Kdo bude posílat SMS z telefonní budky?

Kdo bude posílat SMS z telefonní budky?
Český Telecom s velkou slávou oznámil možnost posílání krátkých textových zpráv (SMS) z veřejných telefonních automatů. Možností, jak takovou zprávu poslat je ale celá řada:z mobilu, internetu, jako email nebo i z pevné linky. Rozhodli jsme se zjistit, která varianta je nejvýhodnější.

Z mobilních telefonů posíláme v Čechách dennodenně přes osm miliónů zpráv. Cena SMSky závisí na používaném tarifním programu a samozřejmě operátorovi. Zatímco volání z předplacených karet je většinou dražší než u tarifů, pro SMS to neplatí vždy. Nejvíce zpráv posílají teenageři a studenti, kteří jsou cílovou skupinou Twistu, Go a Oskarty a kterým operátoři vytvořili zvláštní tarify pro posílání levných SMS.

Další hráč na trhu s textovkami

Skutečné náklady mobilních operátorů na rozesílání textovek se od nich nedozvíme, ale můžeme očekávat, že je v řádu haléřů na zprávu, což dokazuje například fakt, že si poradí i s vánočním náporem – letos 30 milionů zpráv na Štědrý den! Výnosy jsou ale měřitelné a pohybují se řádově v korunách za zprávu!

Přestože se mluví o tom, že Český Telecom přichází se službou zasílání SMS a emailů z veřejných automatů z důvodu poklesu jejich využívanosti (na výnosech z hovorného se podílí jen 4 %), není pochyb o tom, že se bude snažit vydělat i na poli zasílání textovek. Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha sdělil, že služba se zaplatí při zaslání stopadesáti tisíc zpráv měsíčně. Zaváděcí cena za poslání jednoho e-mailu či krátké textové zprávy do konce června je 0,90 koruny. Od července 2002 bude email i SMS stát 1,80 koruny. Budete-li chtít zaslat SMS do zahraničí, zaplatíte 10,80 Kč. Zpráva (email) může mít až 150 znaků.

Zavedení služby má ale několik předpokladů. Jelikož stávající tarifikace je v automatech dle impulsů (účtovací jednotka u stávajících karet je 3,20 Kč), je nutno vyměnit automaty i telefonní karty. Výměna automatů probíhá průběžně a na počátku června, kdy služba startuje, by mělo být k dispozici 14 200 automatů, které poslat SMS budou umět a asi jen 1000-1500 starých. V telefonních budkách budou vyvěšeny informace, zda a jak lze službu využít.

Nové karty se nazývají Trick a budou k dispozici v hodnotách 150, 200 a 300 Kč. Karty budou funkční od června a platnost starých karet končí s letošním Silvestrem. Nerozbalené karty z celofánového obalu bude možno vyměnit za karty Trick v hodnotách 175 Kč a 320 Kč (ty nepůjdou koupit, jsou určeny jen k výměně).

Karty Trick jsou multifunkční, můžete s nimi telefonovat, posílat SMS a emaily a brouzdat po internetu prostřednictvím veřejných informačních terminálů VIT, kterých bude v rámci pilotního projektu do konce června umístěno třicet kusů. V budoucnu by s nimi mělo jít platit za další služby.

T-mobile Twist Standard Twist SMS 20 Start a 80 Partner III ostatní tarify
2,80 1,70 1,79 2,10 1,05
Eurotel Quatro Go Original Go Fun Go Tandem T!p (NMT) ostatní tarify
3,30 3,30 1,80 2,10 1,70 2,63
Oskar Oskarta Slyším Vás Dohoda s Oskarem ostatní tarify
2,10 0,53 / 0,37 / 1,58** 0,53 / 1,58* 1,05
Český Telecom Do 30.6.2002 Od 1.7.02 SMS do zahraničí
0,9 1,8 10,8
Poznámka:
* Textovka do/mimo síť Oskar.
** Textovka do (špička/mimo špičku) / mimo síť Oskar.
V tabulce nejsou ceny SMS starších tarifů, které již nelze aktivovat.

Nejlepší je to zdarma

Velice oblíbené je zasílání SMS přes internet. Webové brány operátorů po vás nechtějí ani korunu a fungují 24 hodin denně. Operátoři sice nezaručují doručení zprávy, ale jejich spolehlivost je více než slušná.

Zasílání SMS pomocí webových bran se vám snaží zjednodušit celá také řada serverů (sms.cz, poslisms.cz atd.), ale také můžete použít tzv. SMS Sender (např. SMS GateKeeper či Kubik SMS DreamCom). Můžete si v nich v klidu připravit zprávy, používat adresáře, hromadné zasílání, potvrzení přijetí (dovoluje-li to operátor) a poslat je najednou ve chvíli, kdy se připojíte k internetu. Jsou většinou zdarma nebo bannerware, tj. s reklamním proužkem. SMSky samozřejmě můžete posílat i pomocí emailu, stačí napsat ve správném formátu adresu příjemce.

Ale bude to tak navždy?

U nás tak oblíbené posílání SMS z internetu nemusí ovšem být zdarma navždy. Naši operátoři se mohou inspirovat v zahraničí, kde se za posílání SMS z webu platí! V Kanadě dokonce platí příjemce zprávy.

