Daň z převodu nemovitosti: spočítejte si, kolik zaplatíte

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 14. 4. 2009 | 2 komentáře
Daň z převodu nemovitosti: spočítejte si, kolik zaplatíte
Daň z převodu nemovitosti se týká téměř všech, kteří prodávají, respektive kupují, nemovitosti, a to bez ohledu na to, zda jde o fyzickou osobu či firmu. Na naší kalkulačce si teď můžete spočítat, kolik byste museli v případě prodeje domu či bytu odvést státu.

Poplatníkem daně z převodu nemovitostíje vždy prodávající. Kupující ovšem vystupuje jako ručitel. To znamená, že pokud prodávající daň ve stanoveném termínu nezaplatí, bude stát požadovat úhradu daně po kupujícím.

Sazba daně z převodu nemovitostí je jednotná a činí 3 procenta ze základu daně. Základ daně je cena zjištěná na základě znaleckého posudku, a pokud je prodejní cena vyšší než cena zjištěná znaleckým posudkem, je základem daně cena vyšší. Cena nemovitosti se při výpočtu zaokrouhluje na celé stokoruny nahoru.

Prodávající musí podat přiznání k dani z převodu nemovitostínejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byl zapsán vklad práva do katastru nemovitostí. K daňovému přiznání je třeba přiložit ověřenou kopii kupní smlouvy a znalecký posudek o ceně nemovitostí. Daň je splatná ve lhůtě pro podání daňového přiznání.

Od daně je osvobozen například bezúplatný převod bytů a nebytových prostorů z vlastnictví bytových družstev do vlastnictví členů nebo převody z Pozemkového fondu na základě rozhodnutí o privatizaci.

Do kalkulačkystačí vložit prodejní cenu nemovitosti a cenu zjištěnou na základě znaleckého posudku. Kalkulačka sama vyhodnotí, která z částek je vyšší, a z té správné vypočte daň.

Spočítejte si daň z převodu nemovitosti.


Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

27. 3. 2009 | Věra Tůmová

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

Trh s nemovitostmi prochází v řadě zemí očistnou kúrou. Ceny domů i bytů po letech růstu strmě klesají, a mohou tím lákat některé investory k nákupu. Při nákupu nemovitosti v cizině... celý článek

Jak koupit byt: záludnosti kupní smlouvy

20. 10. 2008 | Lenka Řehulová, Jiří Oliva | 4 komentáře

Jak koupit byt: záludnosti kupní smlouvy

Kupní smlouva je klíčový dokument při úplatném převodu nemovitosti. Nejčastěji se chybuje ve vymezení kupované, resp. prodávané nemovitosti. Vždy je třeba vycházet z výpisů z katastru... celý článek

Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti

30. 5. 2008 | Martina Goldová | 16 komentářů

Jaké daně se platí při koupi a prodeji nemovitosti

Prodeje či nákupu nemovitosti se mohou týkat čtyři daně: daň z převodu nemovitosti, daň z příjmu, daň z přidané hodnoty a daň z nemovitosti. Každá má svá specifika.

Nemovitost jako investice: analýza výkonnosti a rizik

14. 2. 2007 | Roman Stuchlík

Nemovitost jako investice: analýza výkonnosti a rizik

Jste vlastníkem nemovitosti určené k pronajímání? Umíte spočítat, jestli vám vydělává nebo prodělává? Pravdu odhalí vnitřní výnosové procento. Pro některé nadšence může být nepříjemná.... celý článek

Partners Financial Services