Telefonem do banky

Telefonem do banky
Doby, kdy byla komunikace s bankou po telefonu považována za luxus, jsou pryč. Možnost obsluhovat účet telefonem dnes již nabízí téměř každá velká banka. Přestože je konkurence v současnosti již veliká, ceny a nabízené služby se u jednotlivých bank výrazně liší.
České banky nabízí prostřednictvím telefonu různé úrovně služeb. Některé banky poskytují pouze tzv. pasivní telebanking, kde komunikace probíhá pouze ve směru banka – klient. U aktivního telefonního bankovnictví již lze předávat bance pokyny k nakládání s penězi na účtech, většinou však i zde existují různá omezení. Banka, do které by člověk nemusel chodit, v Čechách zatím není.

Prostřednictvím pasivního telebankingu si klient může zjistit zůstatky na účtech, získat aktuální kurzovní lístek nebo úrokové sazby, chce-li však například zadat příkaz k úhradě, musí se odebrat do svého bankovního ústavu nebo využít jiného způsobu komunikace (internet, GSM banking, pošta a další). Tuto formu komunikace po telefonu v současnosti provozuje IPB (profil, názory) a Union banka (profil, názory). Oba ústavy současně nabízejí i komunikaci jinými způsoby (především GSM Banking a Homebanking) a mají pravděpodobně zájem spíše o klienty, kteří při styku s bankou chtějí využívat moderních technologií. Samotná služba je řešena pomocí hlasového automatu, který klientovi po zadání identifikačního čísla a PINu (číselného hesla) sdělí aktuální zůstatek (u IPB ke třetí hodině odpoledne, Union aktualizuje zůstatky každou hodinu).

Prostřednictvím aktivního telebankingu lze zadávat příkazy k úhradě či inkasu, zakládat termínované vklady a provádět mnoho dalších transakcí, u Komerční banky dokonce i žádat o úvěr a nakupovat podílové listy fondů IKS KB (profil, názory). Vedle bank, pro které je telefon především doplňkovou možností komunikace s klienty, jsou zde dva další netradiční bankovní domy. Nonstopbank (BANB) pobočky vůbec nemá, u Expandia banky (profil, názory) pobočky slouží pouze jako servisní centra a do banky se vstupuje telefonem, poštou, internetem, či prostřednictvím SMS zpráv.

I nonstop mívá zavřeno

Služby Nonstopbank jsou zatím poskytovány především po telefonu a v tuto chvíli banka nenabízí využití jiných způsobů komunikace. Klient platí měsíční poplatek, v němž je zahrnuta platební karta, několik výběrů z bankomatu a příkazů k úhradě zdarma (žádný při nulovém měsíční poplatku, osm při platbě nejvyššího paušálu). V základním měsíčním poplatku je zahrnuta i možnost obsluhovat svůj účet po telefonu. V pracovní dny od 7 do 20 hodin a v sobotu od 10 do 18 je na lince banky "živý člověk", ve zbývající době hlasový automat, který nabízí pouze pasivní služby (zůstatek na účtu apod.).

V Expandia bance můžete s tzv. telefonními bankéřkami komunikovat kdykoliv, nevýhodou je však velmi vysoká cena transakcí prováděných jejich prostřednictvím. Kromě poplatku za transakci totiž platíte ještě dvanáct korun za každou operaci zadanou prostřednictvím telefonního bankéře. Levnější je použití hlasového automatu (tzv. konverzant), u kterého příplatek za využití činí šest korun ke každé transakci. Telefonní služby této banky jsou bezkonkurenčně nejdražší a samotné "telefonní bankéřky" doporučují využívat jiných komunikačních kanálů, především internetu.