Trend naznačuje T-Mobile, který jako první zavedl variantu placeného odesílání textovek. Prostřednictvím služby ClickBox je možné za běžné tarify odesílat SMS do sítí všech operátorů. Tím ale "nutí" uživatele registrovat se ve službě Click, což poněkud snižuje výhodu anonymity předplacených karet Twist. Dokud však nebude rozšířený funkční systém mikroplateb a bude existovat neplacená varianta, není třeba se zpoplatnění bran obávat.

Pošlete si textovku i z domácího telefonu

Zní to zajímavě, ale není to tak jednoduché. Telecom totiž zatím nepočítá se zasíláním SMS ze všech domácích telefonů, ale tato varianta opět vyžaduje modem a to dokonce konkrétní značky – Microcom. Potřebujete navíc program SMS FunTom, ve kterém si textovku napíšete, on se prostřednictvím telefonní sítě připojí k SMS centru společnosti Fincom, odkud jsou zprávy poslány prostřednictvím SMS center příslušných mobilních operátorů na mobilní telefony. Za zaslání jedné zprávy zaplatíte 2,50 koruny, když pošlete dvě textovky najednou, stojí vás každá 2,30 koruny, při třech a více 2,20 koruny za zprávu. Modemem můžete posílat také loga a zvonění na mobilní telefon, položka vás přijde na 13 korun.

Cenu za odeslané textovky na vyúčtování od Telecomu nenajdete, protože se jeví jako běžný hlasový hovor. Otázkou zůstává, proč byste instalovali modem a software a platili za zprávu téměř více než při poslání z mobilu, když si můžete poslat SMS z webu zdarma. Jediný rozdíl je v tom, že u tohoto způsobu nepotřebujete poskytovatele připojení k internetu, protože se připojujete rovnou k SMS centru. Ale kdo má modem, tak má i internet, ne?

Zpráva z mobilu na pevnou linku

T-mobile prostřednictvím své služby "Hlasová SMS" umožňuje zaslat SMSku na pevnou linku. Stačí zaslat do SMS centra operátora zprávu v daném formátu a systém sám zavolá na dané číslo pevné linky a zprávu přečte. Nejdříve umělý hlas přečte Vaše mobilní číslo jako odesílatele a následuje zpráva. Systém umí česky a tak i když napíšete SMS bez diakritiky, elektronický hlas jej přečte česky. Poradil si i s větou "333 stříbrných stříkaček stříkalo přes 333 stříbrných střech", ale přednes poezie bych mu zatím přece jen nesvěřil. :-)

Za odeslání hlasové SMS zaplatíte jako za normální zprávu dle Vašeho tarifu. Systém umožňuje zadat datum a čas doručení SMS. Využijete-li této služby, zaplatíte o 1,05 Kč více. Potvrzení úspěšného doručení hlasové zprávy (vyžádáte-li si jej) Vás bude stát navíc 3,15 Kč. Pokud se systém napoprvé adresátovi nedovolá, volá ještě dvakrát – poprvé za deset a pak za třicet minut od prvního volání.

Bude Český Telecom úspěšný

Nabídka Českého Telecomu výrazně trhem nezahýbe, protože přišla pozdě. Lidé posílající SMSky a emaily si přístup k internetu dávno našli, kde mají službu zdarma a ostatní použijí mobilů. Cena je sice zajímavá, ale jen do 1. července, pak jsou již mobilní tarify konkurenceschopné. Málokdo bude chtít stát v automatu a cvakat si na dvouřádkovém displeji SMS, na kterou ani nelze přímo odpovědět. Nemožnost zpětné vazby dělá ze služby čistě příležitostní záležitost (dojde mi baterie, jsem bez signálu, nemám mobil).

Jak hodnotíte novou službu Českého Telecomu zasílání SMS a emailu z veřejného telefonního automatu? Použili byste jej? Podělte se s ostatními o své názory!


Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2002 6:59, fmarek

Něco na tom asi bude. Jinak si tento nesmyslný krok Telecomu nedokáži vysvětlit. Mohlo by to být i dobré sousto pro zkušené novináře.

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2002 15:57, kalamity jane

... no nechtěla jsem být tak drsná, za patnáct tu bedýnku asi fakt nepořídí ... stamilijón sem, stamilijón tam ... dyk hlavně, že je z čeho to zaplatit, no né?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Telefonovat za moře zadarmo?

9. 4. 2002 | Jaroslav Brodacký

Telefonovat za moře zadarmo?

Možnost levně či zadarmo telefonovat na takřka libovolné místo na světě pomocí internetu je bezesporu velmi lákavá. Co je k tomu potřeba a co tato možnost může přinést českému uživateli?... celý článek

Ceny služeb Českého Telecomu

19. 12. 2001 | Tomáš Skřivánek

Tisková zpráva Českého Telecomu ke zdražení platnému od února 2002.

Internet na stojáka

19. 10. 2001 | Jindřich Hlaváč

Internet na stojáka

Minulý týden byl v tuzemsku umístěn první veřejný automat pro přístup k internetu. Stojí v informačním středisku na Pražském hradě. Přesvědčil jsem se, že to ale s internetem v ulicích... celý článek

Nekrmte zbytečně operátory

9. 8. 2001 | Lukáš Půda

Nekrmte zbytečně operátory

Jste v zahraniční a chcete volat do České republiky? Pokud dobře nezvolíte způsob, jak telefonovat co nejlevněji, utratíte možná více, než nezbytně musíte. Aby vás hovory domů nezruinovaly,... celý článek

Partners Financial Services