Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná

Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná
Jak by se mohlo zdát z reklam, kapesní bankovnictví si pro sebe přivlastnil Paegas. Wapové řešení, které nabízí i Eurotel, zatím podporuje pouze jediná banka. Budoucnost je spíše v řešeních nezávislých na operátorech - ovšem nikdo neví, kdy se jich dočkáme a kolik budou stát.

Kdo má jiného operátora než Paegas, má zatím s mobilním bankovnictvím smůlu. Radiomobil již před dvěma lety spolu s Expandia bankou nabídl možnost obsluhovat peníze z mobilního telefonu. Řešení, které zvolili, bylo nestandardní. Program, který se musí nahrát na SIM kartu, totiž vyvinul Radiomobil spolu s výrobcem těchto karet a tak si kterýkoliv jiný operátor, který chce toto řešení použít, musí zakoupit licenci od Paegasu.
Eurotel považuje SIM Toolkit, na kterém je GSM Banking konkurence postaven, za zastaralý a další vývoj vidí spíše jinde: "Budoucnost mobilního bankovnictví vidíme hlavně ve WAPových aplikacích," říká Jan Kučmáš, tiskový mluvčí této společnosti.
Podobný názor mají i u Oskara. Ten zatím WAP nenabízí, to by se ale mělo změnit na konci října. Pak bude kapesní bankovnictví pro každého, kdo má mobil, neboť WAP bude nabízen všemi operátory. Zatím však chybí druhá strana - banky. Většina velkých bank na této možnosti komunikace s klienty teprve pomalu pracuje.

WAP není příliš sexy

Kromě operátorů musí nová řešení podporovat i banky, ty však ze současné verze WAPu nejsou nadšené. Používaná verze sice umožňuje šifrování, ale zatím nesplňuje představy bank o dostatečné bezpečnosti. Zlepšení by snad měla přinést nová verze WAPu, která bude nabízet lepší možnosti šifrování.
Možnost ovládat svůj účet přes WAP však již na našem trhu existuje. Opět jako první jej nabízí průkopnická Expandia banka. Problém bezpečnosti je v Expandii vyřešen s pomocí elektronického klíče používaného k vytváření "hesel" pro ovládání účtu. Klíč lze sice podle nových podmínek banky nahradit pomocí mobilu s GSM Bankingem, pokud ale na svém mobilu wapujete do banky, nemůžete si současně nechat generovat heslo a musíte mít pronajatý klíč. Služby nabízená přes WAP jsou ale obdobné jako u GSM Bankingu, takže používání obou služeb současně nemá zatím moc velký smysl.
Další banky na tomto komunikačním kanálu zatím pracují. Větší rozmach kapesního bankovnictví ale nelze očekávat před tím, než se na trh dostane bezpečnější verze WAPu. Existují však i názory, že bezpečnost současného WAPu je dostatečná. "Komunikace WAPem je dnes mnohem bezpečnější než po internetu," říká Miloš Endrle z firmy Datatech, která pro společnost Online Investor vytvořila aplikaci umožňující obchodovat s americkými akciemi přes mobilní telefon. "Pokud dnes banky nabízejí komunikaci internetem, neměl by WAP být problém," dodává.
Jak budou tyto služby vypadat v budoucnu si můžeme představit z produktu, který chystá francouzská Société Générale. V jejím pojetí wapový telefon v kapse klientovi umožní obsluhu účtu přes mobil v šesti západoevropských zemích, a to vždy v rámci místního spojení, tj. za cenu místního hovoru.

WAP vzbuzuje rozpaky

I přes mohutnou reklamní kampaň si zatím internet na mobilu moc příznivců nezískal. Bublina praskla, když se všichni dozvěděli, že slibované lístky na koncert si přes mobil nekoupí. Obdobná služba nabízená v Japonsku si však velice rychle získala miliony příznivců. Tato velice odlišná reakce je způsobena cenou a kvalitou obsahu. Zatímco všude v Evropě je wapové surfování na internetu účtován podle připojené doby (u nás 2 koruny za minutu), v Japonsku se fakturují přenesená data, což je pro zákazníka většinou výrazně výhodnější. I kdyby možnost obsluhy účtu pomocí WAPového telefonu v současnosti nabízelo více bank, za stávajících cenových podmínek operátorů bude tato služba zajímavá pouze pro pár "fajnšmekrů", ale určitě nebude schopna oslovit širokou veřejnost.
Účtovat podle objemu přenesených dat naši operátoři zatím neumí. Řešení přinese až nová služba datových přenosů GPRS. Problémem však je velmi vysoká cena telefonů (okolo 30 tisíc korun), které tyto přenosy podporují. Navíc vzhledem k malé nabídce nelze pokles cen těchto přístrojů v brzké době očekávat.

Kolik stojí WAP u našich operátorů?

  Špička (Kč/min) Mimo špičku (Kč/min)
Všechny paušály Paegasu 2,10 2,10
Paegas Twist 2,80 2,80
Všechny paušály Eurotelu 2,10 2,10
Eurotel Go 3,30 1,00

Budoucnost je ve hvězdách

Jakým způsobem budeme s bankou komunikovat za několik let lze dnes těžko odhadnout. Pokud by to mělo být i mobilním telefonem, budou muset tuto možnost výrazně podporovat obě strany - banky svou poplatkovou politikou (zvýhodňování elektronických transakcí apod.) a především operátoři (účtovat datové přenosy podle objemu dat). Jestliže taková podpora nepřijde, bude i nadále bankovnictví v kapse pouze pro ty, co na to mají, a pro pár fanoušků nových technologií.

Chtěli byste mít banku v kapse? Kolik jste ochotni za to připlatit? Myslíte si, že WAP má budoucnost, nebo je to jen výkřik do tmy? Líbil se vám tento článek? Odpovědi na tyto otázky nám .

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2000 15:43, smutnak

Ale nějak se začít musí, že.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 10. 2000 16:35, Tomas_Prouza

Ale proč začínat něčím nekvalitním? Raději si počkám na něco, co bude fungovat. V Japonsku to společnosti DoCoMo funguje už dnes, tak proč ne v Evropě? WAP je zatím jenom vyhazování peněz.

Zobrazit celé vlákno

-22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Internet, reklama

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services