Mezi "kamennými" bankami má jednu z nejširších nabídek služeb po telefonu Komerční banka (profil, názory). Její Expresní linka nabízí kromě běžných příkazů k úhradě (inkasu apod.) i možnost získání spotřebitelského úvěru po telefonu, objednávku platební karty nebo již výše zmíněný nákup podílových listů fondů své dceřinné společnosti. Pokud má klient na účtu průměrný zůstatek vyšší než 15 tisíc korun, pak nemusí platit měsíční poplatek (75 korun). V porovnání s konkurencí je však provoz Expresní linky pro klienty s nízkými zůstatky, kteří neprovádějí mnoho transakcí, drahý.

Nejlevnější je na poli telefonního bankovnictví Československá obchodní banka (profil, názory), která za využívání své Linky 24 až do odvolání neúčtuje měsíční paušál. Díky této (pravděpodobně dočasné) výhodě jde o nejlevnější službu na trhu. Kromě standardních služeb nabízí jako jediná v ČR možnost zadat prostřednictvím telefonu i platby do zahraničí.

Česká spořitelna (profil, názory) pod názvem Sporotel nabízí produkt, u kterého je možná komunikace i v angličtině. K dispozici jsou však pouze základní služby (příkazy k úhradě, trvalé příkazy a informace o zůstatcích).

Klienti Živnostenské banky (profil, názory) mohou prostřednictvím telefonu podávat příkazy k úhradě a zakládat termínované vklady. Banka ve snaze umožnit klientům vyzkoušení této služby nabízí první dva měsíce po sjednání zdarma. Poplatková politika umožňuje volbu mezi měsíčním paušálem a platbou za jednotlivé transakce zadané telefonem, což může být při nižším počtu transakcí zajímavější. Příkazy k úhradě zadané telefonem jsou výrazně levnější (tři koruny) než příkazy zadané na přepážce banky (deset korun).

Nováčkem na poli telefonního bankovnictví je GE Capital Bank (profil, názory). Její Telefon Banka nabízí zjišťování zůstatků na účtech, zadávání platebních příkazů, možnost získat aktuální kurzovní lístek a další informace o GECB.

Pokud si z v současnosti již široké nabídky telebankingu českých bank chcete vybrat tu nejvhodnější, měli byste si ujasnit, k čemu budete tuto službu využívat. Ti, kteří si chtějí občas zjistit zůstatek, aktuální kurz měny nebo zadat příkaz k úhradě, asi zvolí služby některé "klasické" banky, u které tyto služby vyjdou levněji. Naopak zaneprázdnění klienti, kteří do banky pokud možno chodit nechtějí, asi ocení spíše služby některé banky zaměřené na přímé bankovnictví.

Banka zřízení měsíční provoz i s poplatkem za vedení účtu (Kč) příkaz k úhradě (v rámci banky / mimo banku) (Kč)
Aktivní telebanking
Nonstopbanka zdarma 0 - 220 * 5 / 5
GECB zdarma 45 *** 2 / 2
Česká spořitelna 200 Kč 7,5 4 / 6
Živnostenská banka zdarma 50 ** 3 / 3
Expandia banka (konverzant) zdarma 185 - 305 * 8 - 10 / 8,50 - 13 ****
Expandia banka (telefonní bankéř) zdarma 160 - 280 * 14 - 16 / 14,50 - 19 ****
Komerční banka (Expresní linka) zdarma 90 *** 2,90 / 4,90
ČSOB zdarma zdarma 1,50 / 3,50
* poplatek může zahrnovat i několik transakcí zdarma
** může být také zdarma a pak se platí 5 korun za každý hovor do banky
*** pokud je průměrný měsíční zůstatek vyšší než bankou stanovená hranice (okolo 15 - 20 tisíc korun) poplatky jsou nižší nebo dokonce nulové
**** cena transakce se odvíjí od zvoleného tarifního programu
Pasívní telebanking
Union banka zdarma 20  
Investiční a poštovní banka zdarma * zdarma **  
* pouze u IPB Privátního (TOP) konta a Studentského konta, u běžných účtů 100 korun
** u běžných účtů 20 korun měsíčně

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services