Jak nenaletět na „výhodné“ nabídky na koupi nového bytu

Světlana Rysková | rubrika: Jak na to | 11. 3. 2010
Jak nenaletět na „výhodné“ nabídky na koupi nového bytu
Zájem o nové byty klesl a developeři lákají spotřebitele na různé akční slevy a bonusy. Když si však budete vybírat v jejich nabídkách, dávejte dobrý pozor, za kolik a jakých metrů čtverečních bytu budete vlastně platit.

Poslední byty se slevou! Velké slevy při závazné rezervaci do konce února! Ušetříte 100 tisíc za nový byt! Metr čtvereční již od 35 tisíc korun! Na takové a podobné inzeráty narazí spotřebitel na každém kroku. Ale kdy jde o skutečně výhodnou koupi, a kdy jde třeba jen o trik, který má nalákat zájemce?

Když spotřebitel dorazí na prodejní místo, zjistí, že se slibovaná sleva nevztahuje na celou nabídku. Levnější jsou jen těžko prodejné a méně kvalitní byty, například ty, které se nacházejí v přízemí s okny nízko nad chodníkem, nebo s výhledem na vjezd do garáže, či jsou orientované na rušnou komunikaci. Prodejce spoléhá na to, že když už zájemce přišel, nějaký byt mu vnutí. Ne všechny prodejní triky však musejí být tak průhledné. Mnohem skrytější nebezpečí spočívá v různých způsobech výpočtu a uvádění cen. Někteří developeři například uvádějí ceny bez DPH a tuto skutečnost ve svých prezentacích zamlčí. Jejich nabídka může vypadat lákavěji než je u konkurence, ale po přesném propočtu ceny s DPH už to vypadá jinak. (Spočítejte si, jak vysoké splátky byste platili při koupi bytu na hypotéku)

Foto: Dreamstime

Developer často do nabídkové ceny bytu nezahrnuje nebytový prostor – například sklep nebo komoru. Když si ale spotřebitel přečte kupní smlouvu, dozví se, že nebytový prostor vlastně k bytu patří, nemůže ho odmítnout, ale musí za něj doplatit k původně uvedené částce ještě další desítky tisíc korun.

Podobný háček se skrývá v tom, že developeři většinou uvádějí ve svých nabídkách cenu za metr čtvereční bytu, ale není vždy jasné o jakou plochu se jedná. Tak si například představme výhodnou nabídku koupě bytu v hlavním městě, kde je počítáno za metr čtvereční 50 tisíc korun, když běžně se ceny pohybují mezi 55 až 60 tisíci korun. Spotřebitel si řekne, že je to skvělá příležitost pořídit si útulný 50metrový byteček za 2,5 milionu korun (bez DPH). Nedá-li si pozor, dostanete za tuto cenu byt o pár metrů čtverečních menší.

Zjistí totiž, že developer si počítá 50 tisíc korun za celou podlahovou plochu a do ní zahrnuje i sklep, komoru a balkon, které mají dohromady osm čtverečních metrů. Spotřebitel tedy bude ve skutečnosti obývat jen 42 m2, a nabízená cena 2,5 milionu korun už není zdaleka tak výhodná. Developer přitom žádný zákon ani nařízení neporušuje. Podlahová plocha je totiž v zákoně o vlastnictví bytů definována jako součet podlahových ploch všech místností včetně příček a také včetně komor, sklepů, balkonů, lodžií či teras, které tvoří příslušenství bytu.

Mnohem korektnější by bylo, aby developer uváděl kromě podlahové plochy i výměru obytné plochy. Podle definice, kterou používá Český statistický úřad, jde o podlahovou plochu obytných místností, kdy za obytnou místnost se považuje přímo osvětlená a přímo větratelná místnost o ploše alespoň 8 m2, kterou lze přímo nebo dostatečně nepřímo vytápět a je určena k celoročnímu bydlení. Cena za metr čtvereční neobytných ploch by měla být nižší.

A další háček. Developer si často vymíní ve smlouvě, že konečná výměra plochy bytu se může lišit o určité procento, aniž by to ovlivnilo cenu uvedenou ve smlouvě. Běžné je to zejména v případě, že spotřebitel kupuje byt v počáteční fázi výstavby a uzavírá smlouvu o smlouvě budoucí. Nejčastěji bývá uváděna odchylka plus minus tři procenta. V naprosté většině případů je pak konečná plocha bytu o ona tři procenta menší. Spotřebitel původně kupuje byt o výměře 50 metrů čtverečních, ve skutečnosti však dostane jen 48,5 m2. (Přečtěte si, jaké záludnosti na vás mohou čekat v kupní smlouvě)

Zaplatí tedy za jeden a půl metru čtverečního bytu navíc. Pokud však podepíše smlouvu, v níž na možnost odchylky přistupuje, nic s tím nenadělá. Každý spotřebitel by se měl ujistit, že dobře porozuměl tomu, kolik a jakých metrů a za kolik korun vlastně kupuje. Měl by rozhodně požadovat jako přílohu plánek bytu s přesným označením výměry jednotlivých místností, a to i ke smlouvě o smlouvě budoucí.

Neměl by nikdy podepisovat smlouvu, ve které není předmět koupě přesně definován. Pokud nerozumí všem pojmům a podmínkám smlouvy, je lepší před podpisem vše konzultovat s odborníkem. Bytů je nyní na trhu dostatek. Spotřebitelé jsou ve vztahu k developerům v mnohem výhodnější vyjednávací pozici a měli by toho umět využít.

Autorka působí ve Sdružení na obranu spotřebitelů

Jaké máte zkušenosti s nákupem nového bytu od developerů? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.

9. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kupujete byt? Ptejte se, jak hospodaří celý dům.

S koupí bytu se stáváte vlastníkem i podílu na společných částech domu. Pokud je dům ve špatném stavu a ostatní vlastníci nemají našetřeno z minulosti dost peněz na opravy, může vás... celý článek

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

3. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

Vlastníci bytů, kteří neplatí příspěvky na správu a údržbu domu, porušují zákon o vlastnictví bytu. Ostatní majitelé mohou proto dlužnou částku vymáhat u soudu. Trvá to několik měsíců.... celý článek

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

22. 6. 2009 | Věra Tůmová

Byt nevybírejte jen podle toho, že k němu dostanete auto

Developerské společnosti se předhánějí v nabídce bonusů při koupi nového bytu. K nemovitosti přidají auto, kolo či kuchyňskou linku. Jenže tím by se kupující neměli podle expertů nechat... celý článek

Proč nekupovat byt na pronájem

31. 10. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Proč nekupovat byt na pronájem

Koupě bytu na pronájem se v Česku vyplatí poslední dobou čím dále méně. Kdo se přesto rozhodne pořídit si nemovitost na pronájem a chce tím vydělávat či splácet hypotéku, měl by si... celý článek

Partners Financial Services