lidí takto nedostupné. V budoucnu lze očekávat, že cena, především ISDN2 a ADSL bude klesat.

Jak se z domova připojujete k internetu? Stačí vám modmové vytáčení? Nebo uvažujete o některé z alternativ? Jak často doma internet využíváte? Nebo ho používáte jen v práci? Podělte se s námi o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

domácnost, Internet, kabel, modem, připojení

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